Dijital Pazarlama Girişimcilik

Influencer Marketing Nedir ve Etkili Stratejileri

Günümüz dünyasında pek çok kullanıcı reklama karşı duyarsız hale geldi. Reklamlara doymuş bir dünyada, pazarlamacıların öne sürdüğü taleplere güvenmek zorlaştı. Yakın çevreden veya aile üyelerinden ürün önerileri geldiğinde ise bu güven daha fazla. Kullanıcılar için güvenilir bir öneri, reklamdan daha etkiyicidir. Araştırmalara göre sosyal medya kullanıcılarının %79’u ürünler hakkında bilgi ve tavsiye almak için internet sitelerini kullanıyor. Artık reklamcılar, müşterilerine dolaylı olarak pazarlama yapmak için sosyal medyanın ve diğer internet araçlarının gücünü kullanabileceklerinin farkındalar. Reklamverenler insanları ürünleri hakkında konuşmaya ve önermeye teşvik edebildiklerinde, rakiplerine göre benzersiz avantajlar elde ederler. Influencer Marketing faydalarını keşfetmek istiyorsanız, yararlı ipuçları ve bazı örnekler için okumaya devam edin.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing, bir markayı daha büyük bir pazara tanıtmak için Influencerları kullanan bir pazarlama türüdür. Influencer, sosyal platformları aktif olarak kullanan ve belirli bir ilgi alanı olan, uzman veya güvenilir bilgi kaynakları ve fikir liderleridir. Bloggerlar, youtuberlar, gazeteciler, ünlüler veya çok sayıda takipçisi olan diğer insanlar olabilirler.

3 ana Influencer türü vardır:

  • Mikro Influencer (10.000’den az takipçi)
  • Makro Influencer (10K-1M takipçi)
  • Mega Influencer (1 milyondan fazla takipçi)

Influencer Marketing ile aşağıdaki gibi hedeflere ulaşabilirsiniz:

  • Marka bilinirliğini artırmak,
  • Artan sadakat,
  • Benzersiz içerik oluşturmak,
  • Yeni bir izleyici kitlesi çekmek,
  • Dürüst geri bildirimler almak.

Influencer Marketing çoğunlukla diğer iki pazarlama biçimi ile çalışır: sosyal medya pazarlaması ve içerik pazarlaması. Influencer pazarlamada, influencerların kişisel sosyal kanalları aracılığıyla ürünü, hizmeti veya bir içeriği yaymaları beklenen bir tür sosyal medya bileşenine sahiptir. Influencer kampanyalarının çoğunda, influencerlar için oluşturduğunuz içerik veya kendilerinin oluşturduğu bir içerik öğesi taşır. Sosyal medya ve içerik pazarlaması genellikle influencer kampanyaları ile benzer ögeler taşısa da influencer marketing ile eşanlamlı değildir.

Influencer Marketing

Neden Influencer Marketing?

  • Influencer pazarlama, çoğu fikir lideri kitlesini sosyal platformlardan topladığı için sosyal medya pazarlamacılığı ile yakından ilgilidir. Bu kanal, muazzam bir kitleye erişmenizi sağlar çünkü küresel nüfusun yarısı sosyal ağları kullanır.
  • Influencer pazarlama, geleneksel reklamcılık yoluyla ulaşamadığınız insanlara ulaşmanızı sağlar. Tüketicilerin üçte ikisi reklam engelleyicileri kullanmakta ve yine aynı kişiler isteyerek influencerlardan tavsiye alarak bir şeyler satın almaktadır.
  • Güven, herhangi bir kampanyayı başarılı kılmak için en önemli unsurlardan biridir. Başkalarının, özellikle de güvendiğiniz kişilerin kullandığını gördüğünüzde, insanların yeni ürün veya hizmetler satın alması daha kolaydır.
  • Influencerlar, izleyicilerinin dikkatini nasıl çekeceklerini kesinlikle bilen kişilerdir. Bu nedenle; ürününüzü, hizmetinizi veya etkinliğinizi izleyicilere sunmanın nasıl daha iyi olacağını düşünmenize bile gerek yok. İçerik oluşturucular, pratik deneyimlerine dayanarak her şeyi kendileri yapacak ve ürününüzü mümkün olan en iyi şekilde ortaya çıkaracaktır.
  • Gerçek piyasa geri bildirimlerini almak için tonlarca zaman ve para harcamak yerine, insanların ürününüzün özellikleri, artıları ve eksileri hakkında gerçekten ne düşündüğünü göreceksiniz. Ve bu bilgileri pazarlama, satış ve ürün geliştirme için kullanacaksınız.

Influencer Marketing

Influencer Marketing Türleri

  • Sosyal medya devralma: Bir marka, Influencerın profilini bir gün boyunca yönetmesine izin verir.
  • Satış ortaklığı: Bu strateji ile, web sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından gelen her müşteri için influencera ödeme yapılır.
  • Sponsorlu içerik: Markalar, influencerın hesabında bir tanıtım yazısı yayınlamak için ödeme yapar.
  • Kutudan Çıkarma: Markalar genellikle sosyal medya yıldızının açıp gözden geçireceğini umarak influencerlara hediyeler gönderir. Hiçbir maliyeti yoktur. Ancak bu strateji oldukça risklidir. Influencer ürününüzü hiç incelemeyebilir yada olumsuz geri bildirimlerini sunabilir.
  • Marka elçisi programları

Influencer Pazarlama Stratejisi

Sizin için hazırladığımız kılavuzu adım adım izleyin.

1. Hedef kitlenizi belirleyin:

Kime ulaşmaya çalışıyorsun? Mesajınızın hedef kitlesi kim? Hedef kitlenizi belirlemek, tanıtım kampanyasının önemli stratejik noktasıdır. Müşterilerinize anket yapın ve hangi sosyal medya kanallarını ve etkileyicileri tercih ettiklerini, paylaştıkları değerleri, satın alma kararlarını nasıl verdiklerini vb. tanımlayın.

  • Onlar kim? Yaşlarını, sosyal durumlarını, gelirlerini vb.  özelliklerini tanımlayın.
  • Pazarlama hunisindeki aşamaları nedir?
  • İlgi alanları nelerdir? Potansiyel müşterilerinizin tercih ettiği platformlardaki içerikleri inceleyebilir, sosyal medya profillerini keşfedebilirsiniz.
  • Davranışları nelerdir? Büyük markaların ve ajansların paylaştığı araştırmaları inceleyin.

2. Doğru kanalı bulun:

Hedef kitlenizin ilgi alanlarına, hedeflerine ve kanalların sağladığı fırsatları inceleyerek bir platform seçin. Örneğin, B2B işletmeleri LinkedIn‘i sosyal medya platformundan daha fazla yararlanabilir. Sizin için mükemmel kanalı bulmanın kanıtlanmış tek yolu test etmektir. Hedef kitlenizin bulunabileceği birkaç platform seçin ve en iyi seçeneği belirlemek için öncelikli olarak düşük maliyetli kampanyalar yürütün.

Influencer Marketing

3. Bütçenizi belirlenmesi:

Influencerlar; takipçilerinin sayısına, piyasa oranlarına, reklamverenlerin ilgi alanlarına vb. özelliklere göre fiyat belirler. Bu nedenle, 1 milyon takipçisi olan bir hesapta bir gönderi size daha fazla fiyatlandırmaya mal olabilir. Bütçeniz kısıtlıysa, daha küçük takipçi sayılarına sahip fikir liderleri  sizin için daha ideal bir seçenek olabilir.

4. Doğru Influencerı seçin:

Yanlış influencer seçerseniz, önceki adımlarda yaptığınız tüm çalışmalarınız başarısız olur. Doğru bir eşleşme için markanızın değerleri ile örtüşen bir fikir lideri seçin. Influencer pazarlama ile ilgili bir diğer problem; dolandırıcılık ve sahte takipçi riskidir. Kandırılma olasılığını azaltmak için influencerın hesabını dikkatlice analiz etmelisiniz.

  • Bot hesaplara veya sahte abonelerin sayısına bakın. Bunu ölçmek için bazı özel araçlar bulunmaktadır.
  • Yinelenen hesaplara dikkat edin.
  • Influencer’ın izleyicisinin sadık olduğundan emin olun. Bazı influencerların negatif takipçileri daha yoğun olabilir. Bunlar aracılığıyla tanıtım yapmak size yeni aboneler veya satışlar kazandırmaz, bu nedenle yorum bölümünü mutlaka inceleyin.

5. Kampanya oluşturun:

Hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız kampanya beklentilerinizi ve hedeflerinizi net bir şekilde influencera iletmelisiniz.

  • Platformu ve profili tanımlayın. Birçok influencerın çeşitli kanallarda birkaç hesabı vardır.
  • Kampanya hedeflerini net bir şekilde açıklayın.
  • Influencerın ürününüz hakkında hedef kitleye iletmesi gereken en az dört maddeden oluşan bir liste oluşturun.

Liste; kampanya ayrıntılarını, katılımcıların görevlerini, içerik sahipliği koşullarını, son tarihleri ve istenen sonuçları açıklığa kavuşturmalıdır. Önemli veya tartışmalı bulabileceğiniz noktaları ekleyin ve her biri hakkında kesin olun. Adil olmayan veya aldatıcı reklamları yasaklayan kurallara göre çalışması gerektiğini hatırlatın.

6. Takipçiye değil, katılımcıya önem verin:

Takipçilerin sayısı, bir hesabı değerlendirmek için birincil metriktir. Ancak, yalnızca abone sayısına odaklanmak yanlış bir taktiktir. Katılım oranını da değerlendirmelisiniz. Beğeni ve özellikle yorumların sayısına bakın.

7. Uzun vadeli işbirlikleri kurun:

Birkaç etkileyiciyle çalışmak, tek bir sosyal medya yıldızına bağlı kalmaktan daha etkili bir stratejidir. Bununla birlikte onlarla tekrar tekrar çalışın ve uzun vadeli ilişkiler kurun. Tutarlılık olgusu en iyi sonuçları getirir. İnsanlar markanızla birkaç kez daha karşılaştıklarında, ödeme yapan müşterilere dönüşme olasılıkları daha yüksektir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın