Sosyal Medya Girişimcilik

Instagram Kılavuzları Nasıl Oluşturulur?

Instagram Kılavuzları nedir, kılavuzları nasıl kurulur? Merak mı ediyorsunuz? Instagram’da katalog benzeri içerik koleksiyonlarını düzenlemek ister misiniz? Bu yazıda Instagram rehberleri oluşturmayı öğrenecek ve Instagram rehberleri ile işletmenizi tanıtmak için modelleyebileceğiniz örnekleri keşfedeceksiniz.

Instagram Kılavuzları

Instagram Kılavuzları Nelerdir?

Instagram kılavuzları ilk olarak 2020’nin ortalarında tanıtıldı. Herhangi bir belirli konu veya ürün etrafında tek kaynaklar oluşturmanın bir yolu olarak tasarlandılar. Örnek vermek gerekirse, bir beslenme uzmanı, “20 Dakikadan Kısa Sürede Hazırlanacak Sağlıklı Tarifler” için bir kılavuz veya içeriklerinde yer alan diğer çeşitli konular için bir kılavuz oluşturabilir.

Instagram kılavuzları, “Instagram’daki yayıncılardan ve içerik oluşturuculardan, kuruluşlardan, tanınmış kişilerden gelen ipuçlarını ve diğer içerikleri daha kolay keşfetmenin bir yolu” olarak tanımlamaktadır. Kılavuz, içeriklerinizi gruplayıp toplayabilmenin yanı sıra, diğer hesapların içeriklerini de ekleyemeye olanak tanır.

Instagram kılavuzları özünde, tek kaynakta toplanmış bireysel içerik grupları veya albümlerdir. Kılavuzlar; eğitim içeriklerini, ürün bilgilerini  ve daha fazlasını ilgili kategorilerde gruplama imkanı sağlar. Bu özellik kitlenizin bu paylaşımlarınızı hızlı bulmasını ve görüntülemesini kolaylaştırır.

# 1: Instagram Rehberi Oluşturun

Kılavuz fikri heyecan verici geliyorsa, kendi fikrinizi oluşturmaya başlamak için birkaç hızlı adımı takip edebilirsiniz. Instagram profilinizden, sağ üst köşedeki + simgesine dokunun ve Yeni Oluştur açılır menüsünden Rehber’i seçin.

# 2: Instagram Kılavuzuna İçerik Ekleme

Daha sonra, oluşturmak istediğiniz Instagram kılavuzu türünü ve içeriğinizi seçin. Kılavuzlar 3 türden oluşur: Yerler, Ürünler veya Gönderiler.

Kılavuzların Instagramlar hikayelerinizden değil, gönderilerinizden içerik seçtiğini unutmamalısınız. Herhangi bir Instagram Reels veya IGTV yayını gönderi olarak paylaşılmışsa, bunlar kılavuzlara dahil edilebilir.

Aşağıdaki kılavuz seçeneklerinden herhangi birinde, gönderileri seçerken eklemek istediğiniz gönderilerin küçük resimlerine dokunun. Sıralamada seçtiğiniz numara köşede görünecektir. Gönderiler, ilk gönderi kılavuzun en üstünde olacak şekilde bu sırayla yüklenecektir. İçeriğinizin oluşturulduğu tarihe göre kronolojik sırada olmasını istiyorsanız, önce en eski içeriği seçin.

Yerler Kılavuzu

Yerler seçeneğini tıklarsanız, Instagram’da listelenen herhangi bir konumu seçebilirsiniz. Seçmek istediğiniz konumu seçin ve o konumla ilgili içerikten en fazla 5 gönderi yükleyin.

Yanlızca seçmiş olduğunuz konumda ki içeriği değil, o konumda etiketlenmiş tüm genel içeriği alacağını unutmayın. Fiziksel bir konuma sahip yerel bir işletme işletiyorsanız (bir restoran veya perakende mağazası gibi), bu, işletmenizin konumunu gösteren Instagram’da kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği (UGC) vurgulamanın harika bir yolu olabilir .

Ürünler Kılavuzu

Ürünler seçeneği, tek bir ürünle ilgili Instagram gönderilerini çekmenize olanak tanır. Ürünler Rehberini seçtikten sonra, Instagram mağazasından seçim yapmanız gerekir . İlk önce takip ettiğiniz hesap mağazaları karşınıza çıkar ve bunlar arasından seçim yapabilir veya belirli bir hesabın mağazasını arayabilirsiniz.

Mağazanızı seçtikten sonra, öne çıkarmak istediğiniz  ürünü seçin ve daha sonra ürünün gönderilerini seçin. Her rehber için bir ürünü öne çıkarabilirsiniz.

Gönderiler Kılavuzu

Gönderiler Kılavuzunu seçerseniz, kendi profilinizde bulunan gönderiler veya diğer hesaplardan kaydedilmiş olduğunuz gönderiler arasından seçim yapabilirsiniz. Gönderileriniz veya kaydedilenler sekmelerinden eklemek istediğiniz gönderileri seçin.

Başkalarının içeriğini Instagram rehberinizde paylaşmak istiyorsanız, önce içeriklerini kaydetmeniz gerekir (onları Instagram kayıtlı içeriğinize eklemek için yer imi simgesini kullanarak ). Paylaşım için en fazla 30 gönderi seçebilmektesiniz.

# 3: Instagram Kılavuzunu Biçimlendirin

Rehberinizin içeriğini seçip İleri’ye dokunduktan sonra, rehberinizin ayrıntılarını ayarlamak için biçim sayfasına ulaşacaksınız.

Her Instagram kılavuzu için bir başlık eklemelisiniz. Başlık eklemezseniz eğer, sonraki adıma geçmeye çalıştığınızda hata alırsınız. Net, kısa başlıklar kullanmanızı tavsiye ederim. “Bu rehber ne hakkında?” Bölümüne bir açıklama ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, rehberiniz için  kapak fotoğrafını değiştirme seçeneğiniz de vardır. Genellikle Instagram yayını 1:1 kare şeklinde biçimlendirilir, ancak kılavuz kapağı görüntünüz 3: 4 dikey boyutundadır.

Kapak resmini yeniden konumlandırmak için sürükleyemeyeceğinizi unutmayın. Bunun yerine, kapak fotoğrafını değiştiri tıklayabilir ve feed’inizden herhangi bir fotoğrafı seçebilirsiniz. Merak etmeyin, rehberinizdeki gönderileri değiştirmeyecek, sadece kapaktaki resim. Kapak fotoğrafı için özel bir resim yükleyemezsiniz; feed’inizden veya kaydedilmiş gönderilerinizden birini seçmelisiniz.

Ardından, kılavuzdaki her gönderiye bir başlık atamanız gerekir. Kılavuz, orijinal gönderiden herhangi bir başlık veya bilgi almaz, bu nedenle bu gönderi için bir başlık ve isteğe bağlı herhangi bir açıklama yazmanız gerekir.

Bu aşamada kılavuza daha fazla gönderi eklemek istiyorsanız, sayfasının altındaki ”+” Gönderi Ekle seçeneğine tıklayın.

Instagram rehberinizdeki yayınları yeniden düzenlemek veya silmek istiyorsanız, tek tek rehber gönderisinin sağ üst köşesindeki üç nokta simgesine dokunun. Söz konusu gönderiyi kaldırmak için Rehberden kaldır’ı seçin. Veya gönderilerden herhangi birini sürükleyip istediğiniz sıraya göre yeniden düzenleyebileceğiniz sonraki ekrana geçmek için Gönderileri Yeniden Sırala’yı tıklayın.

Instagram rehberinizi ve gönderilerini biçimlendirdikten sonra, sonraki adıma geçmek için ekranın sağ üst köşesindeki İleri’ye dokunun.

# 4: Bir Instagram Rehberi Yayınlayın

Paylaş ekranında, Önizleme’ye tıklayarak kılavuzunuzu önizleyebilirsiniz. Eğer gönderinizi yayınlamaya hazır iseniz, Paylaş seçeneğini tıklayın. Alternatif olarak, geri dönüp daha sonra düzenlemeyi bitirmek için Taslak Olarak Kaydet’i tıklayın.

İlk Instagram kılavuzunuzu paylaştığınızda veya taslak olarak kaydettiğiniz, bir gazete gibi görünen Rehber simgesi profilinizde görünecektir. Rehberiniz yayınlandıktan sonra başkaları onu görüntüleyebilir ve paylaşabilir.

# 5: Bir Instagram Kılavuzunu Paylaşın ve Tanıtın

Evet, Instagram rehberiniz paylaşılabilir! Hikayelerinizle veya Instagram’da doğrudan mesajla (DM) paylaşabilirsiniz . Ve rehberinizi görüntüleyen herkes de paylaşabilir.

Kendinizin ve bir başkasının kılavuzunu paylaşmak için, sağ üst köşede bulunan Paylaş seçeneğine (kağıt uçak şeklinde bir simge) tıklayın. Açılan menüde, hikayenizi paylaşma veya bir DM yoluyla gönderme seçeneğiniz olacak. Herhangi bir mesaj gibi, bunu bir DM aracılığıyla paylaşırsanız, paylaşıma bir mesaj ekleyerek onu neden o kişi veya grupla paylaştığınızı açıklayabilirsiniz.

İnsanların rehberde neler olduğunu bilmelerini sağlamak ve onları ipuçları, kaynaklar, bilgiler, ayrıntılar vb. için kontrol etmeye teşvik etmek için yeni rehberinizi, Instagram Hikayelerinizde paylaşarak tanıtabilirsiniz.

Instagram Kılavuzları Sonuç

İster ürünlerinizin katalogları olarak Instagram rehberleri oluşturuyor olun, ister UGC aracılığıyla iş yerinizi sergileyin, ister hedef kitlenize ipuçları ve eğitim gönderileri sunun, hem size hem de Instagram’daki takipçilerinize fayda sağlamak için kılavuzları kullanmanın birçok yaratıcı yolu vardır.

Ne düşünüyorsunuz? Henüz herhangi bir Instagram kılavuzu oluşturdunuz mu? Bunu okuduktan sonra deneyecek misiniz? Lütfen düşüncelerinizi veya ipuçlarınızı aşağıdaki yorumlarda bizimle paylaşın. 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın