Domain

En Çok Tercih Edilen Domain Uzantıları

Hali hazırda binlerce domain uzantısı var, peki son dönemlerde hangi uzantılar popüler ve ya hangi uzantıları tercih etmelisiniz? Bu makalemizde 2023 trendlerini ve domain uzantılarını beraber inceleyeceğiz.

Domain Uzantısı Nedir?

Domain uzantısı aslında web sitenize ait alan adınızın sonuna getirilen ek olarak tanımlanmaktadır. Örneğin www.turkticaret.net domain’i için domain uzantısı .net’tir. Dünyada tescillenebilen binlerce domain uzantısı bulunmaktadır. Bunlardan hangilerini tescil etmeniz gerektiği konusunda karar veremiyor olabilirsiniz. Domain uzantıları TLD olarak da adlandırılmaktadır. Dünyada en popüler uzantı geçmişte ve şuanda da .com uzantısıdır. Ardından, yavaş yavaş diğer üst düzey alanlar (TLD’ler) görünmeye başladı. Bunlar arasında podcast başlangıçları için .fm, video odaklı ekipler için .tv, yeni nesil bir uzantı olarak .xyz ve muhtemelen .com’a benzerliği nedeniyle .co yer alıyor.

İlk başta, bu diğer alan adı uzantıları tamamlayıcıydı ve .com herkesin ilk tercihiydi. Diğer TLD’lere yalnızca .com’unuz müsait değilse ve onu mevcut kaydedenden satın almak için yüksek fiyatlar ödeyemiyorsanız veya ödemek istemiyorsanız bakılıyordur.

en çok tercih edilen domain uzantıları 1

Dünya geneline bakıldığında hala baskın bir şekilde .com domain yer alıyor. %37’lik bir pazar payı bulunmakta. Daha sonrasında onu .tk takip ediyor. .net %3,25 , .org %2,57’lik bir pazar payı ile sıralamada yer alıyor. Günümüzde bir çok işletmenin online’a taşınması ile birlikte aslında domain uzantıları çok büyük önem arz ediyor. Özellikle marka bilinirliği yüksek şirketlerin almadığı, yenilemediği bir domain uzantısı başka biri tarafından tescil edilerek, marka itibarına zarar veren paylaşımlarda bulunabiliyor. Bir domain maliyetinden kaçınırken, markanızın çok daha fazla bir maliyetle karşılaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden dijital varlık yönetimi dediğimiz kavram Turkticaret.Net’te hayata geçti. Almanız gereken tüm domain uzantılarını elbette bilemezsiniz ya da rakibinizin hangi uzantıları kullanarak dijitalde var olduğunu…

Turkticaret.Net olarak müşterilerimizin dijital envanterlerini oluşturuyor ve bu yolculukta 360 derecelik hizmet sunuyoruz.

Hangi TLD’yi seçmelisiniz?

Şirketinizin adı için şuan tescile uygun bir .com varsa, onu tescil etmeniz gerekmektedir. Birçok TLD olsa da .com hala pazarda birinci konumdadır. Ayrıca kullanıcı alışkanlığı dediğimiz kısmı es geçmek doğru olmayacaktır. 

Ancak .com’u almak için şirketinizin adına fazladan kelimeler eklemeniz gerekiyorsa, daha uygun bir TLD olup olmadığına göz atmalısınız. İşletmeniz ile ilgili olabilecek birçok uzantı mevcuttur. Öncelikle hayalinizdeki alan adınızı Turkticaret.Net’te sorgulayarak başlayın, sorgu sonucunda .com’un tescile uygunluğunu ve alternatif domain uzantılarını görüntüleyebileceksiniz. 

Örneğin sadece şirket bilgilerinizin yer alacağı bir alan adı için .info uzantısını ya da .com’unuz tescile uygun değilse artık belge gerektirmeyen .com.tr uzantısını tercih edebilirsiniz. Tüm domain uzantıları listesi için Turkticaret.Net’in fiyatlar tablosunu inceleyebilirsiniz.