Teknoloji

Brotli Nedir, Ne İşe Yarar?

Brotli bir sıkıştırma algoritmasıdır. Açık kaynaklıdır, kullanımı ücretsizdir. Modern web sunucuları ve tarayıcılar tarafından desteklenmektedir. Google tarafından geliştirilmiştir ve metin sıkıştırma için en iyi hizmeti verir.

Hız, herhangi bir web sitesi için önemlidir. Web’in hızlı yükleme süreleri için yardımcı olacak bir dizi farklı teknoloji bulunmaktadır. Önemli olan sitenizin nasıl çalıştığını etkilemeden kullanacağı temel kodu en aza indirmektir. GZIP sıkıştırması bunu yapmanın bir yoludur, ancak Brotli sıkıştırması dikkat çeken alternatif bir yöntemdir. GZIP sıkıştırmasına göre bir takım avantajlar sağlamayı amaçlayan, Google tarafından geliştirilmiş bir çözümdür.

En temel biçiminde veri sıkıştırma, web sitesi veya uygulamanın kodunu alır ve dosya boyutunu en aza indirir. Web’te dolaşmak için size daha hafif dosyalar sağlar. Web sitesini yüklemek ve oluşturmak için gereken süreyi azaltır.

Brotli Nasıl Çalışır?

Brotli de gzip gibi bir sıkıştırma algoritmasıdır. Google tarafından geliştirilmiştir ve metin sıkıştırma için en iyi hizmeti verir. Bunun nedeni, hem istemci hem de sunucu tarafında ortak anahtar kelimeler ve deyimlerden oluşan bir sözlük kullanmasıdır. Böylece daha iyi bir sıkıştırma oranı sağlamaktadır. Tüm büyük tarayıcılar tarafından desteklenir.

Brotli sıkıştırması, GZIP sıkıştırmasıyla aynı temel teknolojileri kullanır:

  • LZ77 algoritması
  • Huffman kodlama ve kod çözme.

Sıkıştırılmış Veriler Bortli’ye Nasıl Aktarılır?

Brotli’de sıkıştırılmış varlıkları göndermenin iki yolu vardır

Brotli’yi Web Sunucusunda Etkinleştirmek

Brotli’yi web sunucularımızdan etkinleştirmek için, nginx’e yükleyin. Google, kaynaktan yüklenmesi için nginx’e ihtiyaç duyan bir modül sağlamıştır. Kurulduktan sonra, ayarların nginx conf dosyasına konması gerekir. Bundan sonra brotli_types ayarında belirtilen tüm içerik türleri brotli sıkıştırılacaktır.

Brotli’yi CDN’lerde Etkinleştirmek

Brotli’yi etkinleştirmenin başka bir yolu da CDN’dir. Bu sayede infra’nıza herhangi bir kod yazmanız veya herhangi bir şey yüklemeniz gerekmez, ancak bu ücretli bir hizmet olacaktır.

Brotli Nedir, Ne İşe Yarar 1

Gzip ile Brotli’yi Karşılaştırma

Her ikisinin de kökenleri LZ77 algoritmasında bulunsa da, Gzip özellikle dosyaları sıkıştırmak için tasarlanmıştır. Kütüphane, dosyaları sıkıştırması gereken birçok farklı programa dahil edilmiştir. Brotli’nin gzip’e göre avantajı, bir sözlük kullanması ve bu nedenle tam anahtar kelimeler yerine yalnızca anahtar göndermesi gerekmesidir. 

Neden Brotli’yi Tercih Etmeliyiz?

  • Brotli ile sıkıştırılmış Javascript dosyaları gzip’ten %14 daha küçüktür.
  • HTML dosyaları gzip’ten %21 daha küçüktür.
  • CSS dosyaları gzip’ten %17 daha küçüktür.

Aktarılan daha az bayt, yalnızca daha hızlı sayfa yüklenmesine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda İçerik Dağıtım Ağı’nın (CDN) maliyetlerinin azaltılmasına da yardımcı olur.