Teknoloji

Yapay Zeka Nedir Ve Nasıl Çalışır?

Yapay Zeka (AI), bir insanla aynı becerilere sahip olan makineler yaratmak amacıyla formüle edilen algoritmaların birleşimidir. Hala uzak ve gizemli gibi görünen bir teknoloji olsa da birkaç yıldır günlük hayatımızda sürekli var olan bir teknolojidir.

Yapay zeka uygulamaları, insanlar tarafından oluşturulan veri yığınlarını ayrıştırarak karmaşık verilerdeki kalıpları keşfetmek için hem metin hem de görüntüleri yorumlayarak akıllı aramalar gerçekleştirir ve ardından çıkarmış olduğu sonuçlara göre hareket eder.

yapay zeka nedir ve nasıl çalışır

Yapay Zeka Tarihi

Yapay zekânın geçmişi 1940’lardan başlamaktadır. Mathison Turing tarafından, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunun ortaya atılmasıyla birlikte ilk adımlar atılmaya başlandı. Mc Carthy 1956’li yıllarda gerçekleştirmiş olduğu çalışmalarla birlikte yapay zekâ adını ortaya çıkarmıştır. 1972 yılında WABOT-1 olarak adlandırılan ilk akıllı insansı robot Japonya’da yapıldı.

1980 yılında sonra AI, “Uzman Sistem” ile geri geldi. Bir insanın karar verme yeteneğini taklit edebilen uzman sistemler programlandı. 1987’li yıllarda yüksek maliyet ve az verim nedeniyle yatırımcılar finansman sağlamayı bıraktı ve bir durgunluk oluştu.

1997 yılında IBM Deep Blue, dünya satranç şampiyonu olan Gary Kasparov’u yenerek bir dünya satranç şampiyonunu yenen ilk bilgisayar oldu.

Yapay zekâ kullanım alanları günümüzde artış göstermektedir. Sağlık, otomotiv, video oyunları, finans ve ekonomi gibi alanlarda sıkça rastlamaktayız. Günümüze baktığımızda baktığımızda artık yapay zeka mühendisliğine olan ilgi de artmış bulunmaktadır.

yapay zeka nedir ve nasıl çalışır

Yapay Zeka Terimleri

  • Algoritma

Algoritma, belirli değişkenler arasındaki ilişkiyi temsil eden bir formüldür. Algoritmaları, bir çıktı üretmek için tasarlanmış sonlu bir uca sahip basit bir talimatlar kümesi olarak düşünebilirsiniz.

  • Sohbet robotları

Sohbet robotu, basit görevlerde yardımcı olabilmek adına doğrudan kullanıcılarla etkileşime giren web siteleri ve uygulamalar içinde çalışan bir programdır. Bilgisayar programı ve kullanıcı arasında bir konuşma gerçekleşir. Genellikle müşteri desteklerinde kullanılmaktadır.

  • Küme

Ortak bir özelliği paylaşan herhangi nesne veya bir grup insan. Veriler, insanların kolayca göremeyebileceği kalıpları ve bağlantıları ortaya çıkarmak için yapay zeka tarafından taranır.

  • Derin öğrenme

Pazarlamacılar, verileri tanımlamak ve tüketicilerin nasıl davranacağına ilişkin tahminlerde bulunmak için derin öğrenmeyi kullanabilir.

  • Nöral ağlar

İnsan beynine benzer şekilde yapılandırılan bu AI modeli, fotoğraflardaki yüzleri tanımlamak ve el yazısını analiz etmek için derin öğrenmeyi içerir

  • Makine öğrenme

Büyük miktarda veriyi taramak, yapay zekanın kalıpları ve grupları tanımlamasına olanak tanımaktadır. Bu, hedef kitleleri belirlemek, e-posta göndermek için en uygun zamanlara karar vermek veya daha derin etkileşim için grupları bölümlere ayırmak için kullanılabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın