Dijital Pazarlama Girişimcilik Sosyal Medya

Black Friday (Kara Cuma) Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Black Friday (Kara Cuma), alışveriş yapanların online alışveriş veya mağazalarda hemen hemen her ürün için en iyi fırsatları bulabileceği bir gündür. Dizüstü bilgisayarlar, TV’ler, beyaz eşya, giysiler ve daha fazlası, genellikle çok sınırlı stokla tüm zamanların en düşük fiyatlarına düşmektedir. Ama alışverişi çılgınlığının adını nereden aldığını hiç merak ettiniz mi?

Black Friday Kara Cuma Nedir Nasıl Ortaya Çıktı 2

Neden Kara Cuma (Black Friday) Denmektedir?

1869’da Jim Fisk ve Jay Gould isimli iki yatırımcı altın fiyatını yükselterek piyasanın çöküşüne neden olması ile “Black Friday – Kara Cuma kavramı ilk olarak ortaya çıkmıştı. Bundan dolayı borca %20 düşmüş ve dış ticaret durmuştur. Wall Street baronlarından çiftçilere kadar herkesi iflas ettirdi. Daha sonra, 1950’lerin sonlarında Philadelphia’da bu terim yeniden canlandı. Philadelphia polisi bu terimi, her yıl büyük Ordu-Donanma futbol maçı için alışverişçilerin ve turistlerin şehre akın etmesiyle ortaya çıkan kaosu tanımlamak için kullandı. Başlangıçta olumsuz bir anlama sahipti. Ancak 1980’ler geldiğinde perakendeciler terimi olumlu bir ifadeye dönüştürdüler ve çoğu insan bunu kar elde etmek için bir fırsat olarak gördü.

Black Friday 2022 Ne Zaman?

Bu yıl, Kara Cuma 25 Kasım Cuma günü başlıyor. Bununla birlikte, birçok mağaza erken indirimler sunmaya başlamaktadır.

Önemli Kara Cuma e-Ticaret İçgörüleri

  • Kara Cuma alışverişi yapanların mağazadan ziyade online alışveriş yapma olasılığı daha yüksektir ve giderek daha fazla sayıda insan online  satın alma işlemlerini için mobil cihazları kullanmaktadır.
  • Kullanıcıların Kara Cuma’da online satın alma olasılıkları, diğer Cuma günlerindeki satışlara kıyasla 6 kat daha fazladır.
  • Tüm gün süren veya daha uzun süreli satış etkinlikleri, kısa süreli flaş satışlardan daha etkilidir.
  • Black Friday müşterilerinin %70’inden fazlası paralarını ücretsiz gönderim (ücretsiz kargo) sunan perakendecilere harcıyor.

Black Friday Kara Cuma Nedir Nasıl Ortaya Çıktı 1

Satıcılar İçin Kara Cuma’ya Nasıl Hazırlanılacağına İlişkin İpuçları

Online Kara Cuma satışları, o hafta erken başlayabilir, bu nedenle müşterilerle önceden etkileşime geçmeye hazır olduğunuzdan emin olun.

  • Online Mağazacılık 

Sitede en iyi teklifleri ve ürünleri satışları artıracak şekilde sergilemek akıllıcadır. En iyi tekliflerinizin, sitenize geldikleri anda ziyaretçilerin dikkatini çekecek şekilde konumlandırıldığından emin olun. Bannerlar, afişler ve pop-up’lar genellikle en göze çarpan teklifleri öne çıkarmak için kullanılır.

  • Sosyal Medya Paylaşımları

Daha fazla satış yapmak için web sitenize hızlı bir şekilde daha fazla trafik çekmeniz gerekir, bu nedenle ücretli sosyal medya ve Google reklamları pazarlamacıların site trafiğini artırmak için başvurdukları taktiktir.

  • Duygusal Tetikleyicilerden Yararlanmak

Kara Cuma alışverişi yapanların, normal müşterilerinizden hiçbir farkı yoktur sadece para harcamak için can atarak mağazanıza gelirler. Satın almalarına yardımcı olmak için yapmanız gereken tek şey web sitenizi farklı duygusal tetikleyicilerle doldurmak. Örneğin; görsel olarak çekici teklifler (sınırlı indirimler, ücretsiz teslimat, indirim kuponu, ücretsiz hediye) ve canlı destek penceresi eklemelisiniz.

Alışveriş Yapanlara Kara Cuma Alışveriş Tüyoları

Bu alışveriş ipuçları 2022 Kara Cuma’ya zamanında hazırlanmanıza yardımcı olacak.

  • En İyi Erken Fırsatları Arayın

Pek çok perakendeci önceden özel teklifler yayınlar, aslında daha erkenden harika fırsatlar bulabilirsiniz.

  • Fiyat Karşılaştırması Yapan Siteleri Kullanın

Online ve mağaza içi fırsatları keşfetmek için, mağazalar için broşür ve katalog aramak, fiyatları karşılaştırmak, ücretsiz numune almak gibi hazırlıklar yapın.

  • İhtiyaç Listesi Yapın

Kara Cuma’da en iyi fırsatları elde etmek için araştırmanızı önceden yapın. En ucuz fırsatlara kanmak yerine gerçekten ne istediğinizin bir listesini yapın. Aradığınız belirli markaları veya özellikleri not edin böylece doğrudan sizi en çok ilgilendiren indirimlere yönelebilirsiniz.

  • En Sevdiğiniz Markaları Takip Edin

En sevdiğiniz markaları sosyal medyada takip edin ve e-posta bültenlerine kaydolarak özel fırsatlar yayınlanır yayınlanmaz onları ilk gören siz olun.

  • Bütçe Planı Yapın

Ne kadar harcamak istediğinize önceden karar verin ve buna bağlı kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Harcamadan önce kendinize gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını ve bütçenizin karşılayıp karşılayamayacağını sorun.

  • Online Alışveriş Yapın

Hayat pahalılığının artmasıyla bu yılki ucuz alışveriş etkinliği yoğun geçecek, ancak çevrimiçi alışveriş yaparak kalabalıktan tamamen kaçınabilirsiniz. Büyük markaların tümü, ücretsiz teslimat ekstra avantajlarla, mağazadakiyle aynı fırsatları online olarak sunacaktır.

Turkticaret.Net Black Friday fırsatlarından yaralanmak için web sitemizi, bülten ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın. Domain, hosting, marka tescil indirimlerini kaçırmayın.