Tescil İşlemleri
Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır
Hızlı başvuru için formu doldurabilirsiniz.
Online Marka Tescil işlemine başlamak için tıklayın
Tescil İşlemleri, işlemin türüne göre farklı zamanlarda sonuçlanan uzun soluklu süreçlerdir. Başvuru yapılan marka tescil işlemleri için sonuçlanması adına net bir süre vermek , kesin bir bilgi iletmek mümkün değildir. Yapılan başvuru sonrası uzman vekiller tarafından evraklar incelenir ve bir eksiklik görülmediği takdirde başvuru alındı yazısı düzenlenir. Bu işlem sonrası sırasıyla ; eşya listesi hazırlanarak düzenlenir, uzmana gönderilir, yetkili uzman kararının olumlu sonucu çıkması ile 3. şahısların itirazı hakkı sebebiyle itiraza açık olarak ilana çıkan marka 3 ay boyunca TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ marka bültenlerinde yayınlanmaktadır. Yayınlanan bu dönem içersinde bir itiraz durumu gerçekleşmez ise markanın tescil kararı alınır. Başvuru yapılan markaların sınıf ve türüne göre marka tescil işlemleri ortalama süreç toplamda 8-10 ay aralığında tamamlanmış olur.
Marka tescil işlemleri süreçlerinde en çok vakit alan safalar; uzman incelemesi ve yapılan başvuruya itiraz (uzman kararına itiraz, yayına itiraz) işlemleridir. Marka tescil işlemleri için yapılan başvuru sonrası bu süreçlerin uzamaması adına ,başvuru öncesi gerçekleştirilen ve uzman kişiler tarafından dikkatle incelenmesi önemli olan marka ön araştırma işlemlerinin dikkatle yapılması gerekmektedir.
Türkiye ve ihracat yaptığımız veya yapacağınız tüm ülkelerde kullanımı kolay, tescil edilebilmelidir. Etkin olarak kullanılacak tüm mecralara uygun bir ismi ile tasarıma uyumlu olacak ve şirketinizi tam anlamıyla yansıtıcak şekilde seçilmelidir.
Benzerlik araştırması tescil işlemi için en önemli aşamadır.Her ay 6000´den fazla marka üzerinden yapılan bu tarama ile önceden önlem alarak itiraz edilebilecek durumlar başvuru adına ortadan kaldırılmaktadır.
Dosya sürecini uzmanlar tarafından hazırlanması büyük önem taşımaktadır. Marka sahibi bilgileri, marka ve eşya listesi , vekil bilgisi, logonun hazırlanması gibi süreçlerde uzmanlardan alacağınız destek sizlerin zaman kaybına engel olarak başvurunuzun geri çevrilme olasılığını ortadan kaldıracaktır.
Bu süreçler sonrası dosyanız TPE´ye incelenmek üzere gönderilir. Süreç içersinde tescil edilemiyeceğine karar çıkarsa sebepleri ile birlikte dönüş sağlanır. Uzman vekiliniz bu durumda TPE kararına itiraz süreci başlatır. Bu süreç sonrası olumsuz durumda TPE YİDK sürecini başlatır ve firmanız adına son itaraz hakkını gerçekleştirir. YİDK, kararını olumlu yönde verirse, resmi TPE bülteninde ilana çıkarır. Üç ay ilanda kalır. Bu süre içinde itirazlar beklenir. Itiraz olmaması durumunda tescil işlemi gerçekleşir.
Markanızın haklarını daim ettirebilmek için her 10 yılda bir defa yenileme harcı yatırarak süresinin bir 10 yıl daha uzatılması gerçekleştirilmelidir. Aksi halde hakkınız kaybolur.