Teknoloji Girişimcilik

Chromium Nedir?

Chromium nedir sorusu ile başmak gerekir ise, Google‘ın Chrome tarayıcısının temelini oluşturan açık kaynaklı bir projedir. Chromium açık kaynaklı olduğundan, kaynak kodu geliştirebilir durumdadır. Aslında, herkes Chromium’un kaynak kodunu indirebilir ve onarabilir.

Bir web tarayıcısı olarak Chromium,  Chrome’dan daha sık çökmektedir ve diğer istenmeyen davranış türlerini sergileyebilmektedir. Ancak, Chrome tarayıcı uzantılarıyla uyumludur ve Google’dan herhangi bilgi toplama işlemine başvurmadan çok benzer bir kullanıcı deneyimi sunar.

Chromium Nedir 1

Chromium Ne İşe Yarar?

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu Chromium’u kullanıyor. Chromium’un bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, açık kaynaklı olmasından kaynaklıdır. Yani herkes yazılımı başka bir program veya uygulama oluşturmak için temel olarak ücretsiz kullanabilir. Chromium’u internet tarayıcısı veya kendi uygulamalarınızı geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Chromium Bir Virüs Mü?

Chromium virüsü, Chromium’un kodu ile oluşturulan kötü amaçlı bir tarayıcıdır. Sizi sahte arama sonuçlarına yönlendirebilir ve ayrıca temalarınızı, uygulamalarınızı ve uzantılarınızı kontrol edebilir. Yanılsamanın nedeni olarak, Chromium browser ile benzer bir yapıda olduğundan karıştırılmaktadır. Bundan dolayı kullanıcılar, kötü klon yazılım olduğunun farkına varamamaktadır.

Chromium virüsünü gösteren durumlar:

  • Web tarayıcısının varsayılan ana sayfası farklıdır.
  • Web’de gezinme deneyimi, alakasız arama sonuçlarıyla doludur.
  • Reklamlarda artış var.
  • Yeni sekme seçildiğinde arama portalı sayfası değiştirilir.
  • Kişisel bilgisayar yavaş çalışır ve CPU kullanımı her zaman yüksektir.
  • Yüklü uygulamaları ve programları başlatamazsınız.

Chromium Nedir Nasıl Kaldırılır?

Bilgisayarınızda aniden Chromium tarayıcı belirirse veya Chromium virüsünü gösteren bazı işaretler varsa, Chromium virüsünü bilgisayarınızdan hemen kaldırmalısınız.

Bilgisayarınızdan Denetim Masası penceresindeki programlar ve özellikler seçeneğini bulun ve tıklayın. Chromium veya farklı bir şüpheli giriş olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Süpheli bir durum ile karşılaştığınızda, sağ tıklayıp Kaldır’ı seçerek kaldırın. Ayrıca yüklü tarayıcılarınızı açın ve yüklü tüm tarayıcı eklentilerini ve uzantılarını gözden geçirin. Virüsün bilgisayarınızdan tamamen kalktığına emin olmak için bilgisayarınıza güçlü bir antivirüs programı yüklemiş olmalısınız. Eset, MacAfee, Norton, Malwarebytes ve Reimage gibi antivirüs yazılımlarını kullanabilirsiniz.

Chromium Zararlı Mı?

Chromium meşru bir tarayıcıdır ancak bir virüse dönüşebilir. Açık kaynak özelliği, Chromium adını kullanan ve Chromium’u Windows bilgisayarlarına kötü amaçlı kod göndermek için kullanan kötü amaçlı yazılımcılar tarafından manipüle edilebilir. 

Chromium Farkı Nedir?

Chromium ve Chrome, neredeyse aynı deneyimi sunar. Chromium, Chrome’dan önce Google’dan güncellemeleri alır. Ancak, Chrome güncellemelerinin aksine, Chromium güncellemeleri otomatik değildir, bu nedenle güncellemeleri ihmal etmek bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasız bırakabilir. 

Chromium Avantajları

Diğer tarayıcılar veya Chrome yerine Chromium’u kullanmanın birkaç farklı nedeni vardır.  İlk olarak, geliştiriciler genellikle Chromium tarayıcısının nasıl çalıştığını ve güncellemelerin nasıl performans gösterdiğini görmek için kullanmaktadır. Geliştirici değilseniz bile, hataları bildirerek Chromium’u da aynı amaç için kullanabilirsiniz .

Chromium ayrıca Google uzantıları ile çalışma avantajına da sahiptir. Bu, genellikle en sevdiğiniz uzantıların tümünü yükleyebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Chromium Dezavantajları

  • Geliştiriciler kaynak kodunu sürekli olarak değiştirdiğinden Chromium her zaman güncellenir. Kendi kendine güncellenmeyeceği için tarayıcıyı manuel olarak güncellemeniz gerekmektedir.
  •  Adobe Flash kodu açık kaynak olmadığından Chromium ile kullanamayacaksınız.
  • Chrome, yerleşik medya codecleri (AAC, H.264 ve MP3 gibi) desteklerken, Chromium’da bulunmaktadır. Bileşenleri Chromium tarayıcısına manuel olarak yüklemeniz gerekir.

Chromium Nereden İndirilir ve Kurulur?

Chromium’u denemekve kullanmak istiyorsanız, en güvenli sürümü indirmeniz çok önemlidir. Normal bir tarayıcı gibi sizin için uygun sürümü sağlayan bir indirme sayfasına sahiptir.