Girişimcilik Marka

Marka Tescil Sürecine Dair Her Şey

Bir markaya sahip olmak için izlenmesi gereken belirli adımlar vardır. Marka sahibi olmak yaklaşık 10- 12 aylık bir süreç gerektirir. Bu süre, herhangi bir itirazla karşılaşılmadığı takdirde tescil belgesinin elde edilmesi için gereken süredir ancak başvuruda bulunulduğu andan itibaren itiraz ya da red bilgisi gelene kadar ilgili isim, koruma altına alınır ve bir başka kişi aynı isim için başvuruda bulunamaz.  

Aşağıda ; Marka tescil süreci içerisinde geçilmesi gereken adımları sizin için kısaca özetlemeye çalıştık.

Marka Yaratma Süreci

Tescil sürecine başlamadan önce uzman bir danışman yardımıyla marka yaratma süreci tamamlanmalı başka bir deyişle ön araştırma yapılıp başvuruda bulunulacak ismin benzerlik araştırması uzman vekil tarafından yapılmalıdır.

Marka tescil süreci uzun bir dönemi kapsamaktadır ayrıca her başvuru için TPE´nin talep ettiği harç bedelleri vardır. Son aşamada isim benzerliği sebebiyle ya da farklı sebeplerle markanın reddedilmesini önlemek için marka oluşturma sürecinde uzman bir kişinin danışmanlığı ile ilerlemek oldukça faydalıdır.

Böylece,  reddedilme olasılığı yüksek isimler seçilmez kabul edilme olasılığı yüksek olan isimlerle başvuruda bulunur ve hem zamandan tasarruf edilir hem de tekrar tekrar başvuru yapılırken ödenecek başvuru harçlarından korunmuş olunur.

TURKTICARET.Net´in konusunda deneyimli ve  uzman vekilleri, ücretsiz olarak ön araştırmanızı yapıp size başvuru öncesinde ve sürecinde danışmanlık hizmeti vermektedir.

Marka Tescil Sürecine Dair Her Şey 1

Marka Tescil Süreci Adımları

Marka yaratma süreci tamamlandıktan sonra tescil işlemleri başlatılabilir. Öncelikle yine uzman vekilin danışmanlığı ile tecil başvurusu için gereken belgeler toparlanıp düzenlenir ve TPE´ye başvuruda bulunulur.

Başvuruda bulunulduktan sonra TPE´nin araştırmaları başlar. TPE, şekli ve hukuki açıdan incelemelerde bulunur ve bu incelemeler yaklaşık 6 ay sürmektedir. İncelemelerden sonra TPE, marka´nın tescilinde bir sakınca görmezse Resmi Marka bülteninde ilan edilir.

İlan süresi 3 aydır ve bu süre içerisinde 3. Şahıslar tarafından itiraz edilebilir. 3 aylık ilan süresince herhangi bir itiraz gelmediği takdirde tescil belgesi düzenlenir ve marka koruma altına alınır.

Bir markanın koruma süresi 10 yıldır, sürenin bitmesine 6 ay kala yenileme işlemine açılır ve istenirse yenileme işlemi ile koruma süresi uzatılabilir.

Marka izleme hizmeti, Türk Patent Enstitüsünü´nün aylık olarak yayımladığı resmi bültenlerin taranarak ; uzmanlarımız tarafından değerlendirilmesi sonrası risk teşkil edecek şekilde benzer görülen diğer markalar için  tesciline itiraz edilmesi hizmetinin verilmesidir.

Yaptığınız  tescil başvurusunun kabulu firmanızın bu yönde  tam olarak korunduğu anlamına gelmemektedir. Marka İzleme, tescilli bir markanın aynı ya da benzer olan bir başvurunun tescilini engellemek ve tescil edilmiş kimliğinizin itibarını korumak için gerçekleştirilen işlemdir.

Türk Patent Enstitüsünün benzer başvuruları önceden tescil almış firma sahiplerine bildirme gibi bir görevi bulunmamaktadır. Bu sebeple firmanızı korumak için, ilana çıkan diğer başvuru ya da tescill bilgilerini; aylık olarak yayınlanan TPE bülteni üzerinden profesyonel bir şekilde benzerlik taramasının yapılması gerekmektedir.

Marka İzleme Nasıl Yapılır ?

Marka izleme işlemi ile sahip olduğunuz  markanın,  yeni tescil başvuruları üzerinden  benzerlik gösterenler, sistemimize eklenerek kayıt altına alınır ve akıllı sistemimiz üzerinden kontrolleri gerçekleştirilir. Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan   güncel başvuru bülteninde ilan edilen diğer başvuru ve tescillerin aylık olarak karşılaştırılması için elektronik ortamdan alınan raporlar  Marka İzleme ekibimiz tarafından analiz edilir  ve benzer olarak görülenlere itiraz hakkını kullanmak üzere hak sahibine bildirimi iletilir.

Turkticaret.Net tarafından  gerçekleştirilmiş  özel marka izleme programı; Türk Patent Enstitüsünce aylık olarak yayınlanan ve her ay ortalama 6500  tescil başvurusunu içeren resmi marka bültenlerindeki bildirilerin sağlıklı bir şekilde izlenmesine olanak vermektedir.

Marka izleme işlemi talep edilen markanın detaylı takibini gerçekleştirmektedir.

TPE üzerinde tespit edilen ve benzerlik gösteren başvuruların itiraz işlemleri marka izleme işlemleri içinde yürütülmemektedir. Benzerliği gözüken ve itirazı yapılabilinecek başvuruların itirazı için uzman vekillerimiz işlemleri firma sahibinin başvurusu üzerine gerçekleştirmektedirler. Başvurunun gerçekleştirilebilmesi için yapılan analizler sonrası sizinle iletişime geçmiş uzmalarımıza resmi olarak onay verilmesi yeterlidir. Bu işlemler için bir sınırlama bulunmamaktadır. firmalar birden fazla marka için izleme talebinde bulunabilmektedir.

Daha fazla bilgi için lütfen uzman vekillerimizle  0 850 224 86 40 numaralı çağrı merkezimizden iletişime geçiniz. İzleme ve Takip Fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Marka Tescil Sürecine Dair Her Şey 2

Telif Hakkı Nedir?

Daha çok sanat eserleri ile gündeme gelen Telif Hakkı alımı konusu, bir sanat eserini ya da bir fikri bulan kişinin, bu eserler üzerindeki tüm hakları olarak ifade edilebilir. 

Ülkeler arası telif hakkı alımı hususunda uygulanan prosedürler farklılık gösterebiliyor olup özellikle ABD gibi ülkeler bu konuda çok daha hassas yaklaşabilmektedir. Kitaplar, makaleler, müzik eserleri veya fotoğraflar bile telif kapsamına girebilmektedir.

Telif hakkının çiğnenmesi veya bir eserin sahibin izni olmadan kullanılması durumunda ülkede uygulanan yasalar gereği eserin kullanış biçimine bağlı olarak ağırlaştırılabilmektedir. Yeni bulunan bir eserin tescil işlemlerinden sonra başlayan ve telif belirli sürenin dolması durumunda yenilenmez ise serbest bir mal haline gelebilmektedir.

Telif Hakkı Nasıl Alınır ?

Telif hakları genellikle Fikir ve Sanat Eserleri Kanun´u çerçevesinde korunur ve herhangi bir tescil ve kayıt işlemine gerek görülmez. Eserin alenen ortaya çıktığı tarih itibari ile kendiliğinden korunmaya başlar. Ayrıca telif hakkına konu olacak eserin sahipliğinin kolay olması açısından başka işlemler de mevcuttur.

telif hakkı nasıl alınır sorusuna iki türlü cevap verilebilir; ilk olarak İsteğe Bağlı Tescil ve Noter Tarafından Düzenlenen ya da Onaylanan Hak Sahipliği Belgeleri.

İsteğe bağlı tescil de Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik´in 5. maddesi çerçevesinde zorunlu kayıt, tescile bağlı sinema veya müzik eserleri ile bilgisayar oyunlarının dışında kalan eser gruplarında, esere sahip olan kişi isteğe bağlı olarak tescil işlemi yaptırabilirler. Eserler ile bağlantılı gerçekleştirilen tescil işlemi kim tarafından çıkarıldığının ispatlanması açısından büyük kolaylık sağlar. Tescil yaptırılmaması herhangi bir hak kaybına neden olmaksızın isteğe bağlı bir işlemdir. Ayrıca yapılan bu işlemler sadece fikirler üzerinden gerçekleştirilemez ve fikirler korunamaz. İsteğe bağlı tescil işleminin tek kanuni dayanağı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunudur. Başvuru istenilen evraklar ile birlikte eseri meydana getiren kişiler ile ya da posta yoluyla Telif Hakları Genel Müdürlüğü´ne yapılabilir.

Telif hakkı nasıl alınır sorusuna verebileceğimiz ikinci cevap ise noter tarafından düzenlenen ya da onaylanan hak sahipliği belgeleridir. Eser sahibinin, eser üzerindeki tüm haklarının kendisine ait olduğunun beyanında bulunması ile hakkın noter tarafından düzenlenip onaylanması sonucu yapılan işlemdir.

Telif hakkı ile en çok karıştırılan bir diğer konu ise isim hakkı alma işlemidir.  İsim hakkı alma, hukuki karşılığı ile marka tescil işlemi yaptırmak demektir ve marka tescil başvuru süreçlerine tabiidir.

İsim Hakkı Nasıl Alınır ?

Telif hakkı nasıl alınır sorusu ile beraber aklımıza gelebilecek bir diğer soru da isim hakkı nasıl alınır? Sorusudur.  İsim hakkı nasıl alınır sorusunun detayları  için marka tescili nasıl yapılır hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

 Özetle isim hakkı alımı için telif hakkından farklı olarak marka tescil başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

Detaylı bilgi ve uzman vekillerimizle iletişime geçmek için hemen marka tescil sayfamızı ziyaret edin, formu doldurun.

İletişime Geç