Marka

Marka Tescilinde Sık Yapılan Hatalar

 Marka tescili, müşterilerin gözünde zaman içinde oluşan ve kalite itibarı olan kurumsal bir imaj iken, ticari marka, markanın Marka ve Patent Ofisi tarafından verilen yasal korumasıdır. Ticari marka, marka imajınızın başkaları tarafından taklit edilmemesi, benzer kimlikler oluşturulmaması için markanızı güvence altına alınmasıdır.

Kimler Marka Tescili Yaptırabilir?

Ülkemiz içinde herhangi bir sektörde faaliyet gösteren herkes marka başvurusu yapma hakkına sahiptirler. Bazı belgelere tabi olmakla birlikte bazı ülkelerde işletmesi olanlar da marka tescili başvurusu yapabilirler.

Marka Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler

Marka başvurusunda Tüzel kişilik veya Şahıs adına başvuru yapılırken gerekli belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Tüzel kişiler için gerekli olan belgeler aşağıda mevcuttur;

  • Vergi Levhasınız ve Fotokopisi
  • İmza Sirküleriniz ve Fotokopisi
  • Marka Logonuz Mevcut İse
  • Vekâletnameniz

Şahıs Başvurusunda Gerekli olan belgeler;

  • Kimlik Fotokopiniz
  • Marka Logonuz mevcut ise
  • Vekâletnameniz

Marka Tescilinde Sık Yapılan Hatalar 1

Nelerin Marka Tescili Yapılabilir?

Her marka farklı bir kategoridedir bu nedenle neyin ticari marka olabileceğini bilmek çok önemlidir. Bir kişinin ticari faaliyetini diğer faaliyetlerden ayıran her bir farklı işaret ticari marka olabilir. Aşağıda nelerin tescili yapılabilir birlikte bakalım:

  • İsminizin marka tescili
  • Ürününüzün adının marka tescili
  • İş adınızın marka tescili
  • Ticari marka olarak Kısaltmalar ve Rakamlar
  • Logo ve Sembolleriniz
  • Ambalajlamanız

Marka Tescili Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Markanız Benzersiz Olması: Markanız benzersiz olmalıdır. Farklı markalar ile benzerliğiniz var ise marka tesciliniz reddedilebilir.
  2. Araştırma Yapmak: Marka tescili yapmadan önce markanızın benzersiz olup olmadığını araştırmalısınız. Araştırmanızı yapmak için marka veri tabanları ve internet size destek olacaktır.
  3. Marka Tasarımı: Markanızın dikkat çekici, kolay tanınabilir ve hatırlanabilir olmasına dikkat etmeniz gerekir.
  4. Marka Sınıflandırması: Markanızın hangi kategoride olduğuna dikkat edin bu markanızın korunmasını sağlayacak ve büyümenize yardımcı olacaktır.
  5. Markanızın Tanımı: Markanızın hangi mal ve hizmetler de kullanılacağını açık bir şekilde anlatmalısınız. Bu markanızı korumakla birlikte yasal süreçlerde markanızı koruyacaktır.
  6. Marka Başvuru Prosedürlerini Atlamamak: Markanız başvuru sürecindeyken markanızı yakından takip etmek, eksiksiz belgeleri sunmak, doğru bilgileri iletmek başvurunuzun olumlu yanıtlanmasını kolaylaştırmaktadır.
  7. Profesyonel Yardım Alın: Marka başvurusu yapmak, markanızı tescillemek kolay değildir. Profesyonel bir yardım almak başvurunuzun başarısını arttırmaya yardımcı olacaktır.
  8. Marka tescilleri toplam 10 yıl olarak tescil edilmektedir. Bu sürenin sonunda tekrar tescil işleminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
  9. Markanızı tescil ettirdikten sonra şirket adınızda veya logonuzda herhangi bir değişiklik olmuşsa markanızı tekrar tescil ettirmeniz gerekmektedir.

Marka Tescilinde Sık Yapılan Hatalar 2

Marka Tescili Hangi Kanallar ile Yapılır?

Markanızı tescil ettirmek için yetkili kurum Türk Patent Enstitüsüdür. Marka Tescilini bireysel olarak da e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Eğer bu süreçte destek arayışınız mevcutsa uzman kadrosuyla Turkticaret.Net size bu süreçte yardımcı olacaktır.

Marka Tescil Başvurunuz Neden Reddedilir?

Marka tescil başvurularınızın en temel nedeni başlangıçta detaylı bir araştırma yapmamanız olabilir. Eğer marka tescil başvuru yapacaksanız öncesinde detaylı bir araştırma yapmanız reddedilmesini bir nebze önleyebilir. Marka Tescil Başvurunuzu Türk Patent Enstitüsüne yapmanız gerekmektedir. Türk Patent Enstitüsü başvurunuzu inceleyerek başvurunuzu olumlu veya olumsuz bir şekilde yanıtlayacaktır. Marka sorgulama işlemlerinizi uzman marka uzmanlarından yararlanarak yapabilirsiniz.  Red nedenlerinizi iki alt başlık olarak açıklayabiliriz;

TM Nedir? TS Nedir?

TM ve TS ticari markaların kimliğini tescil etmek için kullanılmalıdır. TM dilimize ‘’Trade Mark’’ kavramının kısaltması olarak geçmiştir. SM ise TM’nin hizmet sektöründe kullanılan kısa adıdır ve Service Mark’tan gelmektedir. Siz bu iki işaret için başvuru yaptıysanız ve hala onaylanmamışsa tescil süreciniz tamamlanıcıya kadar ® “registered” sembolünü kullanabileceksiniz.

Markanızı Hangi Sınıflarda Tescil Edebilirsiniz?

45 adet marka sınıfı bulunmaktadır. Sunduğunuz ürünlerin veya hizmetlerin bulunduğu sınıflarda tescil ettirmelisiniz. Markanızı Tescil Ettireceğiniz Başlıca Sınıflara Göz atalım:

  1. Kimyasal Maddeler
  2. Boya Maddeleri
  3. Parfüm ve Kozmetik Kategorisi
  4. Sınai Yağlar
  5. Adi Metal Grupları
  6. Motor ve Makine Grupları
  7. İlaç grupları
  8. Çatal, bıçak, kaşık Grupları
  9. Manyetik, Optik Taşıyıcı Gruplar
  10. Tıbbi ve Cerrahi Cihaz Grupları

DAHA FAZLA BİLGİ AL