Marka Girişimcilik

Marka Yönetimi Nedir, Neden Önemlidir?

İşletmeniz bir kişi olsaydı, markanız onun kişiliği olurdu. Aslında kendinizi yeni arkadaşlarınıza (müşterilerinize) nasıl tanıtacağınız ve onlarla nasıl güvene dayalı bir ilişki kuracağınızdır. Markanız yaşayan, nefes alan bir varlıktır, onun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak sizin işinizdir. Aslında Marka yönetimi dediğimiz budur.

Marka yaratmak heyecan verici ama yeterli değil. İşletmeniz; büyüdükçe ve başarılı oldukça markanızın da buna uyması gerekir. Marka nedir sorusunun detaylı cevabı için tıklayınız!

Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi, marka itibarınızı yönetme ve hedef kitlenizin, marka algısını ve marka bilinirliğini arttırarak sadakat oluşturacak şekilde geliştirme sürecidir. Markalaşma markanızı oluşturma süreci iken, marka yönetimi onu izleme ve sürdürme sürecidir.

Markanız yaşayan, nefes alan bir şey, yani sürekli değişiyor. Aynı zamanda haberler, trendler ve güncel olaylar gibi dış faktörlere karşı çok hassas. Gazetecilerin, influencerların ve sosyal medya kullanıcılarının hemen hemen her konuyu etkilediği bir dünyada, marka yönetimi; işletmenizin varlığını nasıl kontrol edebileceğinizdir.  Kısacası, markanızın başarısını sağlamak için bir yöneticiye ihtiyacı vardır.

Başkalarının markanız hakkında söylediklerini her zaman kontrol edemezsiniz. Ancak stratejik marka yönetimi ile, ekipler ve kanallar arasında tutarlı kalarak markanızı yükseltecek ve temel marka değerlerinize sadık kalacak şekilde onlara yanıt verme sürecidir. Marka yönetimi; satış, insan kaynakları ve müşteri hizmetleri ile iç içe olmalıdır.

Neler yapılmalı:

  • Marka bilinirliğinizi artırın.
  • Hedef kitlenizin satın alma kararlarını etkileyin.
  • Müşteri sadakati oluşturun.
  • Satışları artırın.
  • Marka savunucusu olan mutlu müşteriler yaratın.

Marka Yönetiminin İlkeleri

Marka yönetimi hem somut hem de somut olmayan bileşenlerden oluşur. Soyut bileşenler, marka yönetimi çabalarınızı ölçmenize ve yukarıda tartıştığımız marka yönetimi başarı göstergelerine ulaşmanıza yardımcı olan ilkeleri içerir.

Marka Yönetimi

Marka Bilinirliği

Marka bilinirliği,  hedef kitlenizin markanıza ne kadar aşina olduğudur. Marka bilinci önemlidir çünkü tüketiciler farkında değillerse markanızla etkileşimde bulunamaz veya markanızdan ürün veya hizmet satın alamaz.

Marka Değeri

Marka değeri, tüketicilerin markanıza deneyimlerine, algılarına ve çağrışımlarına göre nasıl değer verdiğidir.  Marka değeri önemlidir çünkü değerli bir marka daha yüksek fiyatları getirir ve yatırımcılar, hissedarlar ve potansiyel alıcılar nezdinde değerinizi artırabilir.

Marka Yönetimi

Marka Sadakati

Marka sadakati, müşterilerinizin ve takipçilerinizin markanızla ne kadar tutarlı bir şekilde etkileşime girip satın aldığını ifade eder. Pazarlamanız bunu etkileyemese de, müşteri hizmetleri departmanınız müşterileri tekrar tekrar geri getirebilir. Marka sadakati önemlidir çünkü sizin için pazarlamanızı yapan marka elçileri yaratır.

Marka Yönetimi

Marka Tanıma

Marka tanınırlığı; hedef kitlenizdeki bir tüketicinin markanızı (logo, slogan, ambalaj vb.) görmeden ne kadar iyi tanıyabileceğidir. Marka tanınırlığı önemlidir, çünkü markanızı tanıyarak ve hatırlayarak tüketiciler markanızı akıllarında tutar ve markanızı rakiplerinize göre seçme olasılıkları artar.

Marka Yönetimi

Marka İtibarı

Marka itibarı; hedef kitlenizin ve genelin marka karakterini, durumunu ve kalitesini nasıl algıladığını ifade eder. İtibarınız iç faktörlerden ( ürün kalitesi, müşteri hizmetleri vb.) ve dış faktörlerden (haberler, müşteri incelemeleri vb.) etkilenebilir. Marka itibarı çok önemlidir çünkü bazı tüketicilerin markanızla ile alakalı ilk izlenimleri olabilir.

Marka Varlık Yönetimi

Marka varlıklarınız, marka yönetimi sürecinin somut bileşenleri, markanızın hedef kitlenizin görebileceği, deneyimleyebileceği ve hatırlayabileceği kısımlarıdır. Marka varlıkları, markanızın veya pazarlamanızın “dış dünya” (müşteriler, çalışanlar veya genel halk) tarafından görülen herhangi bir parçasını içerir. Marka varlık yönetimi, bu somut unsurların işlenmesi ve sürdürülmesinin yanı sıra bunları markanız boyunca tutarlı tutma sürecidir.

  • Marka varlıklarınızı organize etmek (hem dijital hem de fiziksel olarak).
  • Marka varlıklarınız için erişilebilir bir dijital ve / veya fiziksel depolama sistemi oluşturmak veya bunu sizin için yapan bir aracı bulmak.
  • Ekibinize marka varlıklarınıza nasıl erişeceğiniz ve bunları nasıl kullanacağınız konusunda talimat vermek.
  • Marka tutarsızlıkları için kontrollerini yapmak ve düzeltmek.

Peki marka varlığını neler oluşturur? İşletmenizde bulunması gereken varlıklara bir göz atalım.

Marka Yönetimi

Marka Adı

Marka adınız, şirketinizin birincil kimliğidir. Diğer marka varlıklarınız geliştikçe, marka adınız muhtemelen hiç değişmeyecektir. Marka adınızı ticari marka olarak belirlemediyseniz, bunu yapmanızı öneririz. Hemen Turkticaret.net aracılığı ile marka tescil işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Marka adınızın haklarına sahip olarak, yetkisiz kullanım ve markanızı kopyalamaya ya da çalmaya çalışan rakipler üzerinde daha iyi bir avantaja sahip olursunuz.

Logo ve Renk Paleti

Logonuz ve renk paletiniz, markanızın yaratıcı temsilini somutlaştırır. Bu varlıklar, duygusal pazarlama yönünden bakıldıklarında markanızın önemli parçalarıdır. Uygun bir şekilde tasarlanırsa eğer, müşterileri çekmenize ve potansiyel müşterilere dönüştürmenize yardımcı olur.

Marka Yönetimi

Grafikler

Grafikleriniz birçok farklı marka varlığını içerir – temelde markanız veya pazarlamanız için özel olarak tasarlanmış her şey diyebiliriz. Bunlar, harici slaytlar, antetli kağıtlar, basın bültenleri, pazarlama videoları ve dijital pazarlama kanallarında kullanılır.

Dijital Pazarlama Kanalları

Web siteniz, sosyal medyanız ve ücretli reklamlarınız, markanızın en önemli parçalarından birkaçıdır. Milyonlarca insan internete her gün erişiyor ve dijital kanallarınız muhtemelen potansiyel müşteriler tarafından en çok görüntülenen marka varlıklarıdır. Bu nedenle markanızı yansıtmalı ve tutarlı olmalıdır.

Bu bölümde ayrıca çalışanlarınızın ve yöneticilerinizin sosyal medya hesapları da yer almaktadır , çünkü bunlar markanızın bir yansımasıdır ve izleyicilerinize şirketinize içeriden bir bakış ve markanızla kişisel olarak bağlantı kurma fırsatı vermek için harika bir pazarlama fırsatıdır. ”Çalışanlarınız işletmenizi pazarlamak için profillerini kullanmak istiyorsa, hesaplarının marka varlıklarınızı yansıttığından emin olun.”

Ambalaj

İşletmeniz fiziksel bir ürün satıyorsa, ambalajınız markanızın kritik bir parçasıdır. Bazı müşteriler için, ambalajınız markanızla ilgili ilk izlenimleri olabilir. Ayrıca, müşterilerin üçte biri satın alma kararlarını ambalajın kendisi üzerinden verdiklerini söylemektedir. Ambalajınız aynı zamanda müşterilerin markanızla etkileşim kurmasının en somut yoludur. Bu nedenle ambalajınız markanızı,  tasarımında, renklerinde, boyutunda ve dokunuşunda yansıtmalıdır.

Stil Rehberi

Stil kılavuzu; çalışanlarınıza, tasarımcılarınıza ve diğer işletmelere markanızı nasıl kullanacakları konusunda talimat veren bir belgedir. Önemli bir marka varlığıdır çünkü diğer tüm marka varlıklarının nasıl kullanılması, tasarlanması, basılması ve daha fazlası (logonuzun ne boyutta olması gerektiği ve pazarlama materyallerinizde hangi renklere izin verilip verilmediğine) hakkında bilgi verir.

İyi Yönetilen Marka Başarılı Bir Markadır!

Güçlü markalar, yalnızca pazarlama veya ürünle değil, müşterilerinizin marka deneyimini sürekli yineleyerek inşa edilir. Güçlü markalar, yalnızca pazarlama veya ürünle değil, müşterilerinizin marka deneyimini sürekli yineleyerek oluşturulur. Marka yönetimi; bunu takipçilerinize, müşterilerinize ve marka savunucularınıza sağlamanıza yardımcı olabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın