Domain Girişimcilik

Domain (Alan Adı) Nedir?

Domain nedir açıklaması ile başlamak gerekir ise, alan adı anlamına gelen domain; bir web sitesinin internet kullanıcıları tarafından bulunabilir olmasını sağlayan, online dünyadaki fiziksel adı ve adresidir. Nasıl ki reel dünyada bir arazinin koordinatları ve adresi var ise, online dünyada da web sitelerinin kendilerine özel koordinatları vardır. IP (Internet Protocol) olarak adlandırılan bu koordinatlar, aynı TC kimlik numarası gibi her site için özel olarak kayıt altına alınır. Alan adı nedir sorusunun cevabını yanıtladıktan sonra diğer merak edilen sorular ile devam edebiliriz.

Domain (Alan Adı) Ne İşe Yarar?

Domain nedir sorusununa yanıt bulduktan sonra ne işe yarar kısmını detaylandıralım. Hatırlanması zor sayılardan oluşan IP numaraları, arazi koordinatlarının herkes tarafından hatırlanabilir adreslere çevirilmesi gibi web sitesini tanımlayan alan adları ile ifade edilir. Örneğin; turkticaret.net’in IP numarası 31.186.27.20 iken kullanıcılar tarayıcılarının adres çubuğuna TURKTICARET.Net domain adını yazarak bu web sitesine kolaylıkla ulaşabilirler. Domainler (alan adı) aynı zamanda internet arama sonuçlarında da web sitelerinin kolay bulunabilir olmasını sağlar. Alan adları; harf, sayı ve sembollerin kombinasyonundan oluşabilir.

Domain

Domain Çeşitleri Nelerdir?

Domain uzantı türleri;  genel (gTLD) ve ülke kodlu (ccTLD) olmak üzere 2 ayrı kategoriye ayrılır. Genel üst seviye alan adı (Generic Top Level Domain) olarak bilinen gTLD alan adı uzantısı, ülke farketmeksizin tüm internet kullanıcıları tarafından alınabilen genel domainlerdir. En yaygın kullanılan gTLD domain türleri; .com, .co, .net, .org, .gov, .info ve .name gibi domain uzatılarıdır. Dünyada en yaygın kullanılan alan adı, .com uzantısına sahip domainlerdir. Her bir gTLD domain uzantısı, farklı faaliyetleri ifade eder.

İnternet ülke alan kodu (country-code Top Level Domain) anlamına gelen ccTLD alan adı uzantısı, web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu gösterir. ccTLD domainler, ICANN tarafından her ülkeye özel olarak tahsis edilmiştir. Örneğin; Türkiye’nin ccTLD domain uzantısı .tr olarak ifade edilir. Özellikle uluslararası markalar ve e-ihracat yapan işletmeler tarafından tercih edilen ccTLD domainler, hizmet verilen ülkedeki müşterilere güven verir. Aynı zamanda marka kimliğinin korunmasını sağlar.

Domain Rehberi

Domain Hangi Bölümlerden Oluşur?

Domain yapısı, bir web sitesini ziyaret ettiğinizde adres çubuğundaki URL yapısını tanımlar. Örneğin; https://www.turkticaret.net/blog/subdomain-nedir-nasil-olusturulur URL yapısında https protocol, www subdomain, turkticaret ana domain, .net TLD uzantısı, blog yazan kısım subfolder/subdirectory ve “subdomain-nedir-nasil-olusturulur” bölümü ise dosya yolunu ifade eder.

Domain Rehberi

Alt alan adı veya alt etki alanı olarak ifade edilen subdomain; bir web sitesindeki farklı içerik alanları için oluşturulmuş, ana domaine (root domain) bağlı web adresleridir. Ana domain adresi turkticaret.net iken, subdomain alan adından önce gelen bölümdür. www.blog.turkticaret.net URL’sindeki blog kısmı subdomain alanını ifade eder. Alt klasör anlamına gelen subfolder (subdirectory); ana domain ve TLD/ccTLD uzantısından sonra gelen alt dizinlerdir. www.turkticaret.net/blog URL yapısındaki blog kısmı subfolder olarak ifade edilir.

Google, Yandex, Bing gibi arama motorları, subdomainleri yeni bir web sitesi gibi algılarken, subfolder dizinlerini ise web sitesinin uzantısı olarak görürler. Her ikisi de ana domain üzerinde sınırsız sayıda yapılandırılabilir. Subdomain ve subfolder, web sitelerinin ihtiyaçlarına uygun olarak farklı avantajlara sahiptir. Bloglar genellikle subfolder olarak açılırken, ana domain üzerinde yapılandırılmış web sitesinden farklı içerik ve hizmetler sunulacaksa ya da reklam ağırlıklı bir platform oluşturulacaksa subdomainlerin kullanılması daha avantajlıdır. Subdomain için ek hosting hizmeti almak gerekirken, subfolder kullanımı hem site sahipleri hem de kullanıcı deneyimi açısından daha kolaydır. Her ikisi de SEO açısından bir dezavantaj oluşturmaz.

Domain Rehberi

Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain sorgulama işlemi yaparken alan adı seçiminde bazı önemli hususlara dikkat etmelisiniz. Doğru alan adı; web site kimliğini yansıtan, ürün, hizmet ve servislerinizi tanımlayan anahtar kelimeleri içeren nitelikte olmalıdır. Domaininiz, aynı bir marka adı gibi ilk bakışta web sitenize dair fikir sunmalıdır. Alan adı seçerken hedeflenen müşteri kitlesine yönelik bir isim seçilmesi uzun vadede avantaj sağlar. Özellikle e-ticaret yapan ya da girişimini dünyaya duyurmak isteyen firmaların markalaşması için bu önemli bir adımdır.  Aynı şekilde kişisel web site sahibi olacak kişilerin, daha geniş bir kitleye ulaşmaları ve markalarla iş birlikleri kurmaları da kolaylaşır. Bunların yanı sıra ziyaretçileriniz açısından yazımı kolay, mümkünse kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. Tire (-) gibi işaretlerin kullanılmadığı yalın URL yapısına sahip domain seçilmelidir. Uluslararası bir işletmeniz varsa, kelime anlamlarına da dikkat etmelisiniz.

Doğru alan adı için sunduğunuz hizmete yönelik ve güven veren bir domain uzantısı seçmeniz önemlidir. Aynı alan adında farklı uzantılara sahip web siteleri var ise, farklı bir domain seçmeniz “taklitçi” olarak nitelendirilmenizi engelleyecektir. Seçtiğiniz domaine ait diğer uzantıları tescil ettirmeniz, taklitçi veya kötü amaçlı oluşumlar tarafından ziyaretçilerinizin dolandırılmasını da önler. Bu durum marka kimliğinizi korumanız açısından da önemlidir. Domain satın alırken alan adınızın diğer uzantılarını da tescil ettirerek olası riskleri önceden önleyebilirsiniz. Lokal bazda işletmelerin .istanbul gibi yerel uzantılara sahip olması bulunabilirliği kolaylaştırır. Aynı şekilde .tr gibi uzantılar da, sadece tek bir ülkeye özgü hizmet sunan işletmelere kullanıcılar ve hedef müşteri kitlesi açısından güven verir.

Domain Kaydı (Alan Adı Tescili) Ne Anlama Gelir?

Kişisel, kurumsal ya da e-ticaret amaçlı bir web sitesi kurmak için yapılması gereken ilk adım domain kaydı yaptırmaktır. Alan adı tescili olarak da bilinen domain kaydı; bir web sitesine ait özel ismin en az 1 en fazla 10 yıl süre ile  kiralanarak isim hakkını koruma altına alma işlemidir. Seçilen alan adı tescil ettirildiğinde, başka hiçbir kişi veya kurum aynı alan adı ile web sitesi açamaz. Domain kaydı, kişi ve kurumların online dünyadaki varlıklarını koruyan, markalaşmalarını sağlayan ve marka değerini koruyan bir nevi tapu işlemidir.

Domain Rehberi

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Alan adı kayıtları, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu olan ICANN tarafından akreditasyon sahibi olan Turkticaret.net gibi alan adı kayıt şirketleri (domain name registrar) aracılığıyla yapılır.

Web siteniz için istediğiniz alan adını kayıt ettirerek kendi adınıza veya firmanız adına tescil ettirmek için yapmanız gereken ilk adım Whois bilgilerini sorgulamaktır. Domain sorgulama işlemi ile istediğiniz domainin daha önceden satın alınıp alınmadığını ve müsaitlik durumunu kontrol edebilirsiniz. Seçtiğiniz domain daha önceden kayıt ettirilmemiş (boşta) ise, alan adınızı işaretledikten sonra domain satın al/sepete ekle butonuna tıklayıp ödeme işlemlerini tamamlayarak tescil işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Domain kayıt işlemi yaparken, tescil süresini 1 yıldan 10 yıla kadar istediğiniz şekilde belirleyebilirsiniz.

Domain Fiyatları

Alan adı araştırması yaparken uygun fiyatlı veya premium alan adları ile karşılabilirsiniz. Premium domain (jenerik domain); kısa, akılda kalıcı, direkt sözlükteki hâli ile ifade edilmiş, popüler ve yüksek fiyattan açık arttırmaya çıkarılmış alan adlarıdır. Örneğin; alan adı değeri 2.5 milyar dolar olan cars.com 872 milyon dolara satılmıştır. Bugüne kadar 345 milyon dolar ile en yüksek fiyata satılmış olan premium domain ise business.com’dur. Premium alan adı satın alarak marka değerinizi yükseltmek için premium domain servisi hizmetinden yararlanabilirsiniz.

En ucuz domain alma fırsatını sektörde yer edinmiş, güvenilir bir domain ve hosting firması aracılığıyla yakalamanız mümkündür. Firmanızın haber bültenlerine, e-mail ile bilgilendirme servislerine üye olarak veya firma web sitesini ziyaret ederek avantajlı kampanyaları takip edebilirsiniz. Domain satın aldığınızda indirimli hosting hizmetlerinden de faydalanarak web sitenizi hemen yayına alabilirsiniz. En uygun fiyatlı alan adı için ICANN üyesi olan, stratejik ortaklıklarıyla ön plana çıkan Turkticaret.net’in bireysel ve kurumsal üyeler için özel olarak sunduğu fırsatları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Genellikle tüm alan adları belli bir fiyatlandırma politikasına uygun olarak satışa sunulur. Fakat sektördeki pek az domain kayıt firması, ücretsiz domain satın alma fırsatı sunar. Turkticaret.net’in işletmelere özel sunduğu kurumsal üyelik ve iş birliği fırsatı ile ücretsiz domain alabilirsiniz. Turkticaret.Net Yasası kapsamında yapılan son düzenlemeler neticesinde, faaliyet gösteren tüm işletmelerin firma ve iletişim bilgilerinin yer aldığı bir web sitesine sahip olma zorunluluğu getirilmiştir. “KOBİ’lere tam destek” anlayışı ile yola çıkan turkticaret.net, kurumsal üye olan tüm kurum ve işletmelere ücretsiz alan adı sahibi olma fırsatı sunmaktadır. Domain alma işlemleriniz için .com veya .net uzantılı işletme alan adınızı buraya tıklayarak tescil ettirebilirsiniz.

Domain Rehberi

Domain Uzantıları ve Anlamları

Domain uzantısı, bir internet kategorisi veya alan adının bulunduğu yerin ülke kodunu belirten bir web adresinin sonundaki  ektir.. Örneğin www.google.com.tr, sahip olduğu alan adı uzantısının web sitesinin ticari uzantısı .com ve .tr – ülke kodu olduğunu gösterdiğini görebiliriz.

En çok kullanılan uzantılar: 

.com: Tüm web sitelerinin %52’si ile en yaygın kullanılan alan uzantısıdır. İlk olarak kar amacı gütmeyen işletmeler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştı ancak şimdi herkes ve tüm alanlar için ilk tercih .com’dur.

.net: .net uzantısı, .com gibi en çok tercih edilen uzantılardan biridir. .net başlangıçta internet servis sağlayıcıları veya networkler için kullanılıyordu, ancak şimdi .com’a güçlü bir alternatif olarak en çok tercih edilen uzantıdır. Ayrıca .net uzantısı teknoloji sektöründeki web siteleri için gayet uygundur. Örneğin TURKTICARET.Net; .net uzantısı kullanmaktadır.

.org: Bu alan adı uzantısı başlangıçta kar amacı tutmayan sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve online topluluk türü kuruluşları için oluşturulmuştur. Ama bu uzantı diğer uzantılar gibi herkes tarafından kullanılabilir. Ancak işletme türleri için çok uygun değildir. org uzantısı ile bir e-ticaret web sitesine sahip olmak ziyaretçiler tarafında kafa karışıklığına ve ziyaretçilerin yanlış yönlendirilmesine neden olabilir.

Domain ve Web Sitesi Arasındaki Farklar Nedir?

Domain nedir, web sitesi nedir? Alan adı ve web sitesi genelde karıştırılan teknik kavramlardır. Alan adı, internet dünyasında web sitelerine erişmek için kullanılmakta olan adrestir. Alan adı olamadan web siteleri görüntülenemez. .com, .net, .xyz, .gov, .ist, .tr vb uzantı ekleri bulunmaktadır. Örneğin; www.turkticaret.net web sitesinin alan adı turkticaret.net’tir.  Web sitesi; kullanıcıların tarayıcılarına alan adlarına girdiklerinde ekranda görünen; ürünü oluşturan dosyalar,  sayfalar, resimler ve dosyalar bütünüdür. Başka bir değiş ile anlatmak gerekir ise; web siteyi bir ev olarak düşünürsek, alan adı evin adresidir.

Domain Rehberi

Whois Bilgisi Nedir? Whois Sorgusu Nasıl Yapılır?

Domain nedir sorusu kadar whois nedir sorusu fazla merak edilen ve karıştırılan terimlerden bir tanesidir. Whois, domain veya IP adresinin kime ait olduğunu gösteren bir sorgulama ve yanıtlama protokolüdür. Whois sorgusu ile alan adının kayıt tarihi, tescil süresinin bitiş tarihi, hosting firmasının ad sunucusu (name server) bilgileri, alan adı sahibinin kim olduğu ve iletişim adresi gibi bilgiler öğrenilebilir. Whois sorgusunun amacı, tescil ettirilmek istenen domainin müsaitlik durumunu öğrenmektir. Domain sorgulama işlemi ile boşta domain, premium (jenerik) domain ve düşecek domainleri görüntüleyebilirsiniz.

Whois sorgulama işlemini, domain firmanızın alan adı sorgulama sayfasından yapabilirsiniz. Satın almak istediğiniz domain adını arama çubuğuna yazdıktan sonra sorgula butonuna basarak alan adınıza dair tüm uzantıların müsaitlik ve fiyat durumlarını görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz domain sorgulama işlemini who.is adresinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Domain Rehberi

Doğru Alan Adı (Domain) SEO’da Nasıl Avantaj Sağlar?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarında, doğru domain seçimi başarıyı önemli ölçüde etkiler. Web sitesine yönelik anahtar kelimelerin kullanılması ve bu kelimelerin başta olması rakiplere karşı avantaj sağlar. Anahtar kelimeleri belirlerken niş domain yapısına odaklanmak da önemlidir. Maksimum 3 kelimeden oluşan alan adı, kullanıcıların direkt olarak adres çubuğuna yazarak web sitesini ziyaret etmelerini sağladığı için SEO’ya katkı sağlar. Domain seçerken .com gibi genel bir uzantı seçmek, Whois bilgilerini sorunsuz girmek ve alan adını uzun süreli tescil ettirmek ya da uzun süredir kullanılan bir domain satın almak, SEO’ya büyük katkı sağlayan kriterlerdendir.

Domain Rehberi

Domain Transfer Nedir? Alan Adı Transferi Nasıl Yapılır?

Domain transfer; alan adının daha önceden kayıt edildiği registrar firmasından alınarak başka bir alan adı kayıt firmasına taşınması işlemidir. Alan adı transferi, daha iyi hizmet sunan bir firmaya geçiş yapmak veya domain satılması/devredilmesi durumlarında yapılabilir. Transfer işlemleri, alan adı kayıt firmaları arasında gerçekleşir. Domain transferi sırasında web sitesi kapanmaz ve içeriklerin yayınlanması açısından herhangi bir aksaklık yaşanmaz.

Domain transferi için alan adı doğrulamasının yapılmasını sağlayan ve  yetkilendirme kodu (EPP) olarak bilinen domain transfer kodunun eski firmadan talep edilmesi gerekir. Yeni alan adı kayıt firmasında hesap oluşturulduktan sonra Yönetim Paneli‘ndeki Domain Transfer bölümüne, aktarılmak istenen alan adı başında www ifadesi olmadan girilir. Ardından kod alanına transfer şifresi (AuthCode) girilerek doğrulama işlemi yapılır. Domain transfer hizmeti satın alınıp ödeme işlemleri tamamlandıktan sonra, yeni domain ve hosting firmanız tarafından transfer işlemi başlatılır. Eski firmadan gelen telefon veya e-mail ile onay verildikten sonra maksimum birkaç gün içerisinde domain transfer işlemi tamamlanır. Alan adı transferi gerçekleştikten sonra eski registrar firmasındaki servislerin iptal edilmesi gerekir. Transfer edilen alan adı, yeni domain kayıt şirketinin Kontrol Paneli‘nde yer alan Alan Adlarım/Domain bölümünden yönetilebilir.

Domain Satın Alma

Alan adı satın almaya hazır olduğunuzu varsayalım. Turkticaret.Net ile alan adınızı kaydettirmek oldukça basit ve pratik bir süreçtir. Hızlı ve güvenilir bir şekilde Turkticaret.net’ten domain satın al işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.  Alan adı sorgulama ile, tescil etmek istediğiniz alan adının daha önceden alınıp alınmadığını, alınmış ise de boşa düşüp düşmediği veya istediğiniz domain için alternatif uzantılara sahip alan adlarını görüntüleyebilirsiniz.

  • Turkticaret.net domain sorgulama aracını bu link üzerinden açın.
  • Tescil ettirmek istediğiniz alan adınızı sorgulayın.
  • Alan adınızı seçin.
  • Şiparişinizi  basit bir şekilde tamamlayın ve domain kayıt işleminizi bitirin.
  • Ve yeni bir alan adı sahibi olun. Rakipleriniz ve diğer kişiler tarafından alan adlarınızın alternatif uzantılarını tescil edilmesini önlemek için diğer uzantılarda da tescil işlemlerinizi gerçekleştirmeyi unutmayın!

Domain Düşmesi Nedir? Süresi Dolmuş Düşen Domain Nasıl Alınır?

Web siteniz için çok istediğiniz alan adını belirlediniz fakat başkası daha önceden tescil ettirmiş. Bu durumda domaine dair Whois bilgilerini sorgulayarak kayıt süresinin bitiş tarihini öğrenebilirsiniz. Kayıt süresinin bitişinden itibaren geri alma işlemlerinin başlatılmadığı alan adları üzerinde sahiplik hakkının yitirilmesi durumuna domain düşmesi denir. Kayıt süresi dolmuş alan adlarını ifade eden domain düşmesi, alan adı sahibinin domain yenileme (domain uzatma) işlemini gerçekleştirmediğinde ortaya çıkan bir durumdur.

Bir domain düşmeden önce active status, on hold (registrar hold) status, redemption grace period, pending delete period ve pre-release period gibi belli periyotlardan oluşan prosedürlerden geçer. Bu prosedürler, sahibi olduğunuz domaini yenilemeyi unuttuğunuzda hemen kaybetmeyeceğiniz anlamına gelir. Öncesinde e-mailinize gönderilen uyarılarla hatırlatma yapılır. Bu yüzden domain kayıt tarihinizin bitişine yakın alan adınızı yenilemenizde fayda vardır.

Domainler, tescil tarihlerinin bitiminden itibaren ortalama 80. günde düşer. Süresi dolmuş alan adlarının düşme sürelerini domainrecover.net, snapnames.com ya da domainhole.com gibi araçlar yardımı ile hesaplayabilirsiniz.

Düşen domainleri satın almak için domain ve hosting firmanızın backorder (ön sipariş) hizmetini kullanabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz alan adını yaşı sıfırlanmadan satın alabilir ve SEO açısından da avantaj kazanabilirsiniz. Süresi dolmuş domainleri sorgulamak ve düşecek domainleri satın almak için Turkticaret.net’in Alan Adı Avcılığı hizmetini kullanabilirsiniz.

Alan adınızı tescil süresi bitmeden yenilemeyi unutmamalısınız. Tescil süresi sona eren alan adınızı, domain geri alma işlemi ile 30 günlük redemption period aşamasında cezalı fiyat üzerinden yenileyebilirsiniz. Alan adınızı kaybetme riskini almamak için domain firmanıza otomatik ödeme talimatı vererek her yıl düzenli olarak domain yenileme işlemini yaptırabilirsiniz. Domain nedir hakkında daha fazla detaylı bilgi almak isterseniz diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın