Girişimcilik

Başarısız Girişimcilik Örnekleri ve Çıkarılacak Dersler

Başarısız girişimcilik aslında yatırımcılar için şaşırtıcı bir durum değildir. Dünyada birçok örnekleri bulunan bu girişimcilikleri çok yakından takip eden yatırımcılar, start up dünyasındaki başarısızlıkları doğal karşılıyor. Ancak yine de edindikleri yatırım tecrübelerini de göz ardı etmiyorlar. İlham veren başarısız girişimcilik örneklerinden bazıları;

başarısız girişimcilik

1-Bill Gates ve Traf-O-Data

Bu sistem trafik bilgilerini kaydetti ve hükümet yetkililerine, inşaat mühendislerine ve ihtiyaç duyan diğerler yerlere geri verdi. Adında tire ve büyük harf O bulunan diğer icatlar gibi, sonuçta başarısız oldu. Belki farklı bir marka daha başarılı olabilirdi.

Başarısız girişimcilik

2-Steve Jobs – Kuruluşuna yardım ettiği şirket tarafından kovuldu

Apple I’i veya Apple Lisa’yı hatırlıyor musunuz? Cevabınız hayır ise yalnız değilsiniz. Bunlar, Apple’ın ürettiği, hiçbir sonuç alamadığı ürünlerdir. Ne yazık ki Steve Jobs’un zorladığı ve Apple’ın geliştirirken milyarlarca dolar kaybetmesine sebep olduğu ürünlerdi. Seksenlerin ortalarında Steve Jobs’un Apple’dan kovulmasına neden olanlarda denebilir.

Neyse ki, Jobs sonunda 1997’de şirkete geri döndü. Bugüne kadar devam eden bir yenilik ve büyüme döneminde şirketin liderliğine yardım etti.

thomas edison kara kalem resmi

3-Thomas Edison – Bir şey öğrenmek için çok aptal

Thomas Edison, kötü bir öğrenci olduğu gerekçesiyle okuldan atıldı. , Edison’un annesi ona inandı ve onu eğitimine devam etmesi için cesaretlendirdi. İş hayatına girdiğinde yeterince üretken olmadığı için ilk işlerinden belirsiz bir şekilde kovuldu.

Ampulü çalıştırmaya yönelik ilk bin veya daha fazla girişimi bile başarısızlıkla sonuçlandı. Tüm bunlara rağmen Edison, ampul ve film projektörü dahil olmak üzere birçok patent toplayan üretken bir mucit olarak anılıyor.

Walt disnet kara kalem resmi

4-Walt Disney – Başarısız yapım şirketi ve yaratıcılıktan yoksun

Mickey Mouse karakteri, kadınların farelerden korkması nedeniyle MGM tarafından reddedilmişti.

Pinokyo filminin gösteriminden önce Walt Disney, tiyatroya gelen ailelere el sallamak için kukla gibi giyinmek, çadırın tepesinde durmak üzere birkaç kişiyle anlaştı. Onlara o gün için içecek ve yiyecek sağladı. Gösterim başladığında, bu kişiler bazı problemler çıkardı ve gelen konuklara hakaret etmeye başladılar. Açıkça, Walt bu başarısızlıkların üstesinden geldi ve Disney’i günümüzdeki haline getirmeyi başardı.

Bu isimler gibi daha birçok başarısız girişimciler veya batan şirket hikayeleri örnekleri bulunmaktadır.

Başarısız Girişim Örneklerinden Çıkarılacak Dersler

Tüm bu girişimcilik örneklerini incelediğimiz de çıkarmamız gereken en önemli dersin vazgeçmemek olduğunu görmek çok da zor değil. Genel anlamda her başarısızlık öyküsünde yatan bir sebep vardır. Önemli olan kendi öykümüzde nerelerde hata yaptığımızı bulup, bu hataları nasıl düzeltmemiz gerektiğine odaklanmaktır. Yeni iş girişiminde bulunurken bazen çok heyecanlı bazen çok aceleci olabiliriz bunlar bizi hata yapmaya sürükleyebilir. Zaten hata yapmak her zaman bir yol göstericisidir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın