Teknoloji

RTT Nedir? Round Trip Time Nasıl Hesaplanır?

Rtt, Round Trip Time’ın kısaltmasıdır. Türkçe olarak da gidiş dönüş süresi anlamına gelir. Bu gidiş dönüş süresi de tarayıda belirlenip verilen bir başlangıç noktasından ayrılıp sonra tekrar o noktaya dönmesi olarak hesaplanır. Bu hesaplama da milisaniyeler şeklinde hesaplanır. Bu metrik de ağ gecikme kontrolleri, ağ kalitesi ve sayfaların yüklenme sürelerinin belirlenmesinde kullanılan bir ölçüt olarak da bilinir. Temel anlamda Rtt ne demek sorusunun cevabı budur. Genel olarak amaç Rtt süresini azaltmaktır.

 

Rtt Nasıl Ölçülür?

Rtt (Round Trip Time) bir komut ile ölçülür. Bu komut ping’dir. Hemen hemen tüm bilgisayarlarda bulunan ping komutu sayesinde bu milisaniye şeklinde ölçüm hesaplanabilir. Çok basit bir formülle  rtt hesaplanabilir.

RTT= Yayılma gecikmesi*2

İyi bir rtt oranı uygulamaya, ağın türüne göre değişiklik gösterir. Fakat bir genelleme yapmak gerekirse düşük rtt değeri, daha hızlı ve daha duyarlı bir ağ deneyimi sağlar.

RTT (Gidiş Dönüş Süresi) Ölçmenin Avantajları Nelerdir?

Bu ölçümü yapmanın avantajlarını aşağıda listeleyelim;

  • Bir sinyalin iletilme işleminin tamamlanmasının ne kadar sürede olduğunun belirlenmesini sağlar.
  • Bir ağın ne kadar hızlı çalıştığını ölçümler.
  • Bir ağın güvenirliğinin belirlenmesini sağlar.

RTT (Gidiş Dönüş Süresi) Hangi Faktörlerden Etkilenebilir?

Genel olarak Rtt metriğinin etkilendiği faktörler trafik, sunucu ve kullanıcılar arasında bulunan mesafe (fiziki), iletim ortamıdır. Aşağıda aşlıklar altında listeleyelim.

Sunucu ve Kullanıcılar Arasındaki Fiziki Mesafe

Burada sunucu ve kişinin bilgisayarı arasındaki mesafe kastedilir. Başlangıç noktası kullanıcının bilgisayarıyken varış noktası da sunucudur. Mesela sunucu kullanıcının bulunduğu ülkeden farklı bir ülkedeyse bu süre uzayacaktır. Bu sürenin uzaması demek veri aktarım süresinin de uzamasına sebep olabilir.

İletim Ortamı

Uydu, kablosuz / kablolu bağlantılar, fiberler bağlantıların yapılmasına aracılık sağlar. Bu da her birinde farklı hızlarda iletim olmasına sebep olur.

Lan Trafiği

Lan yerel alan ağı demektir. Yerel alan ağı da fazlasıyla yüklenmişse genel internete ulaşım sağlanmadan bağlantının etkilenmesine sebep olabilir.

Sunucu Yanıt Süresi

Sunucuların yanıt süreleri değişiklik gösterir. Sunuculara aynı anda birçok istek gelebilir.  Sunucunun aynı anda gelen isteklere yanıt verebilme işlevi sekteye uğrayabilir. Bu da rtt metriğini olumsuz etkileyen sebeplerden biridir.

Bu faktörler rtt’yi etkileyen ana bileşenlerdir.

RTT CDN Kullanılarak Azaltılabilir Mi?

Evet. CDN bir içerik dağıtım ağıdır. Web sitesindeki içeriklerin kopyasını tutar. İnternet kullanıcılarının bir web sitesine erişim hızını ve performansını artırmak için kullanılan etkili bir yöntemdir. CDN RTT’sini (Round-Trip Time) azaltmak için bazı etkili yöntemler vardır. Yukarıda fiziksel mesafenin rtt metriğini etkileyen faktörlerden biri olduğundan bahsetmiştik. CDN sağlayıcıları, farklı coğrafi bölgelerdeki veri merkezlerine içeriği dağıtarak bu süreci optimize eder.

Tarayıcı ve HTTP ön bellekleme yöntemlerinin kullanılması sayfa yüklenmelerinin hızlanmasını sağlayabilir. Ön bellekleme, daha önce istemci tarafından alınan verilerin tekrar kullanılmasına izin verir ve bu da içeriğin sunucudan tekrar indirilmesini gerektiren RTT sürelerini azaltır.

 

Sonuç

Tüm bu yöntemlerin bir arada kullanılması, bir web sitesinin CDN RTT’sini azaltmak ve kullanıcılara hızlı ve sorunsuz bir deneyim sunmak için önemli bir etken olacaktır. Ancak, her durumda farklı optimizasyonlar gerekebilir, bu nedenle web sitesi yöneticileri ve CDN sağlayıcıları, kullanıcıların ihtiyaçlarına en uygun çözümleri belirlemek için sürekli olarak performans analizleri yapmalıdır. Bu içeriğimizde RTT yani Round Trip Time Nedir sorusuna yanıtlar verdik. Diğer içeriklerimize bu linkten ulaşabilirsiniz.