Teknoloji

Modem Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Modem, ev ağınız ile internet sağlayıcınız arasında bulunan bir cihazdır. Cihazlarınız ve sağlayıcınızın ağı, veri göndermek ve almak için farklı dağıtım yöntemleri kullandığından, internet olmadan internete erişemezsiniz.  Modem, Modülatör Demodülatörünün kısaltmasıdır. İletilecek bilgileri kodlamak için taşıyıcı dalgaları modüle eden ve ayrıca taşıdıkları bilgilerin kodunu çözmek için gelen taşıyıcı dalgaları demodüle eden İnternet’e erişmek için kullanılan elektronik bir cihazdır. Basit bir tabir ile anlatmak gerekir ise, bilgisayarı internete bağlayan cihazdır.

Modem Nedir Ne İçin Kullanılır 1

Bir Modem Nasıl Çalışır?

Modemin içinde, biri onu telefon hattına (<veya İnternet servis sağlayıcınız tarafından sağlanan kabloya) bağlayan, diğeri ise onu bilgisayarınıza (veya bir WiFi yönlendiricisine) bağlayan iki fiş bulunur.

Temel olarak modemin yaptığı, bilgisayardan dijital sinyali alıp analog telefon sinyalinin üzerine eklemektir (yani modüle eder), böylece telefon hattı üzerinden aktarılabilir. Modeminiz bilgiyi bir telefon hattı üzerinden dijital sinyalleri modüle ederek gönderdiğinden, telefon hattı üzerinden aldığı analog sinyalleri demodüle etmesine yardımcı olacak başka bir tür çeviriciye de ihtiyacı vardır.

İnternete bağlanmak için mutlaka bağımsız bir modeme ihtiyacınız olmadığını unutmamak önemlidir. Bunu, doğrudan bilgisayarınıza Ethernet kablosunu takarak da yapabilirsiniz. Bu durum, ISP’nize ve kullanıcılarına nasıl geniş bant bağlantısı sağladığına bağlıdır . ISP’niz, analog ve dijital sinyaller arasında geçiş yapmak için bir modeme ihtiyaç duymadan, doğrudan bilgisayarınıza takılan ve ağ ile dijital olarak iletişim kurmasına yardımcı olan bir ethernet kablosu sağlayabilir.

Yönlendiriciden ayıran özellik olarak, modemler evinize Wi-Fi bağlantısı sağlamamaktadır. Fiber, kablo, veya telefon hatlarınızdan sinyal alarak ve bilgisayarınız tarafından erişilebilir hale getirerek dijital çevirmen görevi görmektedir.

Modem Nedir Ne İçin Kullanılır 2

Modem Çeşitleri Nelerdir?

  • Çevirmeli Modem: Çevirmeli modemler analog sinyali telefon hatları üzerinden iletir. Bu modem daha çok analog sinyalleri kullanarak ISP ile bağlantı kurmak için kullanılır. Çevirmeli modemin harici veya dahili modem olmak üzere iki çeşidi vardır.
  • Kablo Modem: Kablo modemde, modemin arka ucuna bağlanan koaksiyel kabloları kullanmak içindir.
  • ADSL: ADSL  ”Asimetrik Sayısal Abone Hattı” anlamına gelir ve bu tip modemler tüm bilgileri göndermek ve almak için telefon hattını kullanır. ASDL modemler, geleneksel ses ve modeme göre daha yüksek hıza sahiptir.
  • ASDL: ”Senkron ve Asenkron” olmak üzere iki tür veri iletim yöntemi kullanır. Senkron iletim, zamanlama sinyalleriniz için daha doğru bir şekilde kullanılır, ancak asenkron iletim, yanlış düzeltme formüllerinde kullanılır.
  • DSL: DSL açılımı olarak “Dijital Abone Hattı” olarak da bilinir. DSL modemler, farklı internet bağlantı türlerinin kullanımı için geniş bant hizmetleri sunar. DSL modemler daha yüksek internet hızı için uygundur.
  • Harici Modem: Herhangi bir yönlendirici entegre etmediği için bağımsız modem olarak geçmektedir. Bu modem bilgisayara USB stick, WIFI veya Ethernet kablosu ile bağlanır. Küçük bölge etrafındaki birkaç ağ terminali ile bağlantı yapmak istiyorsanız, ayrı yönlendirici ile bağlantı alma seçeneği vardır.
  • Yönlendirici/Modem Birleşimi: Birden fazla aygıtın ve bilgisayarın tek bir ağ içinde bağlanmasına izin veren yönlendiriciyle birlikte bulunur. Böylece kullanıcılar ekstra bir router ve modeme ihtiyaç duymazlar.
  • Entegre Modem: Bilgisayara USB veya PCI kart şeklinde gömülür. Ancak bu modem türü sadece tek bir bilgisayar sisteminin internete bağlanmasına izin verir.
  • Yerleşik Modem: Yerleşik modemler anakart üzerine gömülüdür, bu nedenle bu modemin çıkarılma şansı yoktur, ancak jumper veya BIOS kurulumu kullanılarak devre dışı bırakılabilir.
  • Çıkarılabilir Modem: Bu modem ihtiyaca göre takılıp çıkartılabilir ve bu modemler geleneksel dizüstü bilgisayarların PCMCIA yuvasında kullanılır.
  • Kablosuz: Radyofrekans Modem olarak da bilinir ve bu modemler hücresel teknoloji ve kablosuz yerel alan ağları ile çalışmak üzere geliştirilmiştir.
  • Faks Modem: Faks modemler, telefon hattı üzerinden herhangi bir belge alıp göndermek için kullanılır. Bu modem faks makinesi gibi çalışır.
  • ISDN: ISDN, “Integrated Services Digital Network” anlamına gelir. Ses, video verisinin kablolu veya optik fiber üzerinden sayısal iletimi için iletişim standartlarının oluşturulmasını sağlar.
  • Akıllı Modemler: Akıllı Modemler diğer modemlere göre daha maliyetlidir çünkü modemin kendi içinde teşhis hata denetimi yapabilmektedir. Bu modemler, karmaşık iletişim protokolleri sunmak için dahili salt okunur bellek (ROM) kodlaması ve mikro işlemcilerden oluşur.

Modem Nedir Ne İçin Kullanılır 3

Modemlerin Özellikleri

Çoğu bilgisayar bir analog modemle birlikte gelir. Bu çevirmeli modemler, saniyede 56 kilobit (Kbps) hızına kadar indirme yapabilirler. Bilgisayarınızın, hizmet sağlayıcınıza bağlanabilmesi için modemi kullanması gerekir.  DSL modemler ise sinyalleri ses veya faks iletimlerinde kullanılmayan frekanslarda aktarırlar. Böylece aynı anda telefonu kullanabilir ve internette gezinebilirsiniz. Kablo modemler bir koaksiyel kabloya bağlıdır.

Veri Sıkıştırma: Göndermeye çalıştığı süreyi azaltmak ve tüm sinyal akışındaki hata yüzdelerini azaltmak için modem veri sıkıştırma mekanizmasına ihtiyaç duymuştur. Dolayısıyla bu veri sıkıştırma yöntemi, veri göndermek için gerekli olan sinyallerin boyutunu azaltmaya yardımcı olur.

Hata Düzeltme: Hata düzeltme tekniklerinde tüm cihazlar tüm bilgileri alırken hasarsız olarak izler. Tüm bilgileri küçük birimlere böler. Bu süreçte, tüm çerçeveleri sağlama toplamlarıyla birlikte etiketler, ancak bilgi göndermeden önce yapılır. Sağlama toplamı, bilgisayarda sunulan verilerdeki fazlalığı kontrol etmeye yardımcı olan özel bir tekniktir. Bu bilgi sağlama toplamı ile eşleşirse, cihaz doğrulanmış bilgileri alır. Bu, hata düzeltici modem tarafından gönderilir. Ancak, sağlama toplamı ile eşleşmede başarısız olursa, bilgi geri taşınır.

Modülasyon Sinyalleri: Modemin temel işlevi, sayısal verilerin bir düğümden diğer düğümlere herhangi bir bilgi zarar görmeden gönderilmesine izin veren tüm sinyalleri iletmek ve kodunu çözmektir.

Akış Kontrolü: Her modemin sinyal gönderme hızı farklıdır. Bu nedenle, herhangi bir cihazın hızı düşerse, sinyalleri alma sırasında sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle, akış kontrol tekniğinde, daha yavaş olan, bir ‘karakter’ göndererek daha hızlı olana duraklama sinyali verir. Yavaş cihaz daha hızlı modeme karakter göndermeye çalışacaksa, bu karakter daha hızlı modeme, yavaş modem yakalanana kadar bilgi aktarımını duraklatmak için bir sinyal olacaktır.

Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Modem şifresi nasıl değiştirilir sorusunun cevabını bilmiyor iseniz, sizin için modem şifresi değiştirme yöntemlerini listeledik.

  • TP-Link Modem Şifre Değiştirme

Bilgisayar tarayıcınızın adres çubuğuna 192.168.1.1 numaralarını yazın. Sayfaya geldiğinizde Kullanıcı adı ve şifre bölümlerine ‘’admin’’ yazarak giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı girişinizi yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda ‘’Arayüz Ayarları’’ kısmının üzerine tıklayın. Sonrasında ‘’Kablosuz’’ kısmını tıklayın.  Sayfada bulunan ‘WPA-PSK/WPA2-PSK’ güvenlik seçeneğini aktif hale getirin. Sayfa içerisinde şifre değişikliklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şifrenize karar verdikten sonra kaydeti tıklayın.

  • Airtes Modem Şifre Değiştirme

Bu modeme sahipseniz, wi-fi şifresini değiştirmek için tarayıcıda 192.168.2.1 adresini ziyaret etmeniz ve ardından modemin arayüzüne giriş yapmanız gerekmektedir. Kullanıcı adı gerektirmeyen giriş sayfalarında şifre alanını boş bırakarak giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifre istenilen durumlarda; kullanıcı adı kısmına admin, şifre kısmına ttnet yazarak giriş yapmalısınız. Kullanıcıya özel oturum açma işlemini tamamladıktan sonra, Kablosuz ana menüsünde Kablosuz Ağ Ayarları’na tıklayın. Gelen ekranda Kablosuz Ağ Adı bölümünden yeni bir ağ adı atayabilirsiniz. Bu, Wi-Fi ağınızın adını değiştirecektir. Güvenlik seçeneklerinden WPA/WPA2’yi seçip şifre alanına önerilen seçeneğe uygun bir şifre girerek şifrenizi değiştirebilirsiniz.