Hosting WordPress

WordPress Htaccess Dosyası Nasıl Oluşturulur?

WordPress htaccess dosyası açılımı hypertext access’tir. Genel olarak wordpress içinde bilinir fakat WordPress’e özgün bir dosya değildir. .htaccess ile güvenliği artırabilir,  yönlendirmeler oluşturabilir ya da saldırıların önlenmesini sağlayabilirsiniz. Dosyanın nasıl oluşturulduğu konusundan önce bu dosyaların ne olduğundan başlayalım.

WordPress Htaccess Dosyası Nedir?

WordPress .htaccess dosyası yapılandırma için kullanılan kök dosyadır. Bir Apache web sunucusunun bazı ayarlarını yeniden yapılandırması için her bir dizinde farklı şekilde yer alır. Sadece wordpress’e özgü bir dosya değildir. WordPress’te bir menüye tıklandığında 404 hata alınması .htaccess dosyasının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini işaret etmektedir. En basit ifade ile .htaccess bir dizin içindeki dosyalara nasıl erişilebildiğini kontrol eden bir mekanizmaya sahiptir.

WordPress Htcaccess Dosyası Oluşturma

Diyelim ki web siteniz çöktü tekrar düzeltmek istiyorsunuz veya .htaccess dosyanız hiç oluşmadı  düzeltebileceğiniz bir htaccess Dosyası yok ya da eklenen bir eklenti ile .htaccess dosyası bozuldu; silip yeniden oluşturmak istiyorsunuz. Bu durumda bu dosyayı manuel olarak oluşturmanız gerekmektedir. Bunları nasıl yapacağınızı açıklamadan önce mutlaka web sitenizin bir yedeğini almanız gerektiğini unutmayınız.  Aşağıdaki adımları takip ederek dosya oluşturabilirsiniz.

  • İlk olarak hosting panelinize giriş yapın.
  • cPanel kullanıyorsanız public_html dizini altında .htaccess adında bir dosya oluşturunuz.
  • Plesk panel kullanıyorsanız httpdocs klasörü altında .htaccess dosyası oluşturunuz.
  • En basit WordPress .htaccess dosyası aşağıdaki gibidir. Bu kodu kopyalayıp yeni oluşturduğunuz dosyaya yapıştırmanız gerekmektedir.
# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress
  • Dosyayı kaydet ve kapat seçeneklerinden sonra kullanıma başlayabilirsiniz.

Bunlara ek ve basit bir alternatif önerecek olursak da bilgisayarınızda kullandığınız not defteri gibi bir aracı kullanarak bu dosyayı oluşturabilir ve bir FTP istemci aracılığıyla web sunucunuza aktarabilirsiniz.

Sonuç

WordPress ile oluşturulan bir sitenin çalışma performansı .htaccess dosyasına bağlıdır. Bu dosyayı düzenlemek aslında kolay bir işlemdir. Sadece çekirdek bir dosya olduğu için yapılacak olan her işleme dikkat edilmesi gerekmektedir. İşte bu sebeple yukarıda da belirtildiği gibi değişiklik yapmadan önce mutlaka bir yedek almalısınız. Aldığınız yedekler sayesinde sitenizin kullanılabilir haline tekrar geri dönebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz;

404 Not Found (Sayfa Bulunamadı) Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Plesk Panel Nedir? Ne İşe Yarar?