Hosting Teknoloji

Cloudlinux Lisans Rehberi -2024

CloudLinux, paylaşılan barındırma sağlayıcılarına daha güvenli bir işletim sistemi sağlamak için tasarlanmış Linux tabanlı bir işletim sistemidir.
Cloudlinux Lisans Rehberi 1

CloudLinux Nedir?

CloudLinux , CentOS tabanlı, barındırma odaklı bir Linux dağıtımıdır. Bazı açılardan OpenVZ’ye veya diğer işletim sistemi tabanlı sanallaştırma teknolojilerine benzeyen LVE (Hafif sanal ortam) çekirdek teknolojisini kullanır.

CloudLinux, 2010 yılında piyasaya sürüldü. Bugün, istikrar ve güvenliği önemseyen herhangi bir web sunucusu için sahip olunması gereken bir yazılımdır. 20.000’den fazla sunucuda 2.000’den fazla barındırma şirketi tarafından kullanılmaktadır.

CLoudLinux’ta Kullanılan Temel Araçlar

yöneticilerin barındırma ortamlarından en iyi şekilde yararlanmalarını sağlar. Araçlar aşağıdaki gibidir.

LVE Yöneticisi

Yöneticilerin her bir cPanel hesabı için sunucu kaynağı kullanımını sınırlamasına olanak tanır. LVE yöneticisi, bir cPanel hesabının (veya bir kiracının) mevcut tüm kaynakları kullanmasını engeller. Birden çok kiracıya sahip sunucularda sık görülen bir durumdur.

CageFS

CageFS, kullanıcıların aynı sunucudaki diğer kişileri görmesini engelleyen sanallaştırılmış bir kullanıcı ortamı oluşturur. Her kullanıcıyı, kullanıcının sistem dosyaları, araçlar vb. için tam işlevselliğe sahip olacağı kendi alanlarında tutar. CageFS’nin temel faydaları şunlardır:

  • Kullanıcı için yalnızca güvenli ikili dosyalar mevcuttur.
  • Kullanıcı, sunucudaki diğer kullanıcıları görmez.
  • Sunucu yapılandırma dosyaları kullanıcıdan gizlenir.
  • Kullanıcı, /proc dosya sistemini sınırlı bir şekilde görebilir ve diğer kullanıcıların işlemlerini görmez.
  • Bir kullanıcı tarafından açılan herhangi bir yürütülebilir kötü amaçlı yazılım, diğer alanlara ulaşmayacak ve kontrol altında tutulacaktır.

PHP Seçici

PHP Selector, bir kullanıcı hesabında PHP ayarlarını değiştirebilen ve sınırlamalar koyabilen bir araçtır. Aynı sunucuda her biri farklı PHP modülleri gerektiren çok sayıda CMS tarzı web sitesi çalıştırıyorsanız bu çok faydalıdır.

CloudLinux Özellikleri Nelerdir?

CloudLinux’un başlıca faydalarından biri, Paylaşımlı Barındırma ortamlarına getirdikleridir. Kararlılık, güvenlik ve diğer gelişmiş korumalar, CloudLinux’un barındırılan birçok hesaptan kaynaklanan gereksiz sorunları azaltmaya yardımcı olan sağlam bir ürün haline gelmesine olanak tanır.  Tüm önemli  özelliklerinin bir listesidir.

  • Kullanıcıların izolasyonu, komşu hesapların kesintiye uğramasını önler.
  • Daha düşük işletme maliyetleri.
  • CPU, RAM, Inode’lar ve G/Ç kullanımı gibi limitlerin yapılandırılması.
  • MySQL kullanımını izler ve çalıştırır.
  • MySQL İstismarcılarını sınırlamak için MySQL Governor’ı kullanabilir.
  • İzolasyon için CageFS sağlar.
  • Sembolik saldırıları önleyebilir.
  • Tüm ana kontrol panelleriyle uyumlu cPanel ve DirectAdmin ile çalışır.
  • Sertleştirilmiş PHP sürümleri ve yapılandırmaları sağlar
  • Python ve Ruby seçicileri sağlar.
  • Apache için PRO mod_lsapi sağlar.
  • Güvenli ve Sertleştirilmiş Çekirdek

cPanel hakkında detaylı bilgi almak için; cPanel Nedir? Yeni Başlayanlar Kapsamlı Rehber makalemizi inceleyebilirsiniz.

CloudLinux Niçin Popüler?

CloudLinux’un başlıca faydalarından biri, Paylaşımlı Barındırma ortamlarına getirdikleridir. Kararlılık, güvenlik ve diğer gelişmiş korumalar, CloudLinux’un barındırılan birçok hesaptan kaynaklanan gereksiz sorunları azaltmaya yardımcı olan sağlam bir ürün haline gelmesine olanak tanır.

Geleneksel ortamlarda RAM, CPU, inode’lar, G/Ç limitleri vb. gibi şeyleri kontrol edemezsiniz. CloudLinux ile bir CloudLinux sunucusuna yerleştirdiğiniz her hesabın kaynaklarını kısıtlamak için bu limitleri ayarlamak üzere paketlerden yararlanabilirsiniz.

CloudLinux’un aşağıdakileri içeren çeşitli avantajları vardır. Bugün CloudLinux İşletim Sistemine geçmeye karar verirseniz aşağıda listelenen avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Kararlılık
Kaynak kullanımındaki dalgalanmaları önler ve sunucuların her koşulda kararlı olmasını sağlar. Tek bir kullanıcının kaynak kullanımını azaltır ve sunucu kararlılığını artırır. CloudLinux, LVE çekirdek seviyesi modülünü kullanarak tek kullanıcının tüm sunucu kaynağını kullanmasını kısıtlayacak ve RAM ve CPU kontrolünü gerçekleştirecektir.

Güvenlik
Üzerinde barındırılan web sitelerini korumak için düzenli aralıklarla güvenlik yamaları yayınlar. Ek olarak, hafif bir sanallaştırılmış ortam (LVE), web sitelerinizi kötü amaçlı yazılımlardan ve savunmasız dosyalara erişen bilgisayar korsanlarından korur.

İzolasyon
Diğer sunucu işletim sistemlerinde, bir veya daha fazla hesabın güvenliği ihlal edildiğinde tüm sunucu kapanır ve bu da sunucuda barındırılan tüm hesapları tehlikeye atar. Ancak CloudLinux’un  sanallaştırılmış ortamı (LVE), sunucudaki her kullanıcıyı izole eder, bu nedenle sunucunun tamamını değil tek hesabı etkiler.

Sunucu Verimliliğini Artırın
Kullanıcı başına kaynak kullanımını sınırlamamıza olanak tanır. Bu nedenle, sunucunuzda birkaç kullanıcı oluşturmak, sunucunun kaynaklarını etkiler. Ancak her hesabın kullandığı kaynaklara sınırlama getirdiğiniz için sunucu verimliliğini artıracaktır.

cPanel ile Yüksek Uyumluluk
CloudLinux’un en önemli avantajlarından biri cPanel gibi diğer arayüzlerle uyumluluktur. cPanel, Linux işletim sisteminizle çalışmak için GUI sağlar ve çoğu web barındırıcısı bunu müşterilerine sunar. Ayrıca DirectAdmin, Plesk, CentOS ve RHEL ile de uyumludur.

Cloudlinux Lisans Rehberi 2

Cloudlinux Lisans Nedir?

CloudLinux’tan yararlanmanızı sağlayan lisansa Cloudlinux lisansı denir. Aslında lisanslı ve ücretli bir işletim sistemidir. Lisans satın alımları, bir hizmet sağlayıcı veya CloudLinux Ağı aracılığıyla yapılır. Kontrol paneli tercihleri ​​arasında cPanel daha ön plana çıkıyor. Ek olarak, lisansları da Plesk paneli veya DirectAdmin aracılığıyla edinilebilir. İster amatör ister profesyonel olun, bir lisansı almanın en kolay yolu, onu hizmet sağlayıcınızdan satın almaktır. Bu, lisans yükleme, etkinleştirme ve diğer teknik destek hizmetlerine daha kolay erişim sağlar. Lisanslar, CLN sistemine kayıt olmadan görüntülenebilir.

Lisans Nasıl Alınır?

Lisansı almak için servis sağlayıcı seçtikten sonra sitenin ilgili sayfasından kolayca satın alabilirsiniz. Gelen ekranda uygun paketi seçip “Satın Al” butonuna tıkladığınızda ürün sepetinize eklenecektir. Ödeme işleminin ardından gerekli aktivasyon süreci başlar. Bu işlemin sorunsuz çalışabilmesi için satın alma işleminizde verdiğiniz e-posta adresine erişiminizin olması gerekir. Çünkü devam eden bir süreçte e-postadan bildirimler geliyor.

Öncelikle Cloudlinux Lisans üzerinden sisteme üye olmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili sekmeleri kullanarak istediğinizi yapabilirsiniz. Bu şekilde lisansları ekleyebilir, silebilir veya düzenleyebilir ve sunucuları ekleyebilir, silebilir veya düzenleyebilirsiniz. Satın alma ödeme yöntemini ve diğer sorunları seçin ve ilgili arayüzü açın. Ödeme yaptıktan sonra, lisans durumunuzu görüntülemek için Cloudlinux’a giriş yaparak lisansınızı kontrol edebilirsiniz.

Lisans Kurulumu Nasıl Yapılır?

Lisans satın alma işleminiz, sürecin önemli bir bölümünü zaten tamamlıyor. Dilerseniz servis sağlayıcı tarafından sağlanan ücretsiz teknik destek hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.  Bazı durumlarda lisans hatası gibi problemler karşımıza çıkabilmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için servis sağlayıcınızdan ücretsiz kurulum desteği talep edebilirsiniz.

Lisans Fiyatı Ne Kadar?

İşletim sistemi lisans fiyatları firmalara göre değişmektedir. İşletmenin teknik altyapısı, insan kaynakları ve diğer sebepler fiyat farklılaşmasına yol açmaktadır. Ayrıca fiyatlar genellikle ABD doları kuru üzerinden belirlendiği için döviz kurlarındaki değişimler de fiyat farklılıklarına neden olabiliyor. Bu nedenlerden dolayı lisanslama fiyatları ile ilgili en son bilgileri servis sağlayıcının web sitesinde bulabilirsiniz. Genel olarak cPanel lisans fiyatının diğerlerine göre daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

Turkticaret.Net’in Sunucu hizmetlerini incelemek için Tıklayınız.

Sunucu Öne Çıkan Özelliklerimiz:

  • Ücretsiz Kurulum
  • Özel ve Esnek Yapılandırma
  • HPE Nimble DHCI Altyapısı
  • Ücretsiz DDoS Koruması

Ayrıca şu makalelerimizi de okuyabilirsiniz?