Marka

Marka Nedir, Neden Markalaşmaya Yatırım Yapmalı?

Marka, şirketlerin ürünlerini diğerlerinden ayırt etmek için kullandıkları tanımlayıcı bir sembol, işaret, logo, isim, kelime ve / veya cümledir. Bir kimlik yaratmak için bu unsurların bir veya daha fazlasının bir kombinasyonu kullanılabilir. Aslında; isim, terim, tasarım veya sembolden daha fazlası, bir ürün veya işletmenin uyandırdığı tanınabilir duygudur. Güçlü bir marka, rakiplerinize göre ürününüzü veya hizmetinizi seçen müşterilerin şansını artırır.

Marka Nedir

Bir Markanın Unsurları

Markalar çok sayıda farklı unsur içerir. Bir markanın temel unsurları arasında marka pusulası, şirket kültürü, isim ve slogan, kimlik, ses ve mesajlaşma, web sitesi ve marka mimarisi bulunur.

Marka Pusulası

Pusula, markanızla ilgili en temel unsurların bir özetidir . Araştırma ve konumlandırma dahil olmak üzere strateji aşamasında yapılan işin sonucudur. Pusula, markanızın gittiği yönü ve nedenini gösterir. 5 bölümden oluşur: Vizyon, Misyon, Amaç, Değerler ve Stratejik Hedefler.

Şirket Kültürü

Şirket kültürü, markanızı yönlendiren bir kolektif amaç ve ilham ruhudur. Güçlü bir şirket kültürü; markanın temel değerleri, markanızın dünyayla nasıl ve neden etkileşim kurduğunu tanımlayan ilkeler üzerine kuruludur. Kaya gibi sağlam bir şirket kültürü, dahili marka uyumu ile sonuçlanır – bir markanın çalışanlarının onu en derin düzeyde anladığı ve onun elçileri olarak hareket etmeye motive oldukları ideal bir varlık durumudur.

Marka Kişiliği

Marka kişiliği, bir markaya özgü düşüncelerin, duyguların ve davranış kalıplarının benzersiz spektrumudur. Kişiliği, bir markanın en bireysel özelliklerini içerir. Apple’ı şık, minimalist, sağlam ve öncü yapan şey budur. Bir markanın kişiliği, sadık müşterileri tarafından tanınması ve onunla kurduğu kişisel ilişkinin temelidir.

Marka Nedir

Marka Mimarisi

Markayı tanımlayan; isimler, renkler, semboller ve görsel dil sistemidir. Marka mimarisi, müşteri deneyimine yönelik araştırma üzerine kurulmuş, son derece bilinçli ve sezgiseldir.

Ad ve Kısa Açıklama

Markanın adı ve sloganı, onun dünyaya en yakın yüzüdür. Markanın adının ve sloganının oluşturulmasında bir süreç bulunmaktadır. Derinlemesine pazar araştırması, beyin fırtınası, iyileştirme, test etme…  Bu adların yalnızca anlamlı değil, aynı zamanda sahiplenilebilir olmasını sağlamak için tasarlanmalıdır.  Güçlü bir isim, bir markanın benzersiz olmasını, onu rekabetten ayırmasını ve onu deneyimleyenler üzerinde güçlü bir etki yaratmasını sağlar.

Marka Kimliği

Markanızın kimliği, logodan daha fazlasıdır. Kimlik, markanız hakkında strateji ve konumlandırmada ortaya çıkan derin gerçeklerin görsel olarak özetlenmesidir. Etkili bir kimlik; kişiliği, vaadi ve amacı dahil olmak üzere markanızın tüm tanımlayıcı özelliklerini bünyesinde barındıracaktır.

Brand Voice and Messaging

Marka söylemi ve mesajlaşma, bir markanın dünya ile etkileşiminde kritik öneme sahiptir. Amacını, vaadini ve kişiliğini aktararak markanızı rakiplerinden ayırırlar. Ses ve mesajlaşma, markanızı insanileştirerek müşterileriniz tarafından tanınmasını sağlar.

Web Sitesi

İyi bir web sitesi, markanıza etkili içerik ve ilgi çekici tasarımlar ile hayat verir. Günümüzde web siteleri artık masaüstü deneyimiyle sınırlı değil. Mobil cihazlarımızla dünyanın her köşesine seyahat ediyorlar. Web siteleri,  müşterilerinize markalaşma deneyimi sunmanın en etkili ve uygun maliyetli yollarından biri olmaya devam ediyor.

Neden Markalaşmaya Yatırım Yapmalı?

Neden markalaşmaya yatırım yapalım? Buradaki etkin kelime “yatırım” dır. Pek çok şirket, markalaşmayı pazarlama bütçelerine dahil edilen başka bir gider olarak görüyor. Ancak, markalaşmanın tüketici davranışını etkilemeye ne kadar entegre olduğunu anladığınızda, bunun bir taktikten daha fazlası olduğunu görürsünüz. Şirketinizin ömrü boyunca, ölçülebilir gelir sağlayabilen uzun vadeli bir stratejidir. Hemen sizde markanızı tescil ettirin ve markanızı koruma altına alın. Tescil hakkında detaylı bilgi almak için marka tescil hakkında yazımıza bir göz atın.

Hemen yeni zamlarından etkilenmeden Turkticaret.net’ten marka başvurusunda bulunun!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın