Teknoloji Girişimcilik

JavaScript Nedir?

Hiç ”JavaScript nedir, ne için kullanılır” diye merak ettiniz mi? Yalnız değilsiniz. JavaScript’in ne olduğunu, JavaScript’in niçin kullanıldığını ve JavaScript’i programlama dili olarak neden kullandığımızı makalemizin detaylarında açıklayacağız.

JavaScript Nedir

JavaScript Nedir?

JavaScript, hem istemci tarafında hem de sunucu tarafında kullanılan ve web sayfalarını etkileşimli hale getirmenizi sağlayan metin tabanlı bir programlama dilidir. HTML ve CSS, web sayfalarına stil ve yapı kazandırır. JavaScript, kullanıcının ilgisini çeken etkileşimli öğeler eklenmesini sağlar. Web geliştirme, web uygulamaları, oyun geliştirme ve çok daha fazlası için kullanılan dinamik bir programlama dilidir. Yalnızca HTML ve CSS ile yapılamayacak dinamik özellikleri web sayfalarında uygulamanıza olanak tanır.

Javascript Dom Nedir?

JS DOM (Document Object Model – Belge Nesne Modeli), geliştiricilerin bir web sitesinin içeriğini, yapısını ve stilini değiştirmesine olanak tanıyan bir arayüzdür.

Javascript Alert Nedir?

JS alert, sanal bir uyarı kutusu görüntülemek için kullanılır. Çoğunlukla kullanıcılara uyarı mesajı vermek için kullanılmaktadır. Belirli bir mesajdan ve bir tamam düğmesinden oluşan bir uyarı iletişim kutusudur.. İletişim kutusu açıldığında, devam etmek için “Tamam”  düğmesini tıklamalısınız.

JavaScript  Nasıl Çalışır?

Ya .js dosyasına dahil edilmiştir ya da web sayfasına gömülü durumdadır. Aynı zamanda bir “istemci tarafı” dilidir. Aslında bakılır ise web sayfasına kodu eklemek son derece basit bir işlemdir. <script> etiketleri kullanılarak ve bunlara text/javascript type niteliği verilerek bir sayfanın koduna doğrudan eklenebilir. 

Neden Java Script Kullanmalıyım?

En popüler dildir, web sayfalarını dinamik hale getirir. JavaScript’ten önce web sayfaları yalnızca HTML ve CSS ile oluşturulmuştur. HTML ve CSS, yalnızca stillendirilebilen ancak etkileşimli olmayan statik sayfalar oluşturabilir. Google, YouTube ve Facebook dahil olmak üzere en popüler web sitelerinden bazıları JS ile oluşturulmuştur. Ayrıca öğrenmesi eğlenceli bir dildir.

 Geliştiricilerin aşağıdaki özellikleri uygulamasına olanak tanımaktadır:

  • Menüleri veya bilgileri gösterme / gizleme
  • Fare efektleri ekleme
  • Dönen formatta resim galerileri oluşturma
  • Görseli yakınlaştırma / uzaklaştırma
  • Sayfaya ses / video oynatabilme
  • Animasyon ekleyebilme
  • Açılır menü tarzı menüler oluşturabilme

Java Scrip Avantaj ve Dezavantajları

  • Etkileşim: Web siteleri, dil daha zengin ve daha çekici arayüzler oluşturduğundan, kullanıcılar için daha etkileşimli ve çekicidir.
  • Hız: Tarayıcıda hemen çalıştırılabileceğinden, web siteleri daha yüksek hızda yüklenir ve çalışır. 
  • Kolaylık: Uygulaması basittir ve kullanımı genellikle yalnızca temel düzeyde bilgi gerektirir.
  • Entegrasyon: Diğer birçok programlama diliyle iyi çalışır ve bir dizi farklı uygulamaya entegre olmayı mümkün kılar.
  • Popülerlik: İOldukça popülerdir. Çoğu web sitesi JavaScript’i bir şekilde kullanır. 

Diğer programlama dilleri gibi JavaScript’in de göz önünde bulundurmanız gereken birkaç sınırı vardır. JavaScript kullanmanın dezavantajlarından bazıları şunlardır:

  • Tarayıcı uyumluluğu ‒ Farklı web tarayıcıları JavaScript kodunu farklı yorumlayarak tutarsızlığa neden olur. Bu nedenle, kullanıcı deneyimine zarar vermemek için JavaScript komut dosyanızı eski sürümleri de dahil olmak üzere tüm popüler web tarayıcılarında test etmelisiniz.
  • Güvenlik ‒ İstemci tarafında çalışan kodu, kötü niyetli kullanıcılar tarafından istismara açıktır.
  • Hata ayıklama ‒ Bazı HTML düzenleyicileri hata ayıklamayı desteklerken, JavaScript diğer düzenleyicilerden daha az verimlidirler. Tarayıcılar hatalar için herhangi bir uyarı göstermediğinden, sorunu bulmak zor olabilir.

Web Sitelerine Java Script Ekleme

HTML sayfalarına kodu eklemenin dahili ve harici olmak üzere iki yolu vardır. Dahili JavaScript, tüm JavaScript kodunu kapsüllemek için HTML komut dosyasının gövdesindeki <script> etiketlerini kullanır. Bir HTML olay özniteliğine bir komut dosyası gömerek, tarayıcıdan tetiklendiğinde bir olayı yürütmesini isteyebilirsiniz. Bu tür komut dosyası satır içi JavaScript olarak adlandırılır. Harici JavaScript, kodu ayrı bir .js dosyasında saklamayı ve ardından onu HTML sayfasında çağırmayı içerir. Geliştiriciler, komut dosyalarını düzenli tuttuğu için büyük projeler üzerinde çalışırken genellikle bu yaklaşımı kullanır. Ayrıca, komut dosyalarını birden çok HTML sayfasında yeniden kullanmanıza olanak tanır; bu, birçok geliştiricinin çok değer verdiği bir şeydir. Bir metin düzenleyici kullanarak JavaScript kodu değiştirebilir ve oluşturabilirsiniz.

Java Script Google Tarafından Okunur Mu?

Google’ın JavaScript’i çalıştırabildiğini ve çok sayıda uygulamayla dizine ekleyebildiğini doğrulayan bir dizi test gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Google’ın tüm sayfayı oluşturabildiğini,  DOM’yi okuyabildiğini ve böylece dinamik olarak oluşturulmuş içeriği dizine ekleyebildiği doğrulanmıştır.