Dijital Pazarlama

CPM Nedir? Bin Gösterim Başına Maliyet Nasıl Hesaplanır?

CPM (cost per mille) türkçe kısaltması ile BGBM, reklam kampanyanızın ne kadar başarılı olduğunu, başladığınızdan bu yana ilerleme olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olan böyle bir metriktir. BGBM veya Bin gösterim başına maliyet, çevrimiçi pazarlama kampanyalarının etkinliğini temsil eden önemli bir ölçümdür. Daha düşük bir BGBM, iyi ve optimize edilmiş bir pazarlama kampanyasının göstergesidir. ‘Mille’ kelimesi Latince’de bin anlamına gelir. Bu ölçüm, reklamınızdaki her bin gösterim için maliyeti hesaplamanıza olanak tanır. Her gösterim, reklamın bir kez görünmesi olarak sayılır. Reklamveren, BGBM uygulandığında bir reklamın her bin kez görüntülenmesi için ödeme yapar.

BGBM’nin Faydaları

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, BGBM’nin bir işletmeye fayda sağlayabileceği çeşitli yolları bulunuyor;

  • Satış dönüşümlerini artırma : Bin görüntüleme başına ödeme yaptığınızda, dönüşüm oranı yüksek olan reklamlar son derece iyi performans gösterir. Reklamlarınıza A/B testi yaparak yüksek performanslı görseli seçerek optimizasyon yapabilirsiniz.
  • Yüksek görünürlük : Reklam BGBM’nizi optimize etmek, markanızın değerini belirleyerek veya genişleterek öne çıkmasını sağlar. Düşük BGBM maliyet sayesinde daha çok gösterim alabilirsiniz.
  • Alakalı kitlelere tanıtın : Potansiyel müşterilerin sıklıkla ziyaret ettiği sitelere BGBM reklamlarının yerleştirilmesi, satış ve marka bilinci oluşturma açısından oldukça etkilidir. Dolayısıyla burada görsellerinizin yayınlanacağı URL’leri doğru seçmelisiniz.

CPM Nasıl Hesaplanır?

Aşağıdaki adımları izleyerek BGBM’yi hesaplayabilirsiniz;

Reklam bütçenizi belirleyin

Reklam kampanyanız için bir bütçe belirlemek ilk adımdır. Bu bütçe genelde aylık olarak belirlenebilir. Örnek için bunu 30.000 TL olarak belirleyebiliriz.

Hedef gösterim sayınızı belirleyin

Sonraki adım, kampanyanızdan oluşturmak istediğiniz gösterim sayısını belirlemektir. Hedefi 350.000 gösterim almak olan bir kampanya olarak düşünebiliriz.

BGBM hesapla

BGBM, bir kampanyanın maliyetinin istediğiniz gösterim sayısına bölünmesi ve bu sayının 1.000 ile çarpılmasıyla hesaplanır. Yani; ((30.000 / 350.000) x 1000)

BGBM = 85

 CPM Nedir Bin Gosterim Basina Maliyet Nasil Hesaplanir 1

BGBM Neden Önemlidir?

BGBM ile şunları yapabilirsiniz:

  • Görselleriniz arasında A/B testi yapabilirsiniz.
  • Farklı yayıncı web sitelerinin maliyetlerini kıyaslayabilirsiniz.
  • Yeni pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz.
  • Önceki reklam kampanyalarının etkinliğini ve performansını belirleyebilirsiniz.

Reklamverenlerin kampanyalarının performansını ölçmek için kullandıkları başka birçok KPI kullanılır . Her birine ayrıntılı olarak bakalım:

EBM

Şirketler, bir pazarlama kampanyası yürüttüklerinde yeni müşteri kazanmak için maliyet üstlenir; buna edinme başına maliyet yani EBM denir. Edinme başı maliyet kampanyanın amacına göre hedef belirlemenize yardımcı olur. Müşteri edinme maliyetleri uygulanan fiyatlara, işletme giderlerine ve kar marjlarına göre belirlenebilir.

 CPM Nedir Bin Gosterim Basina Maliyet Nasil Hesaplanir 2

TBM

Tıklama başına maliyet, bir pazarlama kampanyası sırasında birisi bir reklama her tıkladığında ödediğiniz tutardır. Tıklama başına maliyet, genelde arama motoru kampanyalarında kullanılır. CPC’yi etkileyen birkaç faktör vardır. Bunlar, aynı anahtar kelimeye teklif veren diğer reklamverenlerle sıralama, kalite puanı ve maksimum teklifi içerir.

TO

Tıklama oranı , TO olarak bilinir ve bir reklamın kaç kişi tarafından görüldüğünün kaç kişinin tıkladığına oranıdır. Başka bir ifadeyle, reklamınızı gören tüm kullanıcılardan kaç kişinin tıkladığını size söyleyen bir orandır.

Web sitenizin veya açılış sayfanızın tıklama oranı, pazarlama kampanyanızın başarılı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur. Tıklama oranı ne kadar yüksek olursa, insanların reklamınızı alakalı bulma olasılığı o kadar yüksekken, TO ne kadar düşükse, reklamınız o kadar az alakalı kabul edilir. Sektörünüze, anahtar kelimelerinize ve yürüttüğünüz kampanyaya bağlı olarak farklı TO’lara sahip olacaksınız. Bu nedenle, iyi bir TO iletmek için tanımlanmış bir kural yoktur.

PPC

PPC, tıklama başına ödemenin kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, PPC, reklamverenin, kullanıcılar reklamlarını her tıkladığında bir ücret ödediği bir model üzerinde çalışır. Ziyaretçiler organik olarak kazanılmaz, ancak reklamverenler sitelerine ziyaretçi gelmesi için ödeme yapar.