Girişimcilik Dijital Pazarlama

E-Ticaret Girişimi İçin Altın Kurallar

İçerik

EMarketer’a göre, küresel e-ticaret endüstrisinin 2021 yılına kadar 4 Trilyon Dolar’dan fazla büyümesi bekleniyor. Yeni dönem artık tamamen dijital dünyaya doğru ilerlemektedir. Bir an önce online işletme kurarak bu pastadan sizde bir parça kapmalısınız. Hala dijital çağda çalışan bir çevrimiçi işletmeniz yoksa, büyük karları kaçırıyorsunuz demektir.

Çevrimiçi bir iş kurmak çok zaman ve çaba gerektirir. Verimli bir gelir akışı oluşturmak için çeşitli prosedürler ve kararlar gerekmektedir. Çevrimiçi bir işletmeye nasıl başlayacağınızla ilgili bu adım adım kılavuz, sorularınızın çoğunu yanıtlayacak ve net bir fikirle ayrılacaksınız.

Özellikle yüksek dönüşüm sağlayan çevrimiçi satış sezonlarında daha büyük karlar elde etmenizi sağlayacak birçok ipucu ve püf noktası var. Hadi başlayalım!

E-ticarete giriş için altın kurallar 1

#1 Online Bir İşletmeye Nasıl Başlanır?

Her şeyden önce, e-ticaret sitesi kurmak, sağlam ve uygulanabilir bir plan gerektirir. Hangi ürün veya hizmeti satmak istediğinizi tam olarak bilmelisiniz. Ayrıca, ürününüzü veya hizmetinizi etkili bir şekilde satmak için alıcı müşterinizi iyi anlamalısınız. Ürünlerinizi çevrimiçi satmaya başlamadan önce uygulayabileceğiniz birçok strateji vardır.

Yavaş Mağaza = Kötü Dönüşüm Oranları!

  • Ürününüzü Seçin

Çevrimiçi bir iş kurmayı planladığınızda, nişe özgü kalmak daha iyidir. Her şeyi satıp büyük karlar elde etmeyi bekleyemezsiniz. Pek çok çevrimiçi işletme, nişe özgü olmaya odaklanmadan yüzlerce ürün ve düzinelerce kategori sunar. Büyük bir yatırımınız yoksa bir gecede büyük bir işletmeye sahip olamazsınız. O zamana kadar, başarılı bir çevrimiçi iş yürütmek için nişinize odaklanmak en iyi seçenektir.

İlk büyük adım, parçası olmak istediğiniz sektörde halihazırda var olan diğer başarılı çevrimiçi işletmeleri belirlemektir. Çevrimiçi bir iş kurmak için aşırı kalabalık olmayan nişlere gidin. Rakiplerin yokluğu genellikle ürün veya hizmetiniz için pazar olmadığını gösterdiğinden, sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturduğunuzdan da emin olmalısınız. Daha da önemlisi, ilk adımda dev markaların hakim olduğu her şeyden kaçının.

E-ticarete giriş için altın kurallar 2

#2 Bir İş Modeli Nasıl Oluşturulur?

Artık hangi ürün veya hizmeti satacağınıza karar verdiğinize göre, çevrimiçi bir iş kurmak için iş modelinizi geliştirmelisiniz. Herkes için en iyi şekilde çalışan tek bir iş yapısı yoktur. Bu nedenle, her şeyi değerlendirin ve kapsamlı bir değerlendirmeden sonra bir iş modeli seçin.

Örneğin, envanteri yönetmeden veya yoğun bir şekilde yatırım yapmadan kar elde etmek istiyorsanız, stoksuz satış sizin cevabınızdır. Çevrimiçi bir iş kurmak için çok iyi uyan akıllı, az maliyetli bir seçimdir.

Eğer ürünlerinizi stoklayabileceğiniz bir depoya sahip olmak istiyorsanız, toptan satış veya depolama iş modeli üzerinde çalışırken daha öncesinden yatırım yapmanız gerekir.

Yalnızca sizin sunabileceğiniz benzersiz bir ürün satmakla ilgileniyorsanız, markanızın altında satabilirsiniz. Bunu yapmak için, beyaz etiketleme veya üretim iş modelinin bir parçası olmanız gerekir.

Daha sonrasında abonelik modelini kurmanız gerekir. Bu, abone olduğunuz müşterilerinize düzenli aralıklarla sunulacak bir dizi ürün veya hizmeti seçeceğiniz yerdir.

E-ticarete giriş için altın kurallar 3

#3 E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? 

E-ticaret sitesi kurmak yani çevrimiçi satış yapabileceğiniz bir iş kurmak için birkaç temel gereksinimi göz önünde bulundurmalısınız. Onları tek tek inceleyelim.

  1. Adım : Bir Ad Seçme

Çevrimiçi işletmenizin ve web sitenizin adı aynı olmak zorunda değildir, ancak tutarlı olmaları kesinlikle tavsiye edilir. Markanızın adının ürününüze uyduğundan ve çevrimiçi potansiyel müşterilerinizin markanızın ne sattığını anlayabilecek kadar basit olduğundan emin olun.

  1. Adım: Bir Logo Oluşturun

Rakiplerinizin logosuna benzemediğinden emin olun. Basit, işletmenizi yansıtan çekici bir logo oluşturun.

  1. Adım: İşletmenizi Kaydedin

Çevrimiçi işletmeniz için bir adınız ve logonuz olduğunda, onu kaydetme zamanı gelmiştir. Kayıt, diğer avantajların yanı sıra birçok yasal korumadan yararlanmanıza olanak tanır. Doğru domain (alan adı) seçip tescil ederek işletmenizin online platformdaki ilk adımını atın. Turkticaret.net gibi firmalar aracılığı ile bu işlemenizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonrasında ürünlerinizi konumlandırabileceğiniz bir web alanına ihtiyacınız olacaktır. Trafiğiniz ve kullanım alanınız için en doğru hosting paketini seçerek web sitenizi oluşturun.

E-ticarete giriş için altın kurallar 4

  1. Adım: Lisanslar ve İzinlere Başvurun

Çevrimiçi bir işletme yürütmek, sizi işletme ruhsatlarından veya izinlerinden muaf tutmaz. Çevrimiçi bir iş kurmak için ne tür satış vergisi lisanslarına veya işletme ruhsatlarına sahip olmanız gerektiğini görmek için ülkenizin yasalarını kontrol edin.

  1. Adım: Görselleştirme

Markanızın kişiliğini tanımlayarak başlayın. Müşterinize bağlanan bir marka olmaya odaklanmalısınız. Müşteri kişiliklerinin sınıflandırılması, çevrimiçi bir iş kurmayı çok daha kolay hale getirir. Marka tescili fikrinizi güvence altına almanız açısından çok önemlidir. Markanı tescil ettirebilmek için uzman ekipler tarafından destek almanız süreci takip edebilmenizi kolay kılacaktır.

Markanızın temsil etmesini istediğiniz renkleri seçin; ürünlerinizi tanıtmak için kullanacağınız içerik türleri veya web sitenizde kullanacağınız yazı tipleri.

Örneğin, ürününüz profesyonel iş kadınlarını hedefliyorsa, olgun bir kitleye hitap ederken daha kurumsal renkler kullanabilirsiniz. Müşterilerinizi anlamak önemlidir. Markanızın daha büyük başarılara ulaşmasını sağlayacaktır.

  1. Adım: Doğru Satıcıları Bulun

Çevrimiçi ürün satma konusunda şiddetli bir rekabet yaşanıyor. Makul fiyatlarla kaliteli ürünler sunabilecek güvenilir satıcılar bulmak sizin yararınızadır. Ayrıca, teslimat sürelerinizden ödün vermediklerinden emin olun. Çevrimiçi işinize başlamak için doğru olanları bulana kadar farklı satıcıları aramak ve değerlendirmek için zaman ayırın.

Hatırlanması gereken birkaç şey:

  • Çekici açılış sayfaları oluşturun
  • Yüksek dönüşüm sağlayan ürünler satın
  • Etkileyici ürün açıklamaları yazın
  • Ürünlerinizi her zaman HD olarak sergileyin

E-ticarete giriş için altın kurallar 5

#4 Doğru Kitleyi Nasıl Hedeflemelisiniz?

Çevrimiçi bir iş kurduğunuzda, potansiyel müşterilerinizin sizi hemen bulacağının garantisi yoktur. Bu nedenle ürünlerinizi etkin bir şekilde pazarlamalısınız. Bunu, web sitenizi en son Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) standartlarına göre optimize ederek yapabilirsiniz. Bu işetmenizi ön plana çıkarabilmeniz için çok önemli!

Çevrimiçi mağazanızın her sayfası için anahtar kelimeleri veya arama terimlerini odakta tutmalısınız. Anahtar kelimelerinizi URL’lerinizin yanı sıra sayfalarınıza, bloglarınıza ve reklam kampanyalarınıza da yerleştirmelisiniz. Web sitenize trafik çekmek için çaba göstermeniz gereken tek şey.

Çevrimiçi bir iş kurmak, iyi düşünülmüş bir finans planı gerektirir. Çevrimiçi pazarlama söz konusu olduğunda akıllıca yatırım yapmalısınız. Çeşitli pazarlama haber bültenlerine abone olabilir, farklı dijital pazarlama kanallarını araştırabilir ve sektöre kuş bakışı bakabilirsiniz. Çevrimiçi mağazanızı uzun vadede başarılı kılmak için eyleme geçirilebilir pazarlama stratejileri öğrenmek çok önemlidir.

Doğru kitleyi seçebilmek için göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör var. Üçüncü taraf platformlardaki içeriğe sponsor olabilir veya şuan da yükselişte olan sosyal medyanın gücünü kullanabilirsiniz. Ayrıca, SEO’da etkili olma yönünde ilerlerken etkili anahtar kelimeler ile CPC reklamlarını kullanarak Google’da reklamınızın üst sıralamalarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle müşterileriniz hedeflediğiniz anahtar kelimeler ile arama yaptığında sizin markanızı görecektir. Ayrıca ürünlerinize uygun görseller hazırlayarak programatik reklam platformları ile bir çok sitede görsel reklamlarını yayınlayarak marka bilinirliliğinizi sağlayabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bir platform olan THEADX’i tercih edebilirsiniz.

Hangi pazarlama kampanyalarının web sitenize trafik çektiğini izlemelisiniz. Belirli bir dönem sonucunda size en çok trafik getiren kampanyalar için bütçe optimizasyonları yaparak gelirlerinizi arttırabilirsiniz.

E-ticarete giriş için altın kurallar 6

# 5 Çevrimiçi İşletmenizi Nasıl Ölçeklendirirsiniz?

Çevrimiçi bir iş kurmak kolay bir iş değildir, ancak çevrimiçi bir işi ölçeklendirmek tamamen büyük ve farklı bir görevdir. Bir çevrimiçi mağaza açtıktan sonra birçok çevrimiçi girişimci için sorun haline gelir. Markanız büyümeye başladığında, muhtemelen satışlarda bir artış göreceksiniz. Ne olursa olsun, bunu henüz bir başarı olarak düşünmeyin.

Geniş bir marka varlığıyla gelen müşterilerinizin taleplerini karşılamak için operasyonlarınızı genişletmeye hazır olmalısınız.

Bunun hakkında stres yapmayın. E-ticaret temel performans göstergelerinizi (KPI) kuşbakışı görmekle başlayın. Ne kadar derinlemesine istatistikleri ölçebilirseniz, o kadar fazla veriye sahip olacaksınız, bu da önemli iş kararları vermenize yardımcı olacaktır.

Bu KPI’ların zaman içinde nasıl değiştiğini izlemek, onları kurcaladığınızda, kazanan bir çevrimiçi pazarlama stratejisi geliştirmenize olanak tanır. Çevrimiçi işinizi markalaştırma ve ölçeklendirme konusunda daha iyi kararlar almanıza yardımcı olacaktır.

E-ticarete giriş için altın kurallar 7

#6 Çevrimiçi İş Kurmanın En İyi Zamanı

Örneğin, doğru pazara doğru zamanda girmek, tüm farkı yarattığı için çok önemlidir. Ancak, e-ticaret dünyasına girmek için doğru zaman ne zamandır? ŞİMDİ!

E-ticaret büyüme istatistiklerini odakta tutarak, e-ticaret alanına girmek ve muazzam karlar elde etmek için en iyi iki zaman vardır.

1) Okula Dönüş Sezonu

Bu, dünyanın en büyük 2. Çevrimiçi satış zamanıdır. Temmuz ayı sonlarında başlar ve Eylül ortasına kadar sürer. Okula dönüş perakendecileri, ebeveynlerin çocukları için satın aldığı çeşitli ürünler sunar. Okula dönüş satış sezonunun pazar büyüklüğünün 27,6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu, çevrimiçi mağazanıza hitap edecek büyük bir pazar.

2) Tatil Satış Sezonu

Yılbaşı satış sezonu, dünyanın en büyük çevrimiçi satış sezonudur. Ekim ayında başlar ve Yeni Yıl kutlamalarıyla sonuçlanır. Tatil Satış Sezonunda Bayram Tatilleri, Kara Cuma, Siber Pazartesi, Noel ve Yeni Yıl için özel fırsatlar sunabilirsiniz. Öncelik olarak özel günlerin yazdığı bir takvim oluşturun ve kendi işletmenizi ön plana çıkarabileceğiniz günleri seçin. Bu günlere özel kampanyalar planlayın ve reklamlar ile destekleyerek hedef kitlenize ulaşın. Herkes eline geçebilecek en iyi promosyon fırsatlarını aradığından, kolaylıkla daha yüksek karlar elde edebilirsiniz.

Tatil sezonlarında etkileşimde bulunabileceğiniz daha büyük bir e-ticaret hedef kitleniz olacaktır. Bundan yararlanın.

Bu fırsatı markanızı tanıtmak için de değerlendirebilirsiniz. Kalabalıktan sıyrılmanızı sağlayacak stratejiler üzerinde çalışın.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın