Teknoloji Girişimcilik

Reboot Ne Demek?

Reboot ne demek, reboot ne anlama gelir soruları bilgisayar ve telefonu sıklıkla kullananların sorduğu sorulandandır. Türkçe anlamı sistemin yeniden yüklenmesi, sistemi yeniden yüklemek, yeniden başlatmak gibi anlamlara gelmektedir. Bilgisayar, telefon, tablet, server yeniden başlatılabilen cihazlardandır. İşletim sistemine sahip olan her bir cihazın yeniden başlatılmasına reboot etmek denir. Windows kullanıcıları bu işlemi ‘Bilgisayarı Yeniden Başlat’ seçeneği ile kullanmaktadır.

Reboot Ne İşe Yarar?

Reboot nedir yukarıda kısaca anlattık şimdi de ne işe yaradığına değinelim. Reboot’a ihtiyaç duyulmasının ardında birçok neden olabilir. Bu nedenlere örnek verecek olursak; aygıtların çalışma verimlerinin düşmesi, sistem kasılmaları ya da donma problemleri.. Yeniden başlatma işlemi bu sorunlara çözüm için başvurulan yollardandır. Bazen meydana gelen bir hatadan ötürü bilgisayarın yeniden başlatılması gerekebilir bazen de işletim sistemindeki köklü değişikliklerin uygulanıp, güncellemelerin geçerli olması için aygıtı yeniden başlatmak gerekebilir.

 

Reboot Ne Demek

Yeniden başlatma işlemi cihazdan cihaza değişiklik gösterebilir. Örneğin dizüstü bilgisayarlarda yeniden başlat tuşu bulunur, masaüstü bilgisayarlarda ise power tuşunun yanında reset düğmesi bulunmaktadır. Telefonlarda da kapatma düğmesine uzun basıldığında cihazı yeniden başlatma seçeneği çıkmaktadır. Bu metodlarla cihazlar yeniden başlatılabilir.

Yeniden Başlatma Türleri Nelerdir?

İki farklı yeniden başlatma türü olup, durumlara göre ikisinden biri tercih edilebilir. Türleri açıklayacak olursak;

  • Soft (Warm) Reboot 

Soft ya da warm reboot her türlü aygıt için en uygun olan yeniden başlatma işlemidir. Bu işlem yapıldığında sırasıyla açık olan tüm uygulamalar, programlar uygun bir şekilde kapatılır. Daha sonra bilgisayarın yeniden başlatılma işlemi yapılır. Bu işlemde herhangi bir donanımsal zorlama ya da güç kaybı yaşanmamaktadır. Yani işletim sistemi ve bütün uygulamalar, sağlıklı bir şekilde, olması gerektiği gibi kapanır. Eğer cihaz tamamen kilitlendiyse ve yanıt vermiyor ise bu işlem dışında bir yeniden başlatma işlemi gerekmektedir.

  • Hard (Cold) Reboot 

Hard ya da diğer adıyla cold reboot işlemini cihazdaki fiziksel bir tuşla yapabilirsiniz. Örneğin bilgisayarın reset tuşuna basarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Hard reboot’un sürekli ya da sık sık tekrarlanması cihaza zarar verebileceği için pek sağlıklı değildir. Ani bir güç kaybı ve elektrik bağlantısının kesilmesi söz konusu olduğu için bu işlemin sıklıkla tekrarlanması donanımsal problemlere sebep olabilir. Bu işlem çok mecbur kalınmadıkça yapılmamalıdır.

 

Reboot ne demek sorusuna cevap verdiğimiz bu makale dışında diğer makalelerimize de göz atabilirsiniz.

Ip Adresi Değiştirme Nasıl Yapılır?

Googlepagespeed Nasıl Kullanılır?

BIOS Nedir?

 

 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın