Marka

Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir işletme sahibi iseniz işletmenizin sürdürülebilirliği adına benzersiz bir marka sahibi olmanız gerekmektedir. Tüketici seçimleri açısından marka bilinirliği çok önemlidir. Marka, bir işletmenin, ürünün veya hizmetin geniş kitleler tarafından bilinmesi, rakipleri tarafından ayrıt edici olması için, çeşitli işaretler ve şekiller ile ifade edilen resim, yazı, sayı ve sembollerdir. Kişisel yada ticari markanıza karar verdikten sonra marka adınızı korumak adına tescil işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Tescil işlemlerinize başlamadan önce marka sorgulama panelinden markanız hakkında araştırma yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere bir marka oluştururken nelere dikkat edilmeli, marka sorgulama nedir, nasıl yapılır sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.

Marka Sorgulama

Marka Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marka oluştururken, benzersizlik kadar akılda kalıcılıkta çok önemli bir unsurdur. Kelimeler, işaretler ve semboller özenle seçilmeli, geleceğe yönelik planlamalar yapılmalıdır.  Marka seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Akılda Kalıcılık: En önemli kriter markanın akılda kalıcılığıdır. Markanızı gören potansiyel müşteriler, daha sonra ki zamanlarda markanızı hatırlamalıdırlar. Bu bağlamda, markanızı uzun karmaşık cümlelerden arındırmalı, karışık görsel seçimlerinden kaçınmalısınız. Basit, kolay ve akılda kalıcılık önemli bir faktördür.
  • Markanın Benzersiz Olması: Markanızı oluştururken diğer diğer markalara göre ayırt edici olmalıdır. Markanız daha önceden başka kurumlar tarafından kullanılmış yada benzer olmamalıdır. Ayrıca markanızı belirlerken SEO Kurallarından yardım alabilirsiniz.
  • Hedef Kitle Analizi: Bir marka; sadece sembollerden oluşan figürler değillerdir. Markanız, hedef kitlenize hitap etmeli ve bu kitlenize yönelik isimler, görseller tercih etmelisiniz. Hedef kitleniz, oluşturmuş olduğunuz markanız için heyecanlanmalıdır.

Marka Çeşitleri Nelerdir?

Pazarlanabilir bir marka yaratmak için gereken türden kararları vermenize yardımcı olmak için, oradaki ana marka türlerini ayırdık.

  • Kurumsal Markalaşma: İyi kurumsal markalaşmanın uzun vadeli etkileri vardır, çünkü bu şirketler marka bilinirliğine güvenebilirler; müşteriler, zaten tanıdıkları bir markayla ilişkilendirildiklerinde yeni ürünlere otomatik olarak güvenme eğilimindedir.
  • Kişisel Markalama: Genellikle bir işletmenin tamamını markalaştırmanın aksine, bireysel kişi için markalaşmayı ifade eder. Kişisel markalaşma, olumlu bir kamu imajını korumak isteyen ünlüler, politikacılar ve hatta dijital pazarlamacılar için özellikle önemlidir.
  • Ürün Markası: Selpak’ın nasıl kağıt peçete ile eşanlamlı bir kelime haline geldiğini fark ettiniz mi? Bunun nedeni; ürünün, markalama başarısının zirvesine ulaşmasıdır. Tüketicilerin yalnızca markaya bağlı olarak bir ürünü diğerine tercih etmesini sağlayan marka türü.
  • Coğrafi Markalama: Turizm sektöründe çalışıyorsanız, bu tür markalaşma tam size göre. Coğrafi markalama, belirli bir bölgenin veya o coğrafyanın benzersiz özelliklerine ve neden ziyaret etmeniz gerektiğine belirli bir yerin satış noktası olarak odaklanır.
  • Ortak Markalama: Bu, markalaşmanın ortaklıklarla buluştuğu andır. Ortak markalama, 2’den fazla şirket markasının aynı ürünle birbirine bağlanmasıdır. Örneğin, Uber ve Spotify, “yolculuğunuz için film müziği” kampanyasında ortaklık kurarak her iki uygulamanın kullanıcılarına seyahatlerinin DJ’i olmalarına izin vererek daha iyi bir yolculuk paylaşımı deneyimi sağladı.
  • Etkinlik Markaları: Etkinlikler, tüketici dikkatini çeken tutarlı bir deneyim sunmaya başladıklarında marka haline gelebilir. Örneğin; TED serisi; Coachella veya SXSW gibi müzik festivalleri; Olimpiyatlar veya NASCAR gibi spor etkinlikleri; ve Wicked gibi Broadway müzikaller. Bu markaların gücü, etkinliğe katılan kişilerin deneyimine bağlıdır.

Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Marka sorgulama işlemine başlamadan önce, marka adınız hakkında net karar vermelisiniz. Sorgulama işlemlerinizi yaparken hangi alanlarda hizmet gerçekleştirecekseniz o sınıflar için sorgulama yapmalısınız. Uygunluk durumuna göre marka başvurunuzu yapabilirsiniz.

Marka tescil sorgulama işlemleriniz için marka sorgulama adresimizden, marka isminizin daha önceden başkaları tarafından tescil edilmediğini kontrol edebilir ve bir sonraki adımda tescil işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen yeni zamlarından etkilenmeden Turkticaret.net’ten marka başvurusunda bulunun!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın