Coğrafi İşaret
Coğrafi işaret başvurusu nasıl yapılır ?
Hızlı başvuru için formu doldurabilirsiniz.
Online Marka Tescil işlemine başlamak için tıklayınCoğrafi işaret Turk Patent Enstitüsü tarafından şu şekilde tanımlanmıştır :
"Belirgin bir niteliği veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. "
Bu ifadeden de anlaşıldığı gibi coğrafi işaret ; belli bir ülkeyle,bölgeyle,yöreyle birlikte anılan,sadece o bölgeye ait özgün nitelikleriyle üretilebilen bir ürünü tanımlamakta kullanılmaktadır.
Coğrafi işaretler Türk Patent Enstitüsü tarafından iki şekilde tescillenmektedir;
Menşe adı, konu olan ürün sadece ilgili coğrafyada üretilebilir ve işlenebilir demektir.Ürün bu coğrafyalar dışında üretilemez. Çünkü niteliğini bu yöre içinde üretildiği zaman kazanabilmektedir.
Ege pamuğunu,Eskişehir Lületaşını bu kapsama giren coğrafi işaretli ürünlere olarak örnek verebiliriz.
Mahreç işareti, aynı nitelik , aynı kalite,ve diğer özellikleri ile bir bölgeye bağlı olmadan farklı coğrafyalarda da üretimi yapılabilen ürünlere verilir.
Bu işaretin alınabilmesi ilgili coğrafi bölgeye ait üretim yöntemleri kullanılması,ürün kalitesini aynı olması gerekli unsurlardır.
Mahreç işaretli ürünlere Adana Kebabı,Isparta Halısı,Çorum Leblebisi örnek verilebilir.
Öncelikle tescili istenen coğrafi işaretin menşe adı mı yoksa mahreç işareti mi olduğunun araştırması yapılır ve sonrasında yetkili kurum olan Turk Patent Enstitüsünün talep ettiği şekilde dosyaları hazırlanır ve başvuru işlemleri gerçekleştirilir.
Coğrafi işaret tescili, bireysel bir hak olarak kabul edilmez.Coğrafi işarete konu olan ürünün üreticileri için ortak bir kullanım hakkı sağlamaktadır.
Bu kapsamda olan ürünün üreticisi olan kişiler, tüketici dernekleri,ürünle ilgili bölgedeki kamu kuruluşları tarafından başvurusu gerçekleştirilebilir.
Coğrafi işaretin olması ürün kalitesini korunmasını ve üretimin bilinen özellikte ,yerel yöntemlerle yapılmasını sağlar.Bu durum da hem üreticinin hem de tüketicinin korunması anlamına gelir.
Bununla birlikte coğrafi işaretle yerel üretimin desteklenmesi, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri koruması amaçlanmaktadır.
Günümüzde bilinçli tüketiciler alışverişlerinde satın alma kararlarını verirken ürünün yerel olmasına dikkat ediyor,nerede üretildiğine bakıyor ,doğal olmasına önem veriyorlar.
Coğrafi işaretli ürünler tüketiciler üzerinde güven unsuru yaratmaktadır.
TURKTICARET.Net in deneyimli marka/patent vekillerinden başvuru gerçekleştirmeden önce tüm süreçler hakkında bilgi alabilir ve başvurunuzu en doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz.