Hosting WordPress

WordPress Hosting ve Web Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

WordPress hosting de web hosting de bir site kurmak için kullanılır. Buna rağmen aralarında çok temel farklılıklar bulunur. Her iki hosting türü de paylaşımlıdır. Yani bir fiziksel sunucu içerisinde birbirinden farklı yüzlerce site barındırılabilir. Worpress ile site oluşturmak için bir sağlayıcıdan web barındırma hizmeti almanız gerekir. Sitenizi WordPress ile kuracaksanız WordPress hosting kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Kendiniz yapmak istiyorsanız da web hosting tercih etmelisiniz. Kurulum kolaylığı olarak baktığımızda WordPress Hosting’in kurulumu daha kolaydır.  Yazılım bilgisi olmayan kişiler bile kolaylıkla bir site kurabilir. Web hosting de ise kurulum aşamaları detaylı bir yazılım bilgisi gerektirdiği için uzundur.

WordPress Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Önce kısaca WordPress nedir ondan bahsedelim. WordPress içerik yönetme sistemleri (CMS) içinde en çok tercih edilen hazır yazılım aracıdır. Yazılımsal bilgiye sahip olmayan kişilerin bile birkaç adımda kolaylıkla bir web sitesine sahip olmalarını sağlar. WordPress, Joomla, Openchart gibi birçok hazır yazılım bulunur. Bunların arasında dünya genelinde en çok kullanılan WordPress’tir. Kolay ara yüzü, çeşitli temaları, kişiselleştirmek için kullanılabilecek yüzlerce eklentisi sayesinde birkaç adımda web site sahibi olabilirsiniz.

WordPress hosting ise WordPress kullanılarak  site yapmak isteyen kişilerin web sitelerini barındırmalarını sağlayan bir barındırma sistemidir. WordPress site kurmak için kolayca kullanabilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız bir problemi çözmek için yüzlerce kaynak da bulabilirsiniz. Bunun sebebi de dünya genelinde binlerce kişinin WordPress kullanıyor ya da kullanmış olmasıdır. Worpress için hosting arayışındaysanız wordpress hostingleri ya da bu tarz hazır yazılımları destekleyen hosting planlarını tercih etmelisiniz.

Web Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Bu sorunun yanıtınız biraz temelden alacak olursak; bir web sitesi oluşturabilmeniz için temel 2 ihtiyacınız bulunur. Biri domain diğer ise web hosting‘tir. Web sitenizi yayına alarak ziyaretçilerinizin size ulaşabilmesi sağlayan web hosting’tir. Web hosting size güvenli ve kesintisiz bir şekilde açılan web sitesi sağlamalıdır. Bir web sağlayıcıdan aldığınız hosting’te hız da oldukça önemlidir. Sitenin açılma hızı olumlu ya da olumsuz birçok dönüş almanıza sebep olur. Her şeye kolay ulaşılan bu dönemde bir ziyaretçinin sitenizden çıkıp farklı bir siteye geçmesi saniyeler içinde gerçekleşir.

Hosting Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hosting seçimi yapılırken öncelikle ihtiyaçlar belirlenmelidir. Web sitenizi yapacak biri yoksa ve siz de bu konuda deneyimli değilseniz WordPress gibi hazır yazılımları bulunan paketleri tercih etmelisiniz. WordPress için hosting ya da normal bir hosting alacağınız zaman da sitenizin ihtiyacı olan kaynaklara karşılık verebilecek paketleri seçmelisiniz. Kullanacağınız mail adedi,  mail kotalarının paylaştırılabilir olup olmaması, kaç adet web sitesi açacağınız, ön gördüğünüz trafik gibi bilgilerin hepsinin cevabı sizi ihtiyacınız olan plana götürür. Her web sitesinin farklı gereksinimleri bulunur, bir blog sitesi ve e-ticaret sitesinin gereksinim farkları buna iyi bir örnektir.

Hosting hizmeti alacağınız firma da en önemli konular arasındadır. Sağladığı hizmetin yüksek performanslı olması, sitenizin kesintisiz bir şekilde yayında kalması, desteğe ihtiyacınız olduğunda 7/24 ulaşabileceğiniz ve bu sektörde tecrübeli bir firma olmasına dikkat etmelisiniz.

WordPress Hosting’in Avantajları Nelerdir?

Birçok avantajı bulunur, bu avantajları maddeleyelim;

  • Hızlı bir hizmet olması
  • Sitenizi kolaylıkla kurabildiğiniz gibi kolaylıkla yeni sayfalar, menüler de ekleyebilrsiniz.
  • Yüzlerce çeşitteki temalar sayesinde isteğiniz gibi site kurabilirsiniz.
  • Eklentileri uygun fiyatlıdır ve birçok ücretsiz eklentisi bulunur.
  • Dünya genelinde sık kullanıldığı için birçok kaynağa kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
  • Günlük yedekleme yapılır.
  • Aklınızda bir blog sitesi kurmak varsa sizin için çok kullanışlı olacaktır.

WordPress Hosting’in Dezvantajları Nelerdir?

Avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da bulunur;

  • Eklenti fazlalığı sitenin performansını olumsuz etkileyebilir. Güncellemelerden sonra çalışmayan eklentileri kaldırmalısınız.
  • Açık kaynak olması sebebiyle siteniz siber saldırılarla karşı karşıya kalabilir.
  • Çok kullanılan eklentiler sebebiyle site performansınız düşebilir. Yüksek performanslı hosting sunan bir web sağlayıcıdan hizmet almaya önem göstermelisiniz.

Web Hosting mi WordPress Hosting mi?

Web hosting ve wordpress hosting arasındaki farklar için birkaç madde ekleyerek tercihi size bırakalım.

  • Kurulum kolaylığı olarak bakıldığında WordPress tercih edilebilir çünkü normal bir web hosting alındığında veritabanı oluşturmaya kadar uzun adımları bulunur ve yazlım bilgisi gerektirir.
  • Normal web hosting’te eklentiler manuel olarak eklenirken, Woocommerce gibi eklentiler WordPress’te yüklü gelir.
  • WordPressle yapılan sitelerde güvenlik açıkları bulunabilir.
  • WordPress barındrımalarda günlük yedekleme yapılırken web hostinglerde birkaç günde bir yedekleme yapılır.

Ücretsiz SSL nasıl kurulur?

cPanel ücretsiz ssl kurulumu;

  • Kontrol paneli –> Güvenlik –> SSL/TLS Status –> Run AutoSSL şeklinde ilerleyiniz ve SSL kurulumunuzu bekleyin. Kurulum tamamlandıktan sonra gerekli yönlendirmelerinizi yapabilirsiniz.

Plesk panelde ücretsiz ssl kurulumu;

  • Kontrol paneli –> SSL/TLS –> Let’s Encrypt adresleri seçilerek ilgili alanlar doldurulduğunda Ücretsiz olarak alın’a tıklayın. Sonrasında kurulum işleminiz tamamlanacaktır.

Kontrol paneline göre kurulumları farklılık gösterir. Önce CSR kodu oluşturulmalı sonrasında bu koda göre oluşturulan sertifika dosyası indirilip bu dosya sunucuya yüklenmelidir.

Ücretli SSL Sertifikası ve Ücretsiz SSL Sertifikası Arasındaki Fark Nedir?

Kapsamlarına göre birçok SSL türü bulunur. Küçük bir web site için ücretsiz SSL yeterli olur ve sadece domain doğrulaması için yapılır. Kapsamlı bir siteye sahipseniz güvenlik için mutlaka SSL kullanmanız gerekir. Özellikle de bir ödeme alt yapınız bulunuyorsa ücretli SSL’leri tercih etmeniz daha güvenlikli olacaktır.

WordPress Hosting Seçenekleri Nelerdir?

2 adet hosting seçeneğinden bahsedelim;

Paylaşımlı (Shared) WordPress Hosting

En yaygın kullanılan hosting çeşitlerinden birisidir. Paylaşımlı hostinglerde kaynaklar biraz kısıtlıdır. Kaynaklar sunucuda bulunan diğer hostinglerle birlikte kullanılır. Yeni başlayanların daha çok tercih ettiği paketlerdendir.

Yönetilen (Managed) WordPress Hosting

Adından da anlaşılacağı üzere hosting yönetimi alanında uzman kişiler tarafından yapılır. Sitenizle ilgilenecek vaktiniz ya da bu alanda tecrübeniz yoksa sizin için iyi bir seçenek olabilir. Genellikle çok ivme kazanan web sitelerinin profesyonel yönetimi ve sorunlarının çözülebilmesi için profesyonel destek için tercih edilir.

WordPress Hosting Nasıl Seçilir?

Yapmak istediğiniz web sitesini için aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak uygun planı seçmelisiniz.

  • Trafik kotası
  • Web alanı genişliği
  • E-posta adedi
  • Mail kotaları

Sık Sorulan Sorular

WordPress hosting ne demek?

WordPress ile kolaylıkla web sitesi kurmanızı sağlayan web barındırma türüdür.

WordPress hosting alınır mı?

Birkaç adımda site kurmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz hostinglerin başında gelir.

WordPress hosting mi web hosting mi?

Yazılım tecrübeniz yoksa veya çevrenizde destek alabileceğiniz birisi yoksa kendiniz kısa sürede WordPress ile sitenizi yayına alabilirsiniz. Eğer tecrübeliyseniz web hosting kullanabilirsiniz.

Sonuç

Kısaca özetlemek gerekirse yazılım bilgisi olamayan kişiler için WordPress biçilmiş bir kaftandır. Hem kolay eklentileri hem de kullanılabilirliği açısından sıklıkla tercih edilir. Birkaç adımda kolayca siteniz yayına alınabilir. WordPress için hosting seçecek olursanız daha iyi bir performans için WordPress hostingleri tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Sağladığımız yüksek performanslı hizmet ve 7/24 destek ile Turkticaret.Net’in hostinglerini tercih ederek güvenli ve kaliteli bir hizmet alabilirsiniz. Ayrıca tecrübeli satış danışmanlarımızdan destek alarak size uygun olan hosting planını belirleyebilirsiniz.