Marka Lisans
- Marka Lisans Sözleşmesi
Ücretsiz Marka Araştırma
taleplerinizi bırakabilirsiniz.
Marka Lisans Nedir?
Marka lisans sözleşmesi; marka sahibinin kullanım hakkını, marka lisans alana verdiği bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile birlikte lisans veren, sahip olduğu markası üzerindeki haklarını sözleşmenin gerektirdiği hükümler çerçevesinde lisans alana kullandırmaya ve lisans alan da markayı sözleşmenin gerektirdiği biçimde kullanmaya ve bu durum karşılığında da lisans sahibine belli bir bedel ödemeyi kabul etmektedir.
Marka lisans sözleşmelerinde yetki alan, ticari ismin hakkını kazanmamakta sadece kullanım hakkı kazanmaktadır. Bu nedenle markanın temel kullanım hakları yine marka sahibinde kalmaktadır. Lisans sözleşmesi her iki taraf için de kazanç sağlamaktadır. Marka kullanım yetkisi sayesinde, ticari isim sahibi markasını daha da yayma imkanı elde ederken, marka yetkisini alan ise yeniden bir ticari isim oluşturup tanıtmak, tescil ettirmek ve korumak zorunda kalmadan mevcut ismi kulanım hakkı elde etmektedir.
Lisans sözleşmeleri tescilli olan ticari ismin tüm mal ve hizmetleri için olabileceği gibi, kısmi mal ve hizmetleri içinde geçerlilik gösterebilmektedir. Bu husus çok önemli olduğu için sözleşmede açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Sözleşme içerikleri tarafların kendi özgür iradeleri ile belirlenebilir fakat tescilli bir marka ile alakalı her türlü işlemin yazılı bir şekilde yapılması gerektiği için bu sözleşmede de yazılı olması ve tarafların imzalarını taşıması geçerlilik şartıdır.
Marka Lisans Sözleşmeleri
Marka lisans sözleşmesi işlemi, ticari isim sahibi ve kiralayan arasında yapılacak olan yetki sözleşmesindeki hükümlere göre; inhisari lisans ve inhisari olmayan lisans olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
İnhisari Lisans Sözleşmesi ile marka sahibi, ticari isminin kullanılmasını belirli bir coğrafi bölge ile sınırlandırarak yetki alana devreder. Marka sahibi haklarını açıkça saklı tutmadığı sürece kendisi kullanamayacağı gibi, başkalarını da yetki veremez hususu sözleşmede açık bir şekilde belirtilmiş ise yetkisi inhisarlı olarak tanımlanır.
İnhisarlı Olmayan Sözleşme; ticari isim sahibi, aynı bölge içerisinde aynı koşullar dahilinde bir başkasına da yetki vermek suretiyle kullandırabileceği ve sözleşmede herhangi bir hüküm bulunmasına gerek olmadan kendisinin de kullanabileceği belirtilmiş ise yetkisi inhisarlı olmayan olarak tanımlanır.
Marka Lisans işlemleriniz ile ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için merkez ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.
Sizin için buradayız
Satış öncesi tüm sorularınızı bizlere canlı destekten iletebilirsiniz.
BLOG İÇERİKLERİMİZ
Bizi Tercih Edenler
Marka tescil işlemlerinde Turkticaret.Net’e güvenen markalar!









