Patent Nedir ?
Ücretsiz Marka Araştırma
taleplerinizi bırakabilirsiniz.
Patent Hakkı Nedir ?
Buluş sahibi tescile engel hususlar dışında kalan alanlarda buluş vasfını taşıyan bir buluş geliştirmesiyle patent hakkı doğar. Yalnız bu patent hakkı zaman aşımına bağlı olarak buluşun kamuya duyurulmasından sonra bir yıl içerisinde tescili için ilgili kuruma başvurmalıdır. Aksi halde bu hakkın kazanılması şartlarından bir tanesi olan yenilik kriterini yitirmiş dolayısıyla patent hakkını kaybetmiş olur. Ülkemizde buluş tesciline olanak sağlayan ilgili devlet kurumu Türk Patent Enstitüsüdür
Patent Nedir Nasıl Alınır ?
Her buluşa patent verilmemekle birlikte 551 Sayılı KHK´ya göre patent verilemeyecek buluşlar ve konular aşağıdaki maddelerde sıralanmıştır. Bu maddeler bize patent hakkı nedir, patent nedir nasıl alınır bir parça olsun anlatmaktadır.
- Bilimsel teori, keşif ve matematik metotları;
- Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar;
- Edebiyat eseri sanat eseri, bilim eseri, estetik özelliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları;
- Bilgi derlemesi, düzenlenmesi, sunumu ve iletimi ile ilgili teknik yönü olmayan usuller;
- İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri.
Bunların dışında buluş vasfını taşıyan buluşlar aşağıdaki üç kriteri sağlaması durumunda patent hakkına sahip olurlar.
- Yenilik : Buluşun yeni olması gerekmektedir.
- Var olan tekniğin aşılması
- Sanayiye uygulanabilirlik
Bu şartı sağlayan buluşlar başvuru süreçlerini olumlu sonuçlanmasıyla belge verilmekte koruma altına alınmaktadır.
İki tür tescil sistemi vardır. Bunlar incelemesiz ve incelemeli sistemlerdir. Her iki sistemin de tescil süresi ortalama üç yıldır. İncelemesiz olarak yapılan başvuru, başvuru tarihinden itibaren koruma süresi yedi yıldır. Yedi yılın sonunda buluş konusu ürün yada yöntem anonim olur, patent hakkı sona erer. İncelemeli sistemde ise koruma süresi yirmi yıldır. İncelemeli sistem yirmi yılın sonunda ürün yada yöntem anonim olur ve patent hakkı sona erer.
Patent nedir sorusunun cevabı daha detaylı öğrenebilmek için bizlere ulaşabilirsiniz. Patent nedir ile alakalı sorularınızı bekliyoruz.
BLOG İÇERİKLERİMİZ
Bizi Tercih Edenler
Marka tescil işlemlerinde Turkticaret.Net’e güvenen markalar!