Patent Nasıl Alınır
Hızlı ve Doğru Bir Şekilde Patent Almak İçin İhtiyacınız Olan Bilgiler
Patent nasıl alınır sorusuna cevap verebilmek için sürecin nelerden oluştuğunu anlamak gerekir. Süreci oluşturan basamaklar; mali, teknik ve bürokratik olarak üç başlık altında toplayabiliriz. Patent alma sürecinin esası resmi kurumlara ücretlerin ödenmesi, teknik tarifnamelerin yazılması ve gerekli formların doldurulup ilgili resmi kurumlara iletilmesi ve resmi kurumlardan gelecek yazılara ve inceleme raporlarına verilecek cevaplardan oluşur. Bu süreçlerin tamamı patent nasıl alınır sorusunun da yanıtıdır.
Patent başvurusu yapmadan önce buluş olduğu iddia edilen şeyin gerçekten bir buluş olup olmadığı konusunda uzman bir patent vekili tarafından ön bir araştırma yapılır. Yapılan bu ön araştırma sonucunda buluş olduğuna karar verilirse, buluş sahibinden buluşunu ayrıntılı bir şekilde anlatan resim, bilgi ve belgeler alınır. Sonrasında buluş sahibinden alınan bu bilgiler doğrultusunda patent vekili patent tarifnamesini usulüne uygun bir şekilde yazar ve buluşu yapan kişiye incelemesi için gönderir ve sonrasında patent vekili nihai patent tarifnamesini buluşçu ile iletişim halinde olarak tamamlamış olur.
Patent başvurusu yapılırken; başvuru dilekçesi doldurulur ve başvuru ücreti Türk Patent Enstitüsüne ödenir. Patent tarifnamesi ve ücret dekontu da başvuru dilekçesine eklenerek resmi kurumlara teslim edilir. Daha sonrasında TPE başvuru sahibine içinde başvuru numarası ve şekli eksiklik olup olmadığını bildiren bir yazı gönderir.
Başvuru sahibi başvuruyu yaptığı tarihten itibaren 15 ay içerisinde araştırma ücretlerini yatırır ve araştırma talebini başlatmış olur. Araştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra TPE araştırma raporunu başvuru sahibine gönderir.
Araştırma raporunun olumlu olması halinde veya içerdiği olumsuzlukların giderilebileceğine inanılıyorsa 1. İnceleme talebinde bulunulur ve ücretleri ödenir. İnceleme raporu tamamen olumlu ise Tescil Belgesi Düzenleme Ücretini öder ve patent belgesini alır.
Araştırma raporunun olumsuz olması halinde patent vekili durumu teknik bir şekilde anlatan bir cevap hazırlar ve Türk Patent Enstitüsüne gönderir. TPE 2. İnceleme raporunu başvuru sahibine yollar ve raporun olumlu olması halinde ücret ödenir ve patent belgesini elde eder. Bu işlem ancak bir kez daha yapılabilir ve 3. İnceleme raporunun olumsuz olması halinde bu buluş patent belgesi alamaz.
Marka tescil işlemlerinde Turkticaret.Net’e güvenen markalar!