Girişimcilik Marka

Marka Tescil Nasıl Yapılır? – 2024

Marka tescil işlemi bir şahıs veya şirketin sunduğu ürün ya da hizmetlerin yasal olarak kullanım hakkına sahip olması için gereklidir.  Marka tescili ile faaliyet göstereceğiniz sektörde isminizi tescilleyebilir ve aynı sektörde isminizin başkası tarafından alınmasını engellemiş olursunuz. Marka tescili rekabet avantajını korumak, yasal hak sahipliği ve müşteri güvenini sağlamak için oldukça önemlidir.

Türkiye’de bir markanın yasal hak sahibi olabilmeniz için markanızın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanması gerekmektedir. Öncesinde marka tescil sorgulama yapılmalı, uygunluk kontrolü sonrası başvuru yapılmalı, Türk Patent tarafından markanın onayı verilmeli, marka tescil belgesi ödemesini gerçekleştirdikten sonra markanın 10 yıl boyunca hak sahibi olabilirsiniz.

Marka Tescil Nasıl Yapılır? - 2024

5 Adımda Marka Tescil Süreçleri

Yukarıda kısaca marka tescili nedir, marka tescil başvuru işlemi nasıl yapılır konularına giriş yaptık. Şimdi detaylandırarak maddeler halinde anlatalım:

1) Marka İsminize Karar Verin

Marka ismi yapacağınız işi tanımlamalı ve tamamlamalıdır. Marka isminiz müşterilerinizi zihinlerinde kalıcı ve olumlu bir imaj bırakmalıdır. Doğru seçilen isimler ile kolay hatırlanabilir ve marka kimliğinizi güçlendirebilirsiniz. Marka isim bulma konusunda desteğe ihtiyacınız varsa aşağıdaki isim bulma siteleri ile yeni bir isim bulabilirsiniz.

2) Marka Araştırması

Marka tescil sorgulama en önemli konulardan biridir. Marka tescil başvurusu yapılmadan önce marka isminizin ilgili sektörde benzerinin ve tescilinin olup olmadığını araştırmalısınız. Detaylı araştırma işlemi için süreci bilmek ve bu konuda tecrübeli olmak gerekir. Turkticaret.Net bu süreci profesyonelce yönetmenize destek olur. Alanında uzman ekibimiz ile marka araştırmanız detaylı ve hızlı bir şekilde yapılır. Bu bağlantıdan ön araştırma talebi bırakabilirsiniz.

3) Marka Başvurusu Süreçleri

Marka ismine karar verip, detaylı araştırmasını yaptırdıktan sonraki süreç başvuru işlemidir. Marka tescil başvuru için gerekli olan evraklar bulunmaktadır. Marka başvuruları şahıs ya da şirket adına yapılmaktadır, gerekli olan belgeleri bu başlık altına listeleyeceğiz. Başvuru yapabilmeniz için gerekli olan marka tescil ücreti ödenmeli sonrasında evraklar teslim edilerek başvurunuz tamamlanmalıdır.

Şahıs Başvuruları için:

  • Vekaletname
  • Logo Örneği
  • Müracaat Sahibin Kimlik Fotokopisi

Şirket Başvuruları için:

  • Faaliyet belgesi
  • Vergi Levhası
  • Vekaletname (varsa)
  • Logo Örneği

4) Türk Patent ve Marka Kurumu Karar Süreci

Marka başvurunuz Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Başvuru yapıldığından itibaren markanız için araştırma başlatılır. Bu süre 6 ay kadar sürebilir. Markanız için olumlu karar çıkması durumunda markanız Resmi Bülten’de yayınlanır.

5) Marka Tescil Belgesi Ödemesi

Türk Patent tarafından markanızın benzersizliğine karar verildiğinde markanızın 10 yıl boyunca yasal hak sahibi olmanız için Marka Tescil Belgesi Ödemesi yapmanız gerekir. Belge ödemesi yapmamanız durumunda marka düşer ve başka biri markayı tescilleyebilir. Belge ödemesi yapılmayan markaya tekrar başvurmak istediğinizde önce başvuru ödemesi, yayın kararı sonrası da marka belge ödemesi yapmanız gerekmektedir.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka tescili markanızın başkaları tarafından kullanılmasına engel olmanızı sağlar. Böylelikle müşterileriniz arasında kafa karışıklığına sebep olmaz ve sektörünüzde tek isimle faaliyetinizi sürdürebilirsiniz. Tescilli markalar işletmenize olan güveni ve itibarı da artırır.

Marka Tescil Nasıl Yapılır? - 2024

Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürer?

Marka başvurusu yapılmadan önce marka isminin detaylı bir ön araştırmadan geçmesi gerekir. Detaylı yapılan bir ön araştırma ile marka tescil sürecinde karşınıza çıkabilecek engelleri minimuma indirir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere marka tescil kararı konusundaki yetkili mercii Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Türk Patent başvuru yapıldıktan sonra markayı incelemeye başlar. Başvuru incelendikten sonra kabul edilmesi durumunda itiraz yapılabilmesi için resmi bültende yayınlanır. İtiraz süresi 2 aydır. Bu süre zarfında itiraz gelmesi, itirazlara karşı görüş yazılması ve tüm bunların değerlendirilmesi süreci uzatmaktadır. Markaya herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda ortalama 6 ay içinde marka tescil edilerek, marka sahibinin kullanımına sunulur.

İtiraz gelen markaların tescil süreleri ortalama olarak 20 aya kadar uzayabilmektedir.

Marka Tescil İçin Marka Tescil Sınıfı Nedir?

45 tane ticari marka sınıfı bulunmaktadır. Her sınıfı belirleyen bir sayı ve faaliyet sektörü listesi bulunur. Örneğin 35. sınıf reklam ve ticari hizmetleri kapsar. Markanızı doğru sınıfta tescil etmeniz önemlidir. Yanlış sınıfta tescil edilmesi durumunda marka isminiz için tam koruma sağlanmayabilir, bu isimle farklı kişi ya da kurum marka ismini sizin faaliyet sektörünüzde markayı tescilleyebilir.

Marka Tescil Ücretleri

Bu süreçler için Türk Patent’in belirlediği harç ücretleri bulunur. Harçlar her yıl değişkenlik göstermektedir. Ücretlendirmeler de sınıf adedine göre değişiklik göstermektedir. Markanızı 1’den fazla sınıfta tescilleyebilirsiniz. Sınıf sayısını artırmanız durumunda ödeyeceğiniz ücret de artmaktadır. Marka başvurusu sonrası tesciline karar verilen markaların tescil belge ödemesi de yapması gerekir. Bu ödeme sonrasında 10 yıl boyunca kullanım hakkı kazanılır, sürenin bitmesine yakın marka için yenileme işlemi yapılarak kullanım hakkı devam ettirilebilir.

Sonuç

Marka tescil hizmeti takip ve tecrübe gerektiren bir hizmettir. Markanızı Turkticaret.Net güvencesiyle tescilleyebilir ve uzman kadromuz ile detaylı marka araştırması yaptırarak güvenle marka tescil süreciniz tamamlayabilirsiniz. Tescil işlemi sonrasında da marka takip ve koruma hizmetimiz ile markanızı korumaya devam edebilirsiniz.

Bize güvenen 40.000’den fazla marka arasında yer alın!