Teknoloji Hosting

Site Hızı Optimizasyonu İçin Kontrol Listesi

Artık dijitalin, internetin hayatımızdaki konumunu tartışmaya gerek yok. Özellikle de teknolojiye doğan bir nesil ile birlikte web sitelerinin birçok optimizasyona dikkat etmeleri gerekiyor. Kullanıcılar bir web sitesinden çıkıp başka bir web sitesine saniyeler içinde girebiliyor. Başka bir alternatife gitmenin kolay olması da site hızı konusunun ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Ziyaretçilerin yavaş bir web sitesinden dolayı siteyi terk etmelerinin önüne geçebilmek için bazı hız optimizasyonları bulunuyor. Bu yazımızda site hızı optimizasyonu için kontrol listesini ekleyeceğiz.

Hız Optimizasyonu Kontrol Listesi

Web site hızınızı kontrol edebileceğiniz birçok ücretsiz araç bulunur. Site hızı hesaplama için ücretsiz kullanabileceğiniz araçlara birkaç örnek verecek olursak; Google PageSpeed Insights, GTmetrix, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz araçlardandır. Bu ve türevi araçlarla test ettikten sonra bazı düzenlemeler yapmanız sonucunda hızınız artabilir. Hız performansınızı daha da artırabilmek için aşağıdaki kıstaslara dikkat etmeniz daha kalıcı bir çözüm olabilir.

Farklı Tarayıcılardan Site Hızınızı Test Edin

Bu konuda genelde en çok kullanılan tarayıcının Chrome olması sebebiyle Chrome baz alınarak testler yapılır. Microsoft Edge, Firefox, Safari gibi dünya genelinde kullanılan birçok tarayıcı bulunmaktadır. Diğer tarayıcıları kullanan potansiyel müşterilerinizi de göz ardı etmemek adına diğer tarayıcılar için de hız testleri yapmalı ve ona göre hız optimizasyonu yapmanız sizin için avantaj olacaktır.

Web Mobil Hızınızı Test Edin

Çağımızda mobil kullanım oranları oldukça fazladır. Sitenizin birçok mobil cihazdan da görüntüleneceğini göz ardı etmeden mobil hız tarafını da optimize etmelisiniz. Sadece masaüstü site hız testi yapıp optimizasyonlarınızı o yönde tutarsanız mobil tarafından gelen potansiyel müşterilerinizi hız konusunda memnun etmeyeceksinizdir. Hatta daha da derine inerek farklı mobil cihazlardaki mobil hızınızı test edebilirsiniz.

Yüksek Performanslı Sunucuları Tercih Edin

Sunucuların kendileri arasındaki iletişim hızı çok önemlidir. Yüksek performansa sahip sunucular ile site açılma hızınız da artacaktır. Siteniz çok kaynak gerektirdiği halde o kaynakları karşılamayan sunucu ya da hosting kullanımı sitenizin çalışmasında ve hızında olumsuzluk yaratacaktır.

Sitenizin Yavaş Yüklenmesine Sebep Olan Kriterleri Düzeltin

Sitenizin yavaş yüklenmesine büyük görsel boyutları, komut dosyaları, eklentiler ve yazı tiplerini sebep olabilir. Bunların olmaması için gerekli yazılımsal düzenlemeleri yapın.

Site Hız Testi Yapmak Neden Önemlidir?

Ücretsiz birçok site hız testi aracı bulunur, sayfa açılış hızı sitenizin dönüşümlerini de etkiler.

  • Birçok insan yavaş sitelere tahammül edemez, potansiyel müşterilerinizin yavaşlıktan dolayı sitenizi terk etmemesi için site hızınızı optimize etmelisiniz.
  • Yavaş yüklenen bir sitenin trafiği ve dolayısıyla dönüşümleri de düşer.
  • Seo performansınız olumsuz etkilenir. Çünkü düşük yüklenme hızları olumsuz müşteri deneyimi demektir. Bu da arama motorlarındaki sıralamalarınızı düşürecektir.

Siz de potansiyel müşterilerinize daha iyi hizmet verebilmek için hız optimizasyonlarını düzenli olarak yapmalısınız.