Teknoloji

Google Lens Nedir, Ne işe Yarar?

Google Lens, 2017’de Google tarafından oluşturulmuş ve büyük ilgi görmüştür. Lens, derin makine öğrenimi teknolojisi ile kamera merceğindeki nesneleri algılar ve nesneyi tanır. Ayrıca yapay zeka teknolojisi olarak da bilinen tarama, çevirme ve alışveriş yapma gibi yeteneklere de sahiptir. Gelin şimdi bu araç ile ilgili tüm ilginç detaylara birlikte göz atalım.

Google Lens nedir?

Google tarafından geliştirilen Lens, telefonunuzun kamerasıyla herhangi bir nesneyi işaretlemenize ve ardından Google Asistan’a bu konuda sorular sormanıza olanak tanır. Google lens ile arama yaparken görsel kullanabilirsiniz. Ayrıca arama yapmanın yanı sıra size bu nesne hakkında öneriler de getirir. Lens ile çektiğiniz fotoğraflardaki objelerin her detayını inceleme imkanına sahipsiniz. Mesela bir bitki bir meyve hakkında detaylı bilgi almak istiyor ve sadece onunla ilgili bir görsele sahipseniz bu araç ile onun hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Google lens nedir sorusunun en kısa ve net cevabına bir görsel arama motorudur diyebiliriz.

Ziyaretleriniz esnasında karşılaştığınız bir yapının fotoğrafını çekerken o yapıyı işaretleyip Google Asistana sorabilirsiniz. Google o yapı ile ilgili incelemeleri yapar ve size onunla alakalı bilgileri sunar.

Google Lens Nasıl Çalışır?

Kurgusu yüklenen görsele ait detayları sunmak üzerinedir. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi özellikler kullanarak çalışır. Beğendiğiniz bir ceketi telefon kameranız ile işaretleyip ilettiğinizde kullandığı yapay zeka ile bu görseli tarar ve onu alabileceğiniz web sitelerini karşınıza çıkarır. Böylelikle siz de o ceket hakkında fiyatları görüp karşılaştırabilir hatta yapılan kullanıcı yorumlarını da görerek alışveriş yapıp yapmamaya karar verebilirsiniz. Bu araç ile kısa bir zamanda maksimum fayda alabilirsiniz. Bunun için cihazlarınızdan Google lens indir diyerek uygulamayı indirebilir ve görsel aramalar yapabilirsiniz. Faydalanmak için sadece uygulama indirmenize gerek yok. Google lens web versiyonunu da kullanabilirsiniz. Peki nasıl kullanılır? bir sonraki başlığımızda bunu da anlatalım.

Google Lens Nasıl Kullanılır?

Kullanımı cihazdan cihaza farklılık gösterebileceği için bunu alt başlıklara ayırarak anlatacağız.

Android Telefonlarda Google Lens Nasıl Kullanılır?

  • Öncelikle telefonunuza lens uygulamasını indirmelisiniz. Android cihazlarınız için bu bağlantıdan indirebilirsiniz.
  • Uygulamayı açın ve kameranızı araştırma istediğiniz ya da denemek için herhangi bir nesneye odaklayın.
  • Odaklama yaparken uygulamada karşınıza çıkacak olan mavi noktayı kullanabilirsiniz.

Bu kadar kolay adımlar ile görsel aramalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Hatta bazı android cihazlarda direkt kamerayı açtığınız ek seçenek olarak lens uygulamasını açtırabilir. O şekilde ilerleyerek de aramalarınızı yapabilirsiniz.

iOS Telefonlarda Google Lens Nasıl Kullanılır?

iOS cihazlarınızda kullanabilmek için Google uygulamasının yüklü olması gerekir.

  • Google uygulamasını açın ve arama çubuğunun yanındaki kamera ikonuna tıklayın.
  • Kamera ikonuna tıkladıktan sonra sizden kamera kullanımı için izinler isteyecek.
  • İzin verdikten sonra kamera açılacak, kameranın yönünü aramak istediğiniz nesneye çevirin.
  • Uygulama içindeki mavi nokta ile istediğiniz kısma  odaklayabilirsiniz.

Odaklamaları seçtikten sonra arama işlemi yapabilirsiniz.

Web’de Google Lens Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarlar da da Lens’i kullanabilirsiniz. Bunun için Google arama motoruna girin. Arama çubuğunun yanında Lens’in kamera ikonu bulunuyor. Ona tıklayın, küçük bir ekran açılacak. Oraya bir görsel yükleyebilirsiniz. Aynı zamanda bir link de ekleyerek arama yapabilirsiniz. Web üzerinden görsel arama yapmak bu kadar kolaydır.

Google Lens Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Lens günlük hayatta bize pratiklik kazandıran bir uygulamadır. Hem web de hem de mobilde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bilgi almak istediğiniz herhangi bir şey hakkında kısa sürede sonuca ulaşabilirsiniz.
  • Görsel arama olarak sadece objeleri düşünmeyelim. Yazılı metinleri de arayabilirsiniz. Özellikle de farklı dildeki metinleri anında çevirir. Bu sizi akademik açıdan da oldukça destekleyecek bir uygulamadır.
  • Öğrenciler için kolaylık sağlayan diğer bir özelliği ise defterinize aldığınız notları kolayca cihazınıza aktarabilmenizdir. Kameranızı notlarınıza odaklayarak notları cihazınıza kolaylıkla kopyalayabilirsiniz.
  • Okuduğunuz kitaplardaki dergilerdeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri de Lens sayesinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Lens uygulamasını açın ve okuduğunuz yayını kameraya tutun, sonrasında aradığınız bilgilere ulaşabileceksiniz.
  • Gezeceğiniz turistik yerler için de bir rehber gibi kullanabilirsiniz.

Bu listeye eklenebilecek daha birçok avantajı bulunur. Temelde işlerinizi oldukça kolaylaştırabilecek avantajları ekledik. Siz de kullanarak daha birçok avantajından yararlanabilirsiniz.

Google Lens Multisearch Sistemi ile Nasıl Kullanılır?

Google Multisearch kullanıcıların aynı anda birden fazla şekilde arama yapabilmesine olanak sağlar. Yani hem görsel ile hem de metin ile aynı anda arama yapabilirsiniz. Lens buna da olanak sağlar.

Sonuç

Bu yazımızda Google lens ne işe yarar, nedir, avantajları nelerdir gibi sorulara bu içeriğimizde yer verdik.  Günlük hayatta bize hem pratiklik sağlayacak hem de kolaylıkla kullanılabilecek bir araçtır. Bir görsel arama motoru olarak sıklıkla kullanabiliriz. Daha birçok konuda bilgi edinmek için blog sayfamızı ziyaret edip içeriklerimizden faydalanabilirsiniz.