Hosting Teknoloji

Web Sitesi Güvenliği Nedir? Sitenizi Korumak

Web sitesi güvenliği, büyük bir e-ticaret sitesi ya da küçük bir kişisel blog fark etmeden yüksek önem taşıyor. Bu nedenle, web sitenizin mümkün olduğunca yüksek güvenliğe ihtiyacı var.

Bu makalede, karşılaştığınız tehditler ve web sitenizi nasıl koruyacağınız konusunda bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.

1. Web sitesi güvenliği nedir?

Web sitesi güvenliği, sitenizi bilgisayar korsanlarına ve diğer siber suçlulara karşı savunmak için alınan herhangi bir önlemdir. Bu, sitenizi korumak için güvenlik uygulamaları yüklemeyi, güçlü parolalar kullanmayı ve potansiyel tehlikeler konusunda web sitenizi koruyan her şeyi içermektedir.

Web sitesi güvenliği, yalnızca dışarıdan gelen tehditler özelinde değil, sizin bilinçli olmadan yaptığını bir hatada geri dönmenizi de kapsamaktadır.

Web Sitesi Güvenliği Nedir Sitenizi Korumak 1

2. Web sitesi güvenliği web sitemi nelerden koruyabilir?

Kapsamlı web sitesi güvenliği, web sitenizi aşağıdaki tehditlerden korumalıdır:

Kötü amaçlı yazılım

Kötü amaçlı yazılım birçok türde olabilir ve algılanması inanılmaz derecede zor olabilir. Kötü amaçlı yazılım türleri, bir sitede fark edilmeden yer edebilir ve ziyaretçinizin verilerini çalabilir, hatta cihazlarına kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir. 

DDoS saldırıları

DDoS saldırıları karmaşık gelebilir, ancak fikir oldukça basittir. Böyle bir saldırıda, siber saldırılar bir web sitesini otomatik trafikle doldurarak yavaşlatır ve bu da gerçek ziyaretçilerin web sitesine erişmesini engeller. 

Veri hırsızlığı

Web siteniz güvenli değilse hackerların web sitenize erişmesi ve müşteri bilgileri gibi hassas bilgileri çalması mümkün olabilir.

Veri Kaybı

Bazen web siteniz veya işletmeniz, kötü niyetli olmayan ancak yine de zarar veren eylemlerden etkilenebilir. Veri kaybı, bilinçli olmadan yapılan bir hata sonucu ortaya çıkabilir, bu durum bir siber saldırı kadar web sitenize zarar verebilir. Önemli verilerinizi barındırdığını bir web sitesi için mutlaka yedekleme ürünü kullanmalısınız. Böylelikle yapılabilecek teknik bir hatada geri dönmenizi sağlayacak verileriniz barındırıcınızda yedekli olacaktır.

Web Sitesi Güvenliği Nedir Sitenizi Korumak 2

3. Bir siber saldırının olası sonuçları nelerdir?

Finansal kayıp

Web siteniz bir gelir kaynağıysa ve hackerlar tarafından ele geçirilmişse, siteniz yeniden çalışır duruma gelene kadar her gün para kaybedebilirsiniz. Ek olarak, en kötü veri kaybı senaryosunda para cezalarıyla karşılaşabilirsiniz.

Veri kaybı

Hacker saldırısı ve ya teknik bir hata sitenizi silme potansiyeline sahiptir. Kişisel bir blog çalıştırıyorsanız, tüm emeğinizi kaybetmek anlamına gelebilir. 

Veri hırsızlığı

Web sitenizin güvenliği kötü amaçlı yazılım tarafından ele geçirilmişse, sorumlu siber suçluların web sitenizde depolanan veya girilen müşteri verilerini çalma olasılığı vardır. Hackerlar, sitenizde yasal görünen ancak veri çalmak için tasarlanmış kimlik avı sayfaları bile kurabilir. Hassas bilgileri çalmak veya kötü amaçlı yazılım yüklemek için tasarlanmış kimlik avı e-postalarının da hedefi olabilirsiniz. 

Arama motoru kara listeye alma

Google, insanları güvende tutmayı amaçlar ve bu nedenle güvenli olmayan web sitelerini kara listeye alır.  Web siteniz saldırıya uğradığında arama sonuçlarından kaldırılabileceği ve potansiyel ziyaretçilerin sitenizin güvenli olmayabileceğine dair bir uyarı göreceği anlamına gelir.