Hosting Teknoloji

Önbellek (cache) Nedir ?

Önbellek, tarayıcının veya uygulamanın daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlayan dosyaları depolamaya sağlar.

Bir uygulamayı veya web sitesini ilk ziyaretinizden sonra önbellek cihazınızdaki dosyaları, görüntüleri ve diğer gerekli verileri saklar.

Önbelleğe alınmış veriler aynı web sitesine yapacağınız bir sonraki ziyaret için hız sağlamaktadır. Örnekle açıklamak gerekirse bir web sitesine ilk giriş yaptığınızda sitenin açılma hızı 2 saniye ise bir sonraki girişinizde web sitesinin logosu gibi bazı verileri tarayıcınız önbellekle depolayacağı için bu açılış hızı 1 saniyelere kadar düşebilmektedir.

Önbellek 3 farklı alanda rol oynar;

Ön Bellek Cache Nedir 1

İnternet Tarayıcıları

Microsoft Edge, Chrome, Firefox veya Safari gibi her tarayıcı kendi önbelleğini kendisi korumaktadır.

Siteyi tanımlayan HTML dosyası gibi öğelerin yanı sıra CSS stil sayfaları, Javascript’ler, çerezler ve resimler içerir.

Örneğin, Trendyol’u ziyaret ettiğinizde, ziyaret ettiğiniz ürün sayfalarıyla ilişkili tüm resimleri, sayfaları oluşturmak için gereken HTML ve diğer komut dosyalarını ve oturum açma bilgileriniz ve alışveriş sepetinizin içeriği gibi kişiselleştirme bilgilerini indirir. Önbelleğinizi temizlemediğiniz sürece bunları saklı tutar ve tekrar bu linki ziyaret ettiğinizde hem sayfanın açılışı daha hızlı olur hem de sepete eklediğiniz ürünler, üyeliğiniz gibi veriler saklı kalır.

Tarayıcı önbelleğini temizlerseniz, bu tür e-ticaret sitelerinde tekrar oturum açmanız gerekecektir.

Uygulamalar

Uygulamalar genellikle kendi önbelleklerini de korur. Tarayıcılar gibi uygulamalar da önemli gördükleri dosya ve verileri kaydeder, böylece gerektiğinde bilgileri hızla yeniden yükleyebilirler. Yine de her uygulama önbellek depolaması farklıdır ve bu nedenle önbelleğe aldığı veri türü değişiklik gösterebilir.

Ön Bellek Cache Nedir 2

Cihazlar ve Yazılım

Önbellekler hem yazılımda hem de donanımda bulunur.

Cihazınızın ana belleğinin talimatları yürütmek için kullandığı verileri, yalnızca istendiğinde her bilgi verisini yüklemesi gerektiğinden çok daha hızlı bir şekilde depolar.

Önbellek Faydaları Nelerdir?

Her şeyin daha hızlı çalışmasını sağlarlar. Önbelleğin en önemli faydası, sistemin performansını iyileştirmesidir. Örneğin, web sitesi dosyalarının yerel kopyalarını depolar ve tarayıcınızın bu bilgileri yalnızca ilk ziyaretinizde indirmesi gerekir ve sonraki ziyaretlerde daha hızlı erişim sağlar.

Uygulamalar, performansı artırmaya yardımcı olmak için yakın zamanda kullanılmış ve en çok kullanılan verileri önbelleğe depolar. Bu sayede bazı uygulamaları çevrimdışıda kullanabilirsiniz.

Önbellek Dezavantajları

Çok fazla depolama alanı kaplayabilirler. Önbellek, verileri depolayan küçük bir alandır. Ancak bazı önbellekler çok büyük boyutlarda olabilir ve cihazınızda yer kaplar. Buda cihazınızın yavaşlamasına sebep olabilir.

Güncellenmemiş bir önbellek web sitesini farklı görmenize sebep olabilir. Örneğin bir mobil uygulamada ya da web sitesinde yapılmış yenilikleri görmeden eski sürüm ile devam etmenize sebep olabilir. Tarayıcınızın ayarları kısmında önbelleğinizi temizleyip sayfayı yenileyerek bu sorunu çözebilirsiniz.