Hosting Teknoloji

SEO Uyumlu Sunucu Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Seo uyumlu sunucu kurmak için hangi optimizasyonlar yapılmalıdır? Bu içeriğimizde SEO performansınızı artıracak sunucu optimizasyonlarından bahsedeceğiz.

Sunucu Nedir?

Bir web sunucusu, World Wide Web üzerinden yapılan müşteri isteklerine yanıt vermek için HTTP ve diğer protokolleri kullanan yazılım ve donanımdır. Bir web sunucusunun ana işi, web sayfalarını depolamak, işlemek ve kullanıcılara sunmak yoluyla web sitesi içeriğini görüntülemektir. Web sunucuları, HTTP’nin yanı sıra e-posta, dosya aktarımı ve depolama için kullanılan SMTP’yi ve FTP’yi de destekler.

Web sunucusu donanımı internete bağlıdır ve diğer bağlı cihazlarla veri alışverişine izin verirken, web sunucusu yazılımı bir kullanıcının barındırılan dosyalara nasıl erişeceğini kontrol eder. Web sunucusu işlemi, istemci / sunucu modelinin bir örneğidir. Web sitelerini barındıran tüm bilgisayarlarda web sunucusu yazılımı bulunmalıdır.

Sunucu Güncellemesi Nedir?

Web sitenize ait yazılım alt yapısı ve bu alt yapının barındırıldığı sunucu modülleri tarafında gerçekleştirilen güncelleme işlemlerine sunucu güncellemesi denir. Bu işlem web sitesi bakım hizmetleri kapsamına girmektedir. Tamamen teknik bir güncelleme türüdür, yazılım alt yapınıza bağlı olarak yazılımcı ve teknik ekip ile koordineli yürütülmesi gerekir.

Dinamik ve statik web siteleri genellikle farklı güncelleme imkanları sunarlar. Dinamik web siteleri daha kolay ve hızlı güncellenebilmektedir. Statik web siteleri güncelleme sürecinde genelde daha fazla zaman gerektirmektedir.

SEO Uyumlu Sunucu Optimizasyonu Nasıl Yapılır 1

Seo Uyumlu Sunucu Optimizasyonu Nedir?

Web sunucusu optimizasyonu, genel performansın yanı sıra veri işleme verimliliğini ve uygulama yapılandırmasını iyileştirmek için kullanılan özel bir teknik süreçtir.

Sunucu seo optimizasyonu en iyi uygulamaları, sunucu sanallaştırma yöntemiyle bir veri merkezi içinde fiziksel donanım stabilizasyonunu içerir.

Bir şirketin büyümesi için arayüzünün kullanılabilirliğine ve işlevselliğine bağlı olduğundan, Windows sunucu optimizasyonu gereklidir.

Web sunucusu optimizasyonu, son kullanıcı memnuniyeti için gereken gelişmiş performans ve hız sağlar. Bir web sunucusu optimize edilmediğinde:

Web siteniz rakiplerinize kıyasla %15 daha az sayfa görüntülemesi ve müşteri memnuniyetinde %20 azalma elde edebilir. Web sitenizin dönüşümleri %10 azalabilir.

Bu veriler, fazladan birkaç saniyenin işletmenizin kârlılığını nasıl etkilediğini göstermeye örnek olabilir.

Bu nedenle, işletmenizin yatırım getirisini artırmak için web sunucularını optimize etmek gerekir.

SEO İçin Sunucu Optimizasyonu Nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) yapmaya başladığımızda yaptığımız ilk şeylerden biri, web sitesinin bulunduğu sunucuyu kontrol etmektir. Seo için sunucu optimizasyonlarında nelere dikkat edilir?

  • Hala dizine eklenebilecek eski web siteleri
  • Dosya izinleri
  • Klasörler, resimler ve diğer kaynaklar
  • Genel dosya/klasör hiyerarşisi

SEO yapmak istiyorsanız, sunucular hakkında en azından temel bilgileri öğrenmek sizin görevinizdir. Kılavuzun bu bölümünde, pazarın çok büyük bir bölümünü kapsadıkları için esas olarak Linux sunucusuna odaklanacağız, ancak Windows sunucularını da anlamak faydalı olabilir.

SEO teknik, yazılım, tasarım gibi birçok kırılıma işaret eder. Sadece sunucu optimizasyonu ile de verimli sonuç beklememelisiniz. Ama tüm bu optimizasyonların başlangıcı sunucu alt yapınızdan geçmektedir. Alt yapınızın hızlı, güvenli ve kaliteli bir alt yapı olmasına dikkat edin. İnşaatınızı başlatırken temeli sağlam oturtmak tüm düzeninizi otomatik olarak etkileyecektir. Tabii ki bu optimizasyonlardan sonra web sitesi içeriğiniz, sunduğunuz faydalarda son derece önemli olacaktır.

SEO İçin Sunucu Nasıl Optimize Edilir?

Yükleme Hızı

  • Önbelleğe almayı kullanın

Önbelleğe alma sistemi, verileri web kullanıcısının bilgisayarında geçici olarak depolayarak dinamik sayfaları statik hale getirmeye yardımcı olur, bu da bir sonraki ziyarette indirme hızını artırmaya yardımcı olur.

  • CDN’i kullanın

CDN’nin (İçerik Dağıtım Ağı) kullanılması, bir sayfanın içeriğine erişimi kolaylaştırmanın ve dolayısıyla web sitesinin indirme hızını artırmanın harika bir yoludur.

SEO Uyumlu Sunucu Optimizasyonu Nasıl Yapılır 2

Görsel Optimizasyon

Fotoğraflar web sitenizin görünümü için çok önemliyse, bazen aşırı büyük görseller web sitenizin indirme hızından büyük ölçüde zarar verebilir. Bu durumu önlemek için şu üç ipucunu uygulayabilirsiniz:

  • Resimlerinizin formatını mümkün olduğunca sıkıştırın;
  • Kalitesinden ödün vermeden dosya boyutunu küçültmek için görüntüyü sıkıştırın (sıkıştırma çoğunlukla PNG veya GIF biçimleri için geçerlidir);
  • Bir web sitesinde yayınlanmak için ideal bir ağırlığa sahip olan JPEG biçimlerini kullanarak görüntülerin dosya boyutunu azaltın.
  • Son dönemde popüler olan webp formatını da kullanabilirsiniz. Fakat hala desteklemeyen tarayıcılar olabilir. Bunun için web sitenizi kodlarken bu tarayıcılar özel kurallar oluşturmayı unutmayın.

CSS ve JavaScript Optimizasyonu

  • Gereksiz Karakterleri Kaldırmak için JavaScript ve CSS’yi Küçültün

Küçültme, web sitenizin kodunun çalışması için kesinlikle gerekli olmayan boşlukları ve diğer karakterleri kaldırma işlemidir. Bu öğeler, insanlar tarafından daha okunabilir olmaları için genellikle JavaScript, CSS ve HTML dosyalarına dahil edilir. Bu düzenleme ile birlikte web sitesi hızınızı doğrudan olumlu yönde geliştirebilirsiniz.

  • Kodu Birleştirmek için Satır İçi Küçük JavaScript ve CSS kullanın

‘Satır içi’ JavaScript ve CSS , sitenizin HTML dosyalarına JavaScript ve CSS ekleme uygulaması anlamına gelir. Bu, sitenizin sayfalarını görüntülemek için yüklemesi gereken dosya sayısını azaltarak sayfa hızını artırmaya yardımcı olur.

  • Daha Verimli Yükleme için Stillerinizi ve Komut Dosyalarınızı Sıralayın

JavaScript ve CSS parçacıklarının HTML dosyalarınızda görünme sırası, tarayıcıların web sitenizin bilgilerini nasıl yüklediğini belirler. JavaScript ve CSS ideal olmayan konumlara yerleştirildiğinde, sayfanın geri kalanının yüklenmesini durdurabilir.

CDN Optimizasyonu

CDN’ler veya içerik dağıtım ağları, çok fazla trafiğe ve çok fazla içeriğe sahip sitelerde faydalı olabilir. Kısacası CDN, içeriğinizi ziyaretçinize en yakın sunucuyu kullanarak iletecek bir sunucu ağıdır. Tipik bir web barındırma ortamında, tüm dosyalar tek bir merkezi konumdan sunucudur. Bir CDN ile, dosyalar dünya çapında birden çok konumdan sunulur. Örneğin, müşteriniz Sidney Avustralya’daysa, web sitenizin NYC’deki merkezi sunucunuzdan tüm yolu kat etmesi yerine, web sitenizin bir kopyası Sidney’de saklanır; .2 milisaniye. Çok uzun bir süre gibi gelmeyebilir, ancak 1000’lerce dosyanız ve web sitenizi aynı anda görüntüleyen çok sayıda ziyaretçiniz olduğunda önemlidir.

301 Yönlendirmelerinin Azaltılması

Web siteniz içerisindeki URL’lere verdiğiniz 301 yönlendirmeleri azaltın. Örneğin web sitesinden bir URL’e link verdiniz ve bu linki daha önce farklı bir sayfada 301 ile yönlendirmiştiniz. Bu linki nihai URL ile değiştirerek web sitenizin iç iletişim hızını iyileştirin.

Sık Sorulan Sorular

Sunucu Belleği nedir?

Sunucu belleği, sunucu depolamaya olanak sağlar. Tüm verilerinizi depoladığınız alandır.

SEO Odaklı Sunucu Optimizasyonu Mümkün Müdür?

Evet mümkündür. SEO çok kapsamlı bir çalışmadır. Yazılım, sunucu, tasarım ve müşteri deneyimi temel kriterleridir. Bir web sitesinin hızlı ve hatasız çalışması SEO sağlığınızı doğrudan etkiler. Seo uyumlu sunucu optimizasyonu da son derece önemlidir.

Sonuç

Turkticaret.Net 23 yıldır müşterilerine dijital varlık hizmetleri vermektedir. Domain, hosting, sunucu gibi birçok internet servisini sağlayarak müşterilerinin dijitalde yol arkadaşı oluyor. Tüm bunları yaparken sadece bir hizmet satmakla kalmayarak 360 derece hizmet vermektedir. Sunucu alt yapımızda HPE Nimble DHCI teknolojisini kullanıyoruz. 7/24 teknik destek sistemimiz sayesinde sunucunuzla ilgili aklınıza takılan herhangi bir durumda dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Sunucu alt yapımız tamamen SEO uyumludur. Binlerce müşteriye sunucu hizmeti veren Turkticaret.Net aynı zamanda mevcut sunucularınız içinde barındırma hizmeti vermektedir. Hızlı, kaliteli ve güvenli bir sunucu altyapısı arıyorsanız tüm paketleri incelemek için hemen sunucu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.