Teknoloji

Rancher Nedir? Nasıl Çalışır?

Rancher, konteyner yönetiminin kolaylıkla yapılmasını sağlayan yazılım türüdür. Bu yazılım sayesinde sadece yönetimin kolaylaştırılmasında değil yeni oluşturmak için de kullanılır. Tamamen açık kaynak kodludur. Bu çalışmayı rahatça kullanabilmek için sunucunuzun Docker’i destekliyor olması gerekir. Eğer destekliyorsa kısa bir kodla kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazımızda rancher nedir, ne için kullanılır, kimlerin kullanması gerekir gibi konulara değineceğiz.  Yukarıda da kısaca giriş yaptığımız gibi bu araç BT dünyası için kolaylık sağlayan araçlardan biridir. Başta open source tool olarak başlamıştır. Daha sonra farklı bir firma tarafından alındığı için şu aşamada farklı yapılarda da kullanılabilir durumdadır. En kısa tabiri ile bir Kubernetes yönetim platformudur.

Peki kısaca Kubernetes nedir? Kubernetes, Google’ın geliştirdiği ve hala da geliştirmekte olduğu bir araçtır. Bu araç Docker konteyner yönetiminde yapı taşı olan araçtır. Bu araç ile karmaşık Kubernetes altyapısını daha kullanıcı dostu bir şekilde yönetmeyi sağlar. Özgür ve açık kaynaklı bir yazılımdır, dağıtılmış sistemlerin, uygulamaların ve hizmetlerin kolayca yönetilmesine olanak tanır.

Rancher Nasıl Çalışır?

Genel olarak tek çalıştığı düşünülür fakat bu algının aksine uygulama çalışırken arka planda kubernetes uygulaması da çalışır. Kubernetes için bu araç şart değildir. Burada farkı yaratan nokta karmaşıklıkları çözmek ve işleri daha kolay hale getirmektir. Bu araç ile kubernetes kurulumu yapıldığında kubernetes’in karmaşıklıklarıdan sıyrılarak uzmanlık gerektiren işlemler kolaylıkla hallediliyor. Örnek verecek olursak da log takip edilebilmesi ve monitoring gibi kolaylıklar da sağlıyor.

Rancher Nasıl kurulur?

Kurmak için aşağıdaki adımları izlenebilir:

  1. Sunucu Hazırlığı: Öncelikle kurulum yapılabilmesi için bir sunucuya ihtiyacınız bulunuyor. Bu sunucu ile bu aracın kontrol panelini barındırılıp ve Kubernetes kümelerinin yönetilebilmesi sağlanmış olacak. Bu aşamada sunucunun minimum gereksinimlerinin öğrenilmesi ve buna uygun yapıdaki sunucuların seçilmesi önemlidir. Bir genelleme yapılacak olursa da Linux tabanlı işletim sistemi tercih edilmektedir Örnek verilecek olursa da Ubuntu tercih edilebilir.
  2. Docker’ın Kurulumu: Rancher, Docker üzerinde çalışan bir araçtır. Bu nedenle, sunucuya önce Docker‘ın kurulması gerekir. Vermiş olduğumuz bağlantıya tıklayarak web sitesine ulaşabilir ve Docker’ı indirip kuruluma başlayabilirsiniz.
  3. İndirilmesi ve Kurulumu: İndirmek için bu bağlantıya tıklayarak resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Daha sonra da son sürümü indirip sunucunuza yüklemesini yapabilirsiniz. Kurulum talimatlarının takip edilerek yapılandırma yapılmalıdır.
  4. Başlatılması: Aracı kurduktan sonra, sunucunuzda Rancher’ı başlatmanız gerekecektir. Komut satırında gidin ve aracın çalıştığı dizini bulun. Daha sonra da gerekli komutları çalıştırarak aracı başlatın.
  5. Kontrol Paneline Erişim: Başarıyla başlatıldıktan sonra, artık tarayıcınızı kullanarak kontrol paneline erişim sağlayabilirsiniz. Sunucunuzun IP adresine ve belirlediğiniz port numarasına girmeniz gerekecektir. Örneğin, http://sunucu_ip_adresi:port_numarası şeklinde bir adres kullanabilirsiniz.
  6. Kubernetes Kümelerinin Yönetimi: Aracın kontrol paneline giriş yaptığınızda, Kubernetes kümelerini oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Kullanıcı dostu bir arayüz sunarak kümelerinizi oluşturma, düzenleme ve izleme süreçlerini kolaylaştırır.

Bu araç, birden fazla sunucuda yüksek erişilebilirlik sağlama, yedekleme ve güvenlik gibi gelişmiş özelliklere de sahiptir. Bunlar, büyük ölçekli dağıtımlar için daha karmaşık yapılandırmalar gerektirebilir. Resmi dokümantasyonunu inceleyerek bu tür özelliklerin kullanımı da önerilebilir.

Rancher Nedir? Nasıl Çalışır-1

RancherOs Nedir?

RancherOS ise, Docker konteynerlerini çalıştırmak için optimize edilmiş hafif bir işletim sistemidir. Rancher Labs tarafından geliştirilmiş ve dağıtılmış uygulamaları yönetmek için tasarlanmıştır. Bir Linux dağıtımıdır. Geleneksel işlerim sistemlerinden farkı ise minimal yapıya sahip olması ve sadece temel bileşenleri içermesidir.

Bu aracın temel amacı ise konteyner tabanlı olan uygulama dağıtımının ve yönetiminin daha basitleştirilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla da karmakarışık ve gereksiz olan işlemler ortadan kaldırılarak konteynerler daha öncelikli bir hale getirilir. Docker’ın da da hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışabilmesini saplamak için gerekli olan minimum bileşenler içerdiği gibi gereksiz olan özelliklerin de ortadan kaldırılmasını sağlar. tercih edilmesini sağlayan birkaç kısa özelliğini de maddeleyelim:

  • Hızlı dağıtım yapması
  • Ölçeklenebilir olması
  • Güvenlik avantajı sağlaması

Ayrıca Docker, Swarm ve Kubernetes gibi araçlar da kolayca entegre edilebilir.

Sonuç

Sonuç olarak bu araç kullanıcı dostu, işlerin kolaylaşmasını sağlayan bir Kubernetes yönetim platformudur. Bu araç ile dağıtılmış sistemler kolayca yönetilebilir. Ek olarak da Kubernetes kümelerinin etkili bir şekilde yönetilebilmesini sağlar.

Farklı konulardaki içeriklerimize ulaşmak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.