Girişimcilik Domain Hosting WordPress

5 Adımda Blog Sitesi Nasıl Kurulur

Blog sitesi nedir sorusu ile başlayalım. Blog sitesi, uzman olduğunuz bir alanda yazılar yazmak, içerik yazma alışkanlığı kazanmak, alanıyla ilgili insanlarla içerikler vasıtasıyla bağlantı kurmak isteyen kişiler için olmazsa olmazdır. İnsanlara bilgi vermek, ürün tanıtmak gibi sebeplerle blog sitelerini kullanabilirsiniz. Peki blog sitesi kurmak için nelere ihtiyacınız var? Aşağıda maddeler halinde açıklayalım:

Blogunuz için Bir Alan Adı Seçin

Her girişimin başlangıcı bir domain almaktan geçer. Siz de blogunuz için bir alan adına yani domaine sahip olmalısınız. Seçtiğiniz ismin .com .net gibi bilinen uzantıların yanı sıra .blog gibi jenerik uzantılarını da alabilirsiniz. Alan adı seçmek oldukça önemli bir konu olduğu için uzun yıllardır ve güvenle hizmet veren firmalardan almanız alan adınızın güvenliği için de oldukça elzemdir. TURKTICARET.NET 23 yıldır bu alanda hizmet sağlayan bir firma olarak size güvenli bir alan adı hizmeti sağlayacaktır. Alan adını alırken aşağıdaki özelliklere dikkat etmelisiniz;

  • Kısa ve akılda kalıcı olmalı
  • Alan adı içindeki sayı ve tire sembolü bulundurmamaya dikkat edilmeli
  • Taklitlerden korunmak için isminizin .com, .net, .com.tr, .blog vb uzantılarını almaya özen gösterilmeli

Blogunuzu Yayınlayabilmeniz için Bir Web Alanı Alın

Yazdığınız içerikleri canlıya alabilmeniz için yani yazdığınız içeriklerin ziyaretçileriniz tarafından görünür olabilmesi için bir hostinge (web alanına) ihtiyacınız var. İlk etapta çok yüksek kaynaklı bir hosting almanıza gerek olmayacaktır. Başlangıç seviyesinde bir paket işinizi görür. Hosting alırken de dikkat etmeniz gereken konular vardır. Mesela hizmet alacağınız firmanın güvenliği ve hız performansı çok önemlidir. Diyelim ki yazılım alanında bir bilginiz yok, bu durumda da içinde wordpress gibi hazır yazılım olan hosting paketleri alabilirsiniz. Sitenize gelen kullanıcıların yavaş bir hizmet almasını istemiyorsanız TURKTICARET.NET gibi yüksek performanslı hosting hizmeti veren bir firmadan hosting sağlayabilirsiniz. Eğer bir hostinge sahipseniz ve içinde hazır yazılımlar  yoksa aşağıdaki blog platformlarından yararlanabilirsiniz.

Blog Platformları Seçin

Aşağıda listeleyeceğimiz blog platformlarını kullanabilmeniz için bir alan adı ve hostinge sahip olmanız gerekir. En sık kullanılan blog sitesi platformları:

İçlerinden en popüleri WordPress’tir. İçinde birçok ücretsiz tema bulunur. Ücretsiz bir yazılımı vardır. Yeni başlayanlar için kullanımı diğerlerine göre biraz daha detaylı bilgi gerektirir. Constant Contact ise daha kolay kullanıma sahip ve hızlıca blog sitenizi kurabileceğiniz bir araçtır. 60 gün ücretsiz sürümü bulunur. Blogger Google’ın sunduğu bir hizmettir ve blog açmak ücretsiz olarak sağlanır. Teknik bilginizin olmadan Google hesabı ile de kurabilirsiniz.  Medium’da da herhangi bir yazılım bilginizin olmasına gerek olmadan  kolayca blog sitesi kurabilirsiniz.

Alan Adınızı Hostinginize Bağlayın

Alan adınızı ve hostinginizi aldınız, sonraki adım alan adınızı hostinge bağlamak. Alan adınızı ve hostinginizi aynı yerden aldığınızı varsayarak servis sağlayıcınızın domain bağlama adımlarına göre bağlayın. Alan adını bağlayıp kontrol panellerini seçtikten sonra panel içinden wordpress kur diyerek ilerleyebilirsiniz. Bu şekilde ilerlemenin alternatif bir yolu bulunuyor fakat bu çok teknik bilgi gerektiren bir şey olduğu için yeni başlayan birini oldukça zorlayacaktır.

Kendinize Özel Bir Tasarım Seçin

Sitenizin tasarımı sizi de yansıtmalı. Birçok hazır yazılımın içinde ücretli ve ücretsiz temalar bulunur. WordPress de tema çeşitliliği çok olan hazır yazılımlardan biridir. WordPress içinde kendinize en yakın gördüğünüz ücretli ya da ücretsiz temayı seçerek ilerleyebilirsiniz. Tema seçerken logonuzu da unutmamalısınız. Kendinize özel bir logo oluşturmanız da oldukça önemlidir. Logo oluşturmak için para harcamak zorunda değilsiniz, birçok ücretsiz logo yapan web siteden yararlanabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra dikkat etmeniz gereken farklı hususlar da bulunur. Sitenizin mutlaka güvenli olarak açılması gerekir, bunu SSL ile sağlayabilirsiniz. Sitenizin daha çok trafik çekebilmesi için mutlaka SEO düzenlemeleri yapmanız gerekir. Gireceğiniz içeriklerde de mutlaka anahtar kelimeler araştırarak, uygun ve ilgili görseller ekleyerek, yazdığınız içeriğin özgünlüğünü kontrol ederek ilerlemelisiniz.

Yukarıda 5 adımda nasıl blog sitesi kurulabileceğinden bahsettik, alttan ilgili diğer makalelerimize de ulaşabilirsiniz.