Sosyal Medya Girişimcilik

Youtube Analytics Nedir, Genel Özellikleri

YouTube analizlerini izlemek, herhangi bir YouTube pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Kanalınızı büyütmek için hangi ölçümleri izleyeceğinizi ve bu bilgileri youtube analytics ile nasıl kullanacağınızı öğrenmelisiniz. YouTube kanalınızdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, YouTube analizlerini yorumlamak çok önemlidir. Bu yorumlama ile Youtube video başarılarını ve başarısızlıklarını ölçebilirsiniz.

Youtube Analytics Views Sayısı

Youtube’un piyasadaki en popüler video platformu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Youtube’un basitliği ve kullanılabilirliği, yıllar içinde popülaritesinin artmasının birçok nedeninden biridir. Youtube; içerik oluşturucuların, içeriklerini geniş bir kitleyle paylaşmasını oldukça kolaylaştırmaktadır.

Bir Youtube kanalınız varsa, başarılı sonuçlar elde etmek için harika bir Youtube video içeriği oluşturmanın yeterli olmadığını muhtemelen fark etmişsinizdir. Her şeyden önce, hedef kitleniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını analiz etmeniz ve içeriğinizi nasıl geliştirebileceğinizi anlamanız gerekir, bunu sağlayan Youtube Analytics, Youtube Studio’da bulunan ve videolarınızın tüm verilerini görebileceğiniz bir web analizi aracıdır.  Youtube Analytics’ten aldığınız veriler, hedef kitlenizi ölçümlemenizi, içeriklerinizi ne şekilde planlamanız gerektiğini ve potansiyel izleyicilerinizin isteklerini size sunacaktır.

Bu yazıda size Youtube analizi nasıl kullanacağınız ve analiz sonuçlarınızı nasıl yorumlayacağınız noktasında bilgiler paylaşacağız.

Youtube Analytics Nasıl Kullanılır?

Youtube hesabınıza giriş yapın.

  • Sağ üstteki profil simgesini ve ardından Youtube Studio sekmesine tıklayın.
  • Bu sizi Youtube Studio kontrol paneline getirecektir. Ekranınızda bazı temel analizler görmekte olacaksınız.
  • Bu panelin solunda bir menü göreceksiniz. Ana Youtube analiz kontrol paneline gitmek için Analytics’i tıklayın.

Youtube Analytics Panelinin Genel Özellikleri

  • Her analiz sayfasının genel bakış başlığı sağda açılır ve menüler içerir. İncelemekte olduğunuz veriler için zaman aralığını daraltabileceğiniz yer burasıdır.
  • Varsayılan ayarlar son 28 günü gösterir, ancak bunları ihtiyaçlarınıza uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Analiz sayfasına bağlı olarak, belirli coğrafi bilgiler için kıtaya veya ülkeye göre de filtreleyebilirsiniz.
  • Sağ üstteki Raporu dışa aktar düğmesini kullanarak verileri Excel veya CSV metin dosyaları olarak dışarı aktarabilirsiniz .

İzlenme Süresi

Bir Youtube video başarısına karar verirken görüntüleme oranları çok önemlidir. Ancak tek başlarına başarı için bir ölçü olarak düşünülmemelidir. Çünkü bir video 30 saniyeye ulaşır ulaşmaz bir görüntüleme kazanır. Youtube izlenme süresi, kullanıcıların kanalınızda video izleyerek geçirdikleri toplam süredir.

Youtube’daki izlenme süresi analizleri ve yanıtladıkları soruların özeti:

  • İzlenme süresi: İnsanlar videolarımı ne kadar süreyle izliyor? Kaç izlenmem var?
  • Kitle: İnsanlar videolarımı sürekli izliyorlar mı? İnsanlar içeriğimle ne zaman etkileşim kuruyor? İzlemeyi ne zaman bırakıyorlar?
  • Demografi: Videolarımı kimler izliyor? İzlenmelerim hangi ülkelerden geliyor?
  • Oynatma konumları: İnsanlar videolarımı nereden izliyor?
  • Trafik kaynakları: İnsanlar videolarımı nasıl keşfediyor?
  • Cihazlar: İzlenmelerimin yüzde kaçı masaüstü cihazlardan, yüzde kaçı mobilden geliyor?

Ortalama Görüntüleme Süresi

Ortalama görüntüleme süresi son derece önemli bir istatistiktir. Sizin için izlenme süresini ve görüntülemeleri birleştirir. İzlenme süresinin aksine bu oran video bazında ölçülebilir. Bir kişinin sizin videonuzu izleyerek geçirdiği ortalama süreyi gösterir. Daha yüksek bir ortalama görüntüleme süresi, iyi performansın göstergesidir ve video içeriklerinizi arama sayfalarında daha üst sıralara çıkarır ve içeriğinizin önerilen video listelerinde görünme olasılığını artırır.

Kitleyi Elde Tutma

Kitleyi elde tutma raporu, zaman içindeki izleyici etkileşimini izler. Burada, ortalama görüntüleme süresi istatistiklerinizi, en iyi performans gösteren videolarınızın listesini ve videolarınızın Youtube’daki diğerler videolara kıyasla nasıl sıralandığına ilişkin bilgileri bulacaksınız.

YouTube, iki tür kitleyi elde tutma durumunu izler:

  • Mutlak kitleyi elde tutma: Mutlak kitleyi elde tutma, videolarınızda tam olarak hangi anların en çok izlendiğini ve insanların videonun hangi kısmında ayrılma eğiliminde olduğunu gösterir. Yüksek performanslı bir videonuz var ise, öne çıkan noktalarını belirlemek için ”mutlak kitleyi elde tutma” grafiğine bakın. Etkileşim trendlerini belirlemek, hedef kitlenizin beklentisi konusunda size daha iyi fikirler verir ve içerik oluşturma aşamalarınıza rehberlik eder. Benzer şekilde, düşük performans gösteren bir videonuz var ise,  grafik size insanların izlemeyi bırakma eğiliminde oldukları zamanı gösterir, böylece videolarınızı ne şekilde planlayacağınızı bilirsiniz.
  • Göreli kitleyi elde tutma: Videonuzun ”elde tutma oranını”, benzer uzunluktaki diğer tüm Youtube videolarıyla karşılaştırdığınız yerdir. Bu karşılaştırma yalnızca süreye dayalı olduğundan ve içeriği etkilemediğinden, Mutlak kitleyi elde tutma oranından daha az kullanışlı bir istatistiktir.  İçeriğiniz ve Youtube’daki diğer videolar arasında genel bir karşılaştırma yapılmasını sağlar.

Demografik Bilgiler

Video stratejinizi oluştururken hedef kitlenizi anlamak son derece önemlidir. İzleyicilerinizin yaşını, cinsiyetini ve coğrafi konumunu analiz etmenize olanak tanır. Bu neden önemli? Hedef kitlenizin türüne göre içeriğinizde değişiklik yapmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca farklı bir hedef kitleyi hedeflemenize de yardımcı olabilir. Doğru demografiğe hitap etmek abone kazanmak için çok önemlidir.

Oynatma Konumları

Oynatma konumları, içeriğinizin nerede izlendiğini gösterir. Videolarınızın nerede izlendiğini öğrenmek, bu konumlardaki reklam harcamalarınızı optimize etmenize olanak tanır ve paranızın karşılığını en iyi şekilde almanıza olanak sağlar.

Trafik Kaynakları

Trafik Kaynakları, insanların videolarınızı nasıl bulduğunu size gösterecektir. Bu rapor, hangi anahtar kelimelerin, işe yarayıp hangilerinin yaramadığını dikkate almanıza olanak sağlar. SEO süreçleriniz içinde son derece faydalı bir istatistiktir.

Cihazlar

Cihaz raporları, kullanıcılarınızın yüzde kaçının içeriğinizi; masaüstü, mobil, tablet veya akıllı TV’ler de izlediğini gösterir. Cihazlar, insanların Youtube’da izledikleri içerik türlerini ve genel olarak online şekilde nasıl etkileşimde bulunduklarını etkiler. Örneğin mobil kullanıcıları, genellikle hareket halindeyken izleme eğilimindedir, bu nedenle kısa videolara yönelirler. Bunun yanında masaüstü kullanıcılarının, uzun süreli videoları izleme  olasılığı daha yüksektir. Son yıllarda Akıllı TV izleyicileri, Youtube’un en hızlı büyüyen pazarıdır. Ve sayıları yıldan yıla 2 katına çıkacaktır. Sonuç olarak, cihaz analizleri hedef kitleniz ne ise o pazara hitap etmenize olanak sağlar.

Youtube Beğeni

İzleyicileriniz video ile ilgili duygularını tek bir tıklama ile ifade edebilir. Hedef kitlenizi ve neyi sevdiklerini anlamak, ilgi çekici içerik oluşturmanın ilk adımıdır. Bu ölçümü izlemek, hangi videonun daha fazla beğeni aldığını görmenize olanak tanır ve buna dayalı olarak içerik stratejinizi değiştirir.

Aboneler

Aboneler sayfası, hedef kitle sayılarınızla ilgili olarak 3 ana eğilimi size gösterir:

  • Aboneler : Kaç abone kazandınız ve elde tuttunuz?
  • Kazanılan aboneler: Dönem içinde ki toplam abone sayısı.
  • Kaybedilen aboneler: Dönem içinde toplam abone ayrılma oranı.

Ne kadar çok aboneniz var ise, Youtube’da, kanalınız o kadar çok yetkili görünür. Buda size daha fazla aboneye ulaşma olanağı  ve görüntülenme sayısının artması olarak pozitif yönde ilerleme sağlar.

Yorumlar

Beğeni, kitlenizin tepkisini ölçmek için daha hızlı bir yöntem olsa da, yorumlar size daha iyi analiz etme olanağı sağlar.  Bu yüzden videolarınızın altındaki yorumlar bölümünü düzenli olarak kontrol etmelisiniz. İzleyicilerinizle etkileşim kurmak için iyi bir fırsattır, izleyicilerinizin yorumlarının sizin için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Bir kitleye cevap vermek,  videoya katılımı teşvik etmeye ve topluluğunuzu büyütmeye yardımcı olacaktır.

Paylaşım

Youtube abone sayısı, kanalınızın büyümesini değerlendirmek için önemli bir göstergedir. Tüm ünlü Youtube kanalı sahiplerinin videonun sonunda izleyicilerinden beğenmelerini, paylaşmalarını ve abone olmalarını istemelerinin bir nedeni var. Bunun nedeni, paylaşımın katılımı ölçen en önemli ölçümlerden biri olmasıdır.

Bir kullanıcının videonuzu farklı sosyal medya platformlarında paylaşacak kadar beğenmesi, SEO açısından çok önemlidir. Daha yüksek sayıda paylaşım, daha yüksek sayıda geri bağlantıyı getirir. Bu, kanalınızın daha yüksek sıralama elde etme şansını artırır.

Şimdiye kadar fark etmiş olabileceğiniz gibi Youtube Analytics; video performansınız, geliriniz, hedef kitleniz ve çok daha fazlası ile ilgili analizleri görebileceğiniz, çok amaçlı bir araç. Analizi ilk seferde anlamak, yorumlamak biraz zor olabilir fakat zamanla daha iyi video içerikleri hazırlamak, kanalınızı geliştirmek ve Youtube’da başarı şansınızı arttırmak için nasıl ölçümleyebileceğinizi öğrenmelisiniz. İzleyicilerin nereden geldiğini ve bir videoyla nasıl etkileşimde bulunduklarını analiz etmek, gelecekteki video içeriğinizi planlamaya yardımcı olacaktır.

Videolarınızı ve kanalınızı ne kadar çok analiz ederseniz, o kadar çok fikir edinirsiniz. Youtube Analytics’i günlük olarak kontrol etmeniz gerektiğini asla unutmayın!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın