Buluş Nedir
- Buluş Ne Anlama Gelmektedir
Ücretsiz Marka Araştırma
taleplerinizi bırakabilirsiniz.
Patent dünyada en etkin ve değerli sermaye olmakla birlikte buluş nedir soruları epey artmıştır. Bilinçli üretici fark yaratmak için patent korumasından faydalanmak istemekte ve bu konularda bize talepler gelmektedir. Talepleri değerlendirmemiz neticesi bazen olumsuz olmakta ve bu olumsuzluğa karşı bize buluş nedir soruları bir daha sorulmaktadır.
Buluş nedir sorusuna rahatlıkla icattır diyebiliriz. Ama icat, kelimesi buluş kelimesini eş anlamlısı olduğundan açıklayıcı bir cevap olamayacaktır. Ya da buluş nedir sorusuna verilecek en kısa cevap herhalde bir bilen için "bulmaktır" olacaktır. Tabi her bulunan değildir. Peki neyi bulduğunuzda buluş yapmış oluyoruz?
Buluş Nedir, Nasıl Yapılır?
Bir şeyler bulmadan önce buluş nedir sorusunu yukarıda olduğu gibi değil de normal olarak tanımlamak gerekirse;
Buluş nedir: Belirli bir çaba harcanarak daha önceden bilinemeyen ve bulunmayan bir şeyin geliştirilmesidir. Bu geliştirmeler bazen rastlantısal, bazen de belirli bir ihtiyaç için yapılabilmektedir. Belirli bir ihtiyacı gidermek yada bir rastlantı sonucu bulduğunuz şey daha önceden kimse tarafından bulunmamış, yapılmamış bir şey ise icat yapmış oluyorsunuz. Ve yapan kişi olarak da size mucit deniyor.
Ülkemizde ve dünyada bazı icatlar patentlerle korunmaktadır. Patent; yeni ve farklı bir ürünü yada herhangi bir ürünü üretmek için geliştirilen yöntemi belli bir süre üretme, kullanma, satma, kiraya verme gibi olanaklar sağlayan bir haktır. Belirttiğimiz üzere, bazı buluşlar ancak patent alabilmektedir. Çünkü bir buluşa patent alabilmek için icat konusu ürün veya usulün yeni olması, sanayiye uygulanabilir olması ve bir yeni bir tekniğin doğması yani var olan tekniğin aşılması kriterleri aranmaktadır. İcadınız bu kriterleri karşılamıyorsa maalesef ki ürün ya da usulünüze patent alamazsınız.
Hangi Buluşlar Patent Alamaz ?
Her ürüne patent verilmemekle birlikte 551 Sayılı KHK´ya göre patent verilemeyecek buluşlar ve konular aşağıdaki maddelerde sıralanmıştır.
a - Bilimsel teori, keşif ve matematik metotları;
b - Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar;
c - Edebiyat eseri sanat eseri, bilim eseri, estetik özelliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları;
d - Bilgi derlemesi, düzenlenmesi, sunumu ve iletimi ile ilgili teknik yönü olmayan usuller;
e - İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri.
Bunların dışında bir şeyler bulduysanız bizimle irtibata geçebilir, sizin için en uygun çözümü beraberce bulabiliriz.
BLOG İÇERİKLERİMİZ
Bizi Tercih Edenler
Marka tescil işlemlerinde Turkticaret.Net’e güvenen markalar!