Domain

Domain Whois Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Whois sorgulama yapmak demek bir domainin kimliğini sorgulamak demektir. Sorgulama ile alan adının yaşı, kime ait olduğu, nerede kayıtlı olduğu gibi birçok bilgiyi görebilirsiniz.

Whois Sorgulama Nedir?

Bu sorgulama sayesinde alan adına ait temel bilgileri görebilirsiniz. Alan adı kayıt şirketi hangisidir, alan adının ns adresleri neresidir, alan adının transfer kilidi açık mıdır gibi temel soruların cevaplarını alabilirsiniz. Sorgulama yapabilmek için öncelikle alan adının kayıt edilmiş olması gerekmektedir. Her alan adı whois bilgilerine sahiptir. Bir alan adının künyesine ulaşmak istiyorsanız whois kaydı sorgulama işlemi yapmalısınız. Bunu hem bir alan adı için hem de toplu whois sorgulama sayesinde birçok alan adı için yapabilirsiniz. Bir ip adresi sorgulaması istiyorsanız da ip whois sorgulama yaparak aynı alan adındaki gibi bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Whois Bilgileri Nasıl Düzenlenir?

Whois bilgilerini düzenleyebilmeniz için öncelikle alan adınızın bulunduğu kayıt şirketindeki yönetim paneline girmelisiniz. Sonrasında Domain işlemleri- domain yönetimi- alan adı yetkili bilgileri gibi adımları takip ederek mevcut bilgileri değiştirebilirsiniz. Bu değişikliği yaptıktan sonra da whois bilgileri güncellenecektir.

Whois Gizleme (Kimlik Koruma) Nedir?

Bir alan adı kayıt edilirken verilen iletişim bilgileri whois veritabanına kayıt edilir. Bu bilgiler bir sorgulama yapıldığında görülebilir halde olur. Bu bilgilerin görünür olmasını istemeyen kişiler whois gizleme yaparak bu bilgilerin gizliliğini sağlayabilir. Kısaca whois gizleme işlemi alan adı yetkili bilgilerini gizlemek için yapılır.

Whois domain sorgulama yapıldıktan sonra alan adı bilgilerinin yanı sıra alan adı yetkili kişisinin de bazı bilgileri bulunur. Bu bilgiler; ad soyad, telefon numarası, mail adresi,  adres gibi kişisel bilgilerdir. Detaylı whois sorgulama ile hem alan adına ait hem de yetkili kişiye ait birçok bilgiye ulaşılabilir. Bu da kötü amaçlı saldırılar yapılabilmesine yol açabilir. Buna engel olabilmek için whois bilgileri arasındaki kişisel bilgileri gizli whois olarak girebilirsiniz. Alan adı kayıt şirketleri bu hizmeti ücretli ya da ücretsiz olarak sağlayabilir. Siz de kişisel bilgilerinizin görünmesini istemiyorsanız buna gizli whois kaydı sayesinde engel olabilirsiniz.

Whois Sorgulama Sonuçlarında Hangi Bilgiler Listelenir?

Sorgulama yapıldığında aşağıdaki sonuçlara ulaşırsınız;

  • Alan adı kayıt şirketi
  • Alan adının tescil yani ilk kayıt tarihi
  • Alan adı süresinin bitiş tarihi
  • Alan adının güncellenme tarihi
  • Alan adının durumu (transfer kilidinin açık olup olmadığı)
  • Name Server bilgileri

Ayrıca alan adı sahibinin;

  • Ad soyad
  • E-mail
  • Adres
  • Telefon numarası

bilgileri yer alır.

GDPR ve Whois Gizliliği Arasındaki Fark Nedir?

Hem GDPR hem de gizli whois’de kişisel veri gizliliği esaslıdır. Oluşabilecek kötü amaçlı saldırılara karşı kişisel bilgilerinizin gizlenmesini kapsar.

Sık Sorulan Sorular

Gizli whois kaydı/bilgisi nedir?

Sorgulama sonucunda çıkan kişisel bilgilerin gizlenmesine gizli whois kaydı denir.

WHOIS nedir ne işe yarar?

Bir alan adına ait bilgileri, alan adının künyesini öğrenebilmeniz için whois’e ihtiyacınız vardır. Alan adınızın bitiş tarihini, alan adı durumu kısmından; transfer kilidi açık mı, transfer sürecinde mi, alan adı cezalı ya da silinme aşamasında mı gibi bilgilere whois sayesinde kolaylıkla erişebilirsiniz.

WHOIS sorgulama ne demek?

Whois sorgulama demek bir alan adının kimliğine ulaşmak demektir.

Sonuç

Bu yazımızda domain whois hakkında birçok konudan bahsettik. Alan adına ait temel bilgilerin bulunduğu önemli bir sorgu çeşididir. Aynı zamanda bu bilgilerin kişisel olan kısımlarının gizli whois sayesinde gizlenebiliyor olması kötü amaçlı saldırılara karşı bir önlem alınmasını sağlayabilir. Bu sebeple gizli whoise sahip olmak çok değerlidir.

Gizli whois alan adı kayıt firmaları aracılığıyla yapılmaktadır. Turkticaret.Net‘ten aldığınız her bir domain için size ücretsiz olarak gizli whois kaydı hizmeti sunulur. Bu sayede kişisel bilgileriniz gizlenir.