Marka

Marka Tescili Nedir, Nasıl Yapılır?

Marka, şirketlerin ürünlerini diğerlerinden ayırt etmek için kullandıkları tanımlayıcı bir sembol, işaret, logo, isim, kelime veya cümledir. Bir marka kimliği yaratmak için bu unsurların bir veya daha fazlasının bir kombinasyonu kullanılabilir. Markanızın tüm hak ve sorumluluklarına sahip olmanız için markanızı tescil etmeniz gerekmektedir.  Oluşturulmuş her ürün, hizmet ve tasarımın ilk öncelik durumu, markanın korunmasıdır. Marka tescil işlemleri bunun yasal yoludur. Bu yazımızda marka tescili hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Marka Tescili

Marka Tescili Nedir, Neden Önemlidir?

Marka haklarının korunmasını sağlamak için markanın tescil ettirilmesi gerekmektedir. Başkalarının markanızı kopyalamasını ve markanızla diğer ürünleri yanlış tanıtmasını engellediği için ticari markanızı tescil ettirmek önemlidir. Ticari markalar, müşterilerin markayı ve marka değerini tek bir bakışta tanımalarına yardımcı olur. Örneğin Nike için bir tik işareti logosu.

Neden önemlidir:

  • Bir şirket adını markalaştırarak, hizmetlerini ve ürünlerini rakipleri açısından ayırt edici hale getirerek, fikri mülkiyeti haline gelir. Bunu yaparken rakiplerin markalarını kopyalamasını veya çalmasını engeller.
  • Bir ticari markaya sahip olduklarında, girişimlerin olumlu bir itibarı korumaları önemlidir. Bir işletme iyi bir üne sahipse, insanlar onlarla ve onlar için çalışmaya meyillidir.
  • Bir ticari markanın tescil edilmemesi, bir işi aynı isim, işaret, slogan veya tasarımla tescil ettiren şirketlerin davalarına açık bırakır. Bu gerçekleşirse, bir işletme kampanya, web sitesi materyali ve büyük ölçüde marka kimliği gibi ortaya çıkardığı her şeyi değiştirmeye zorlanacaktır.
  • Marka bilinirliğinin artırılmasına yardımcı olmak ve daha fazla tüketici çekmek için pazarlama stratejileri için bir ticari marka kullanmak önemlidir.

Marka Tescili Nerede Yapılır?

Marka tescili için, bireysel olarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak,  dilerseniz vekil atayarak, dilerseniz de Turkticaret.net gibi aracı firmalar aracılığı ile başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.  Marka tescil işlemlerinde Turkticaret.net size hızlı ve güvenilir bir hizmet sunmaktadır.

Marka Tescili

Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Marka tescil başvuru işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumunda yapılmaktadır. Başvuru için gerekli evraklar:

Şahıs Adına Yapılması Durumunda:

  • Vekaletname
  • Logo Örneği
  • Müracaat sahibin Nüfus Cüzdanı Sureti
  • TC. Kimlik No
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Kuruluş Adına Yapılması Durumunda:

  • Vekaletname
  • Vergi Levhası Nüshası
  • Kuruluş Yetkililerinin İmzalarının Yer Aldığı Sirküleri Nüshası
  • Logo Örneği
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Başvuru işlemlerinde izlenmesi gereken adımlar:

  • Ön Araştırma: Markanızda kullanacağınız logo, işaret ve adın benzersiz olduğuna emin olun. Eğer markanızın aynısı ve benzeri başvuruda bulunacağınız sınıf yada sınıflarda başka bir firma tarafından tescil edildiğini tespit ederseniz eğer farklı bir marka üzerinde çalışmanız gerebilir.
  • Başvuru: Marka ön araştırmanızı tamamlayıp markanıza karar verdiyseniz eğer, TPE’ye online olarak başvurabilir yada aracı firmalar vekilliği ile başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Başvuru işlemleriniz başladığında markanız koruma altına alınır ve markanızın inceleme işlemleri başlatılır.
  • TPE Kontrolü: Evraklarınızda eksiklik olması durumlarında Türk Patent Ens. bu evraklarınızı tamamlamanız için size 2 aylık bir süre tanır. Eğer evraklarınızı tamamlamazsanız eğer başvurunuz TPE tarafından iptal edilir. Evraklarınızda bir eksiklik bulunmaması durumunda TPE marka kontrollerinize başlar.
  • Resmi Marka Bülteni: Bu aşamadaki kontrolünüz olumlu sonuçlanır ise, markanız Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanır.
  • Tescil: Bir itiraz bulunmaması durumda, markanızın tescil işlemleri tamamlanır ve marka tescil belgeniz tarafınıza iletilir. Markanız yaklaşık 10 yıl boyunca korunmaktadır. Tescil sürenizin dolmasına 6 ay kala tarafınıza bildirilir. 6 ay sonrasında markanızın üzerindeki koruma durumu ortadan kalkar.

Marka Tescil Başvurusu Reddedilirse Tekrar Başvuru Yapılabilir mi?

Marka tescil başvurularının onay alması durumu yanında ayrıca reddedilme olasılığı da olabilmektedir. Markanın benzersiz olmaması, diğer markalardan ayıran özelliklerinin bulunmaması durumları olabileceği gibi ret kararı verilmesinde pek çok etkili unsur olabilir. Eksik belgeler tamamlandığında ve gerekli eksiklikler giderildiğinde tekrar marka başvurunuzu gerçekleştirebilir ve red kararına itiraz edebilirsiniz. Kabul görüldüğü takdirde Marka tescil belgeniz tarafınıza iletilecektir.

Güvenilir ve hızlı marka tescil işlemleriniz için sizde Turkticaret.net’i tercih edebilirsiniz. Hemen uzman ekibimiz ile iletişime geçebilir, marka işlemleri hakkında bilgi alabilir ve marka başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

1 Marka Tescil Başvurusuna 1 Marka Tescil Başvurusu Hediye!” Turkticaret.net Kampanyalarından Yararlanmak ve İncelemek İçinTıklayınız.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın