Teknoloji WordPress

HTML Nedir? En Çok Kullanılan HTML Kodları 2023

Html birçok kişi tarafından duyulan ama çok da bilinmeyen bir kelimedir. Html nedir ne işe yarar, html açılımı nedir gibi sorulara bu yazımızda cevap vereceğiz. Html, açılımı “Hyper Text Markup Language” olan metin dosyalarını düzenlemekte kullanılan bir işaretleme dilidir. Html bilinenin aksine programlama dili değil bir işaretleme dilidir. Programlanma ve işaretleme dilleri birbirinden farklıdır. Programlama dili verileri değiştirebilmenize olanak sağlarken, işaretleme dili öğelerin web sayfasında nasıl görüntüleneceğini belirler.

Html Ne İşe Yarar ve HTML Kodlama Nasıl Yapılır?

Bir işaretleme dili olan html, sayfa düzeni, bağlantılar, etiketlerle bağlantılıdır. Paragraflar, başlıklar, sayfa sonları, italikler, yazı kalınlığı gibi birçok içeriği html sayesinde yapabilirsiniz. Web sitelerinin oluşturulabilmesi için gerekli olan nitelikler, etiketler html ile oluşturulur. Html için bir web sitesinin iskeleti demek doğru bir benzetme olacaktır. Peki html kodlama nasıl yapılır? Öncelikle kodların “<” işareti ile başlayıp “>” işareti ile bitmesi gerekir. .html dosya uzantısı şeklinde kaydedilerek kullanılır. Html oluşturmanın en önemli öğelerinden biri de css’lerdir. Css nedir sorusunu cevaplayarak başlayacak olursak; açılımı “Cascading Style Sheets” olup Türkçe çevirisi Basamaklanmış Stil Katmanları’dır.  Bir web sitesinin görünümünü html oluşturuyorsa, o görünümü özelleştirmek için kullanılan kurallardan oluşan bir dildir. Css kod sayesinde görsel unsurlar üzerinde düzenlemeler yaparak daha çok kullanıcı yanlısı bir hale getirebilirsiniz.

HTML Nedir En Çok Kullanılan HTML Kodları 2022-1

En Çok Kullanılan HTML Kodları 2023

Öncelikle yukarıda da belirtilidiği gibi < ve > işaretleri başlangıç ve bitişlerde kullanılmalıdır. Aşağıda en çok kullanılan html kodları listesini inceleyerek html ile alakalı daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

  • <!DOCTYPE html> : Belge türünün ne olduğunu anlamanızı sağlar. Bu kod ile başlayan sayfalar size o sayfaların HTML5 ile kodlandığını gösterir.
  • <html>: Bir kök etiketidir ve tüm etiketleri kapsar.
  • <head>: Bu etiket ile meta, sayfa başlığı gibi bilgiler tanımlanır.
  • <title>: Sitenin başlık alanı için bu etiket kullanılır.  <title> etiketinin <head> etiketleri arasında kullanılması gerekir.
  • <h1> – <h6>: Başlıkları ifade eder, h1, h2, h3, h4, h5 ve h6 olmak üzere 6 başlık bulunmaktadır. Başlıklar hem seo açısından hem de sayfa görünümü açısından önemlidir. H1’den h6’ya kadar yazı boyutu küçülür. En öneli başlığınız h1 etiketi ile olmalıdır. Örnek kullanımı;
  1. <h1> 1. başlık</h1>
  2. <h2> 2. başlık</h2>
  3. <h3> 3. başlık</h3>
  4. <h4> 4. başlık</h4>
  5. <h5> 5. başlık</h5>
  6. <h6> 6. başlık</h6>
  • <meta>: Oldukça önemli bir etikettir, çünkü arama motorları bu etiket sayesinde sitemiz ile ilgili bilgi edinir. Site başlığı, site açıklamaları, kullanılan karakter kodları gibi bilgiler meta etiketi içindedir.
  • <body>: Sayfa içeriği kısmıdır.
  • <style>: Css kodları bu etiket ile yazılır.
  • <p>: İçeriğin daha okunabilir olmasını sağlar. Uzun içeriklerinizi bu etiket ile paragraflara bölebilirsiniz.
  • <a>: Sayfada bir görsele, yazıya ya da farklı bir şeye link verebilmek için kullanılır.
  • <hr>: İçeriklerin birbirinden ayırabilmek için yatay çizgi oluşturulmasını sağlayan etikettir.
  • <br>: Bu etiket sonrasında gelecek kodu alt sıradan devam ettirir.
  • <img>: Sayfalara görsel eklemek için kullanılan etikettir.

HTML Nedir En Çok Kullanılan HTML Kodları 2022-2

HTML Boşluk Kodu

Boşluk kullanmak için de özel bir html kodu kullanılır. Çünkü yazarken ne kadar space tuşuna basılsa da tek bir boşluk olarak algılanır. Bu yöntem işe yaramadığı için birden fazla olan boşluklarda  &nbsp; ya da &#160 kodları kullanılır.

Kimler HTML Öğrenmeli?

Bir web sitesi oluşturmak isteyenler, web tasarım ya da geliştirme alanlarında kendilerini geliştirerek kariyer yapmak isteyenler, bunun dışında seo, dijital pazarlama alanında ilerleyen insanlar için html öğrenmek oldukça önemlidir.

Diğer makalelerimizi incelemek isterseniz;

Mail Hesabı Nasıl Açılır? (Adım Adım)

Statik IP Nedir?

Ping Nedir?