Girişimcilik Dijital Pazarlama

Amazon Satışı İçin Bilmeniz Gerekenler 

Amazon çevrimiçi ürün satmak, bir iş kurmak ve para kazanmanın en iyi yollarından biridir. Günümüzde amazonda satış yapmak oldukça kolay hale gelmiştir. Amazon hem bireyler hem de işletmeler tarafından kullanılabilir. Bir çok farklı ülke ve dilde aktif olarak faaliyetini sürdürmektedir. Bu makalemizde sizlerle Amazon’da satış yapmak için bilmeniz gereken önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Amazon'da Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler 1

Amazon Depolama Süreçleri

Amazonda iki farklı yol ile satış yapabilirsiniz. Bu yollar FBA ve FBM’dir.

FBA

FBA, ürünlerinizi Amazon’un deposuna gönderdiğiniz anlamına gelir. Bir ürün sattığınızda Amazon bu ürünü sizler için alıcıya ulaştırır. FBA bu süreçte tüm müşteri desteğini kendi yapar. Hafif, hızlı satılan ve uygun maliyetli ürünleriniz var ise FBA kullanmak sizin için iyi bir yol olacaktır. FBA kullanımda ürünlerinizi Amazon’un deposunda barındırdığınız için bir depo ücreti ödemeniz gerekir.

FBM

FBM, ürünlerin satıcı kişi tarafından gönderildiği anlamına gelir. Burada tüm müşteri hizmet desteğiniz siz kendiniz yürütürsünüz. Hacmi ağır ve hızlı satılmayan ürünleriniz var ise FBM kullanmak sizler için uygundur.

Pazar Araştırması

Amazondan satış yapmak ve amazon satıcısı olmak istiyorsanız satmak istediğiniz ürüne karar verdikten sonra bu ürün özelinde en iyi listelere bakın. Rekabet durumu nedir? Talep görüyor mu? Gibi önemli soruları cevaplandırın. Örneğin seçtiğiniz ürünün rakibinizdeki durumu şu şekilde ise; Prime nakliye sunuyor, FBA kullanıyor ve çok sayıda 5 yıldızlı inceleme durumu var ise o ürün ile rekabet etmek çok zor olabilir. Bu sebeple ürün seçerken Amazonda pazar araştırması yapmak işinizi kolaylaştırabilir. Bir ürünü bulduğunuzda bu ürünü temin edebilmek için bir tedarikçi bulmanız gerekir. Tedarikçi ile iyi bir pazarlık yapın ve ürün için bir numune isteyin.

Amazon'da Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler 2

Satıcı Hesabı Oluşturun

Amazon satışı yapmak için bir hesap oluşturmanız gerekir. Hesap oluşturmanız için gereken bilgiler;

  • Banka hesap numarası
  • Kredi kartı
  • C kimlik kartı
  • Vergi bilgisi
  • Telefon numarası

Bu bilgileri topladıktan sonra Seller Central üzerinden bir satıcı hesabı açın. Topladığınız bilgileri buradaki alanlara girin. Ürünlerinizi Amazonun istediği kurallar sınırında koyun ve satış yapmaya başlayın.

Ürün ekleme

Amazon’da ürün eklemenin iki yolu vardır. Burada ürünün mevcut bir listesini kullanabilirsiniz ve ya yeni bir liste oluşturabilirsiniz.

Liste ayrıntılar;

  • Ürünün tanımlayıcısı
  • Stok birimi
  • Fiyat, ürün durumu, stok miktarı ve nakliye seçenekleri
  • Ürün adı, marka, kategori, açıklama, resimler
  • Anahtar kelime ve arama terimleri

Nasıl ki Google tarafında organik iyileştirmeler için SEO çalışması yapıyoruz, aynı şekilde amazon içinde ürün açıklamalarını arama motorları için optimize etmemiz gerekiyor. Ürün listeleriniz için anahtar kelime araştırması yapmak buradaki SEO için önemli bir husustur. Görsellerde ürün açıklaması kadar önemlidir. Ürünler için ekleyeceğiniz fotoğrafların arka planı beyaz olmalıdır ve minimum 500×500 boyutunda olmalıdır. Amazonda bir çok satıcı ürünlerini çekmek için ışık kutusu kullanır.

Müşterilerinize Erişin

Seçtiğiniz ürüne göre Amazonda rekabetiniz olacağını unutmayın. Bu yüzden burada binlerce liste ile yarışacaksınız. Rakiplerinizden farkınızı burada yansıtmanız gerekir. Bunun en iyi yolu ise fiyatlandırma, nakliye ve reklamcılıktır.

Rekabetçi Fiyatlandırma

Ürününüzü ve sizin kazancınızı arka plana atmayarak rakiplerinize göre en iyi fiyatlandırmayı seçin. Çünkü müşteriler burada bir ürün alacakları zaman o ürünün farklı satıcılardaki fiyatlandırmalarını dikkate alıyor.

Hızlı Nakliye

Her alıcı ürünün en kısa sürede teslim edilmesini ister. Buradaki planı tamamen en hızlı teslim etmeye yönelik çalışmalısınız. Eğer FBA ile ürünlerinizi göndermiyorsanız, FBM ile ürünleriniz en kısa sürede teslim olduğundan emin olmanız gerekir.

Reklam

Ürün ilanlarınızı sponsorlu ilana dönüştürdüğünüz zaman ürün sayfalarında ve arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına çıkarsınız. Bu reklamlar aynı Google Ads’de olduğu gibi TBM (tıklama başı maliyet) ile çalışır. Bu reklamınıza her tıklanıldığında, satın alma işlemi yapsalar da yapmasalar ödeme yaptığınız anlamına gelir.

Hassas İncelemeler

Müşterilerinizden yorum isterken nelere izin verilip verilmediğine dair katı kurallar mevcuttur. Müşterilere yorum bırakması içim bir teşvik sağlandığı tespit edilirse, hesabınız kalıcı olarak kapatılabilir. Bu yüzden buradaki müşteri yorumlarınızı detaylı incelemenizi tavsiye ederiz.

Daha fazla ipucu ve bilgi için TURKTICARET.Net’in diğer makalelerine göz atmayı unutmayın.

Duyarlı Arama Ağı Reklamları Nedir?

Tasarımda En Çok Kullanılan Renk Kodları

Bootstrap Nedir?