Girişimcilik

7 ADIMDA ONLİNE BUTİK NASIL AÇILIR?

Online butik için online olarak kıyafet, mücevher veya diğer moda ürünlerinin satılmasına olanak sağlayan sanal bir işletme diyebiliriz. Siz de bu şekilde bir e-ticaret yapmak istiyor ama kira, fatura gibi giderleri istemiyorsanız online butik sizin için en mantıklı çözümlerden bir tanesi olacaktır. Bu içeriğimizde online butik açmak hakkında size bilgiler verecek ve bu konuda kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Online butiğinizi başlatmanız için öncelikle nişinizi tanımlamalısınız, ürünleri nasıl tedarik edeceğinizi araştırmalısınız ve bir web sitesi oluşturmalısınız. Kendi online butiğinizi açmanız için gerekli olan adımlara birlikte bakalım.

Adım Adım Online Butik Açma

Aşağıya dikkat etmemiz gereken adımları ekleyelim;

1.Online Butik Açmak için Bir İş Planı Oluşturun

Düşündüğümüzde basit gibi görünebilir fakat birçok işte olduğu gibi online butik açmak için de detaylı planlama yapılması gerekir. Bu sebeple bu online iş fikrinizi şekillendirmek için atacağınız ilk adımlardan biri olmalı.

Fikirlerinizle bağlantılı bir iş planı oluşturun ve online olarak açacağınız butiğinizin günlük olarak nasıl işleyeceğini planlayın. Online butiğinizi kurarken planınız bir harita görevi görmektedir. Hangi ürünü satacağınız, hangi isimle bu butiği açacağınız, Instagram, TikTok gibi hangi sosyal medya hesaplarını açacağınız gibi detayları belirlemelisiniz.

İş planınızdaki bazı diğer detaylar;

  • Butiğinizin hedef kitlesi kim, kimlere ürün satacaksınız?
  • Rakipleriniz kim, nasıl çalışıyorlar?
  • Bu iş için gerekli olan maliyet nedir?

gibi unsurları da mutlaka planlarınıza dahil edin.

2.Ürünleriniz için Tedarikçi Bulun

Online butiğinizde satacağınız ürünleri bulmanız çok önemlidir. Önemli olan bir diğer unsur da bu ürünleri nasıl temin edeceğinizdir. Online butik açma maliyeti için ana kalemlerden biri de ürün teminidir. Ürünlerinizi bulmanın yollarına birlikte bakalım.

  • Ürünlerinizi kendiniz üretebilirsiniz: Ürünlerinizi kendiniz üretmeniz için gerekli olan becerilere sahip olmanız gerekir. Bunun için de bir maliyet analizi yapmanız gerekir. Ekipman, eleman gibi detaylara ihtiyacınız olabilir.
  • Toptan temin: Toptancılar, büyük miktarda mal satın alırlar ve sonrasında ürünleri fiyat artışıyla satarlar. Bu yolu da deneyebilirsiniz.
  • Kaynak Kullanımı: İşletmeler, aracıları ortadan kaldırarak ürünleri kendileri de tedarik edebilirler.
  • Dropshipping: Bu tür e-ticaret sitelerinde ürünleri stokta tutmanız gerekmez. Stoksuz satış yapanlar diğer üreticiler tarafından üretilen ürünleri listelerler. Sipariş verildiğinde stoksuz satış yapan kişiler siparişi doğrudan müşteriye iletirler.

3. Web Sitesi için İhtiyaçlarınızı Tamamlayın

Ne satacağınıza karar verdiyseniz sıra web sitenizi kurmaya gelir. Sanal bir mağaza oluşturacağınız için bu web sitesine daha da önem vermeniz gerekir. Web sitesi oluşturabilmek için temelde bir domaine ve bir hostinge ihtiyacınız bulunur. Hosting alırken yüksek performans sağlayan, uzun zamandır bu sektörde hizmet veren firmaları tercih etmelisiniz. Çünkü bir nevi dükkanınıza gelen müşteriyi her anlamda iyi karşılamanız gerekir. Görsellerin geç yüklenmesi, sitenin yavaşlığı gibi olumsuzluklar müşterinin farklı bir web sitesine yönelmesine sebep olabilir.  Bu sebeple hosting alımınız da Turkticaret.Net gibi uzun yıllardır bu alanda hizmet veren ve yüksek performanslı hosting hizmeti sağlayan bir hosting barındırıcısınız tercih etmelisinniz.

Domain alırken de mutlaka ismin hangi uzantılarının alınmış olduğuna, alınan uzantılarda web sitesi olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.

Kaliteli hizmet alacağınız bir sağlayıcıdan domain ve hosting sağladıktan sonra, tasarımınıza karar vermeniz gerekiyorsa yazılım ve tasarım konusunda destek almalısınız.

4. Online Butiğinizi Oluşturun

Artık satış yapacağınız web sitesi için ihtiyaçlarınızı tamamladınız. Fakat karar vermeniz gereken bazı şeyler vardır bunlara birlikte bakalım;

  • İşletme Adınız: İşletme adınızı başkalarının kullanmadığından emin olun ve kontrol ettirin. Markalaşmaya ihtiyacınız olduğu için belirlediğiniz ismin ilgili sektörde marka tescilinin yapılıp yapılmadığına, alan adının alınıp alınmadığına mutlaka dikkat edin. Marka tescili konusunda uzman ekiplerimizden destek ve yönlendirme alabilirsiniz.
  • Tasarımınızı Yapın: Mağazanızı tasarlamanıza da özen göstermelisiniz. Bunu gerçek mağazanı dizaynındaki özeninize benzetebilirsiniz. Ürünleriniz ve markanızla uyumlu bir tasarım seçmelisiniz.
  • Marka Bilinci Oluşturma: Marka bilincinizi oluşturup, müşteriler tarafından daha kolay hatırlanmak için logonuza ve varsa sloganlarınıza sayfanızda yer vermelisiniz.
  • Ürün Listeleme: Satış yapma oranınızı arttırmak için ürünlerinizi müşterilerinizin ilgilendikleri kategoride listelemelisiniz. Ürün görsellerinin yanı sıra ürün açıklamalarına da yer vermelisiniz. Müşterilerin sizi daha kolay bulabilmesi için anahtar kelimeleri doğru seçtiğinizden emin olun. Siz o ürünü alırken hangi açıklamaları görmek isterseniz o özenle açıklamaları da herkesi net olarak bilgilendirebilecek şekilde düzenleyin.
  • Alışveriş Sepetleri: Online alışveriş sepetiniz, web sitesindeki ödemenin gerçekleştiği noktadır. Müşteriler sepetlerine ürün ekleyebilir, kupon kodu kullanabilir ve kargo fiyatlarını gözlemleyebilirler. Özellikle sepet adımlarınızı ve sepet tasarımlarınızı oluştururken dikkatli olun.

 

5. İşinizi Resmileştirin

İşinizi resmileştirmek için öncelikle iş yapınızı seçmelisiniz, seçebileceğiniz iş seçeneklerine birlikte bakalım;

  • Şahıs Şirketi: Butiğinizi faaliyet gösteren bir kuruma kaydetmeniz gerekmediğinden kurulması en kolay kuruluştur. Şahıs şirketleriyle, siz veya eşiniz tek mal sahibi sayılırsınız. Online butiğinizin tüm yasal süreçleriyle sizin ilgilenmeniz gerekmektedir.
  • LTD: Limited şirket olmanız işinizin yükümlülüklerini kişisel varlığınızdan ayıran esnek bir iş yapısına sahiptir.
  • Şirket: İlerleyen zamanlarda hisse senedi çıkarmayı planlıyorsanız bir şirket kurmaya karar verebilirsiniz. Şirketiniz aynı zamanda kayıtlı ticari kuruluşlar oldukları için Ltd.ler gibi sınırlı bir biçimde sorumluluk korumaları sunmalarına rağmen vergi ve mülkiyet yapılarında değişiklik gösterebilirler.

 

6.Bir Ticari Marka Hesabı Açın

İşletmenizin varlıklarını ve kendi mali durumunuzu ayrı tutmak tüm işletme sahipleri için avantajlı bir uygulamadır. Birçok finans sektörü, online olarak ücretsiz bir çek hizmeti açmanıza olanak sağlar. Masraflarınızı ödemek ve gelir toplamak için bu hesabınızı kullanıma geçirebilirsiniz. Bir ticari kredi kartı almak isteyebilirsiniz bu da başlangıçta işletmenizin giderleri için size destek olacaktır.

7. Online Butiğinizi Açın

Sıra geldi Online butiğinizi açmaya, ürün listelemelerinizi yapın ve başlayın. Gerçekte olduğu gibi online ortamlarda da rakipleriniz olacaktır, bu nedenle pazarlamaya oldukça önem vermelisiniz. Rakip analizleri yapmalısınız. Ayrıca etkin bir sosyal medya kullanımına da dikkat etmelisiniz. İşlemlerinizi instagram, google gibi platformlarda reklam çıkarak desteklemelisiniz. Organik bir şekilde kullanıcıları sitenize çekebilmek için site içeriklerinize, kullanıcı deneyimine de oldukça önem vermelisiniz. Ürün listelerinizi arama motorlarıyla birlikte optimize etmeyi, müşteri toplamanızı hedefler. Böylece satış yaptığınız müşterileri ileri bir tarihte tekrar hedefleyebilirsiniz.

İlerleyen süreçlerde influencer pazarlamaya da önem verebilirsiniz. Sahip olduğu kitlesini etkileme gücüne sahip olan influencerlarla iş birlikleri yaparak ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. İlk aşamada sizin sektörünüze uygun daha düşük takipçisi olan influencerlarla iş birlikleri yaparak da başlayabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olmak için mutlaka aşağıdaki içeriğimizi de okumalısınız.

Ürün Tanıtımı için Influencer Marketing 2023

 

Bu içeriğimizde online butik açma hakkında bilgiler verdik. Siz de evde butik açmak için yukarıdaki adımları izleyebilir ve online olarak işlemlerinizi yürütebilirsiniz.