Domain

Domain Uzantısı Anlamları Nelerdir?

Domain uzantısı konusu oldukça geniş bir konudur. Herkes genel olarak .com, .net, .org ya da .com.tr gibi uzantıları bilir fakat yüzlerce domain uzantısı çeşidi vardır.

Domain Uzantısı Nedir ve Ne Anlama Gelir?

Domain uzantıları genel olarak anlamlarına göre tercih edilir. Örneğin en bilinen uzantı .com’dur ve en çok bu uzantı tercih edilir. Bilişim, teknoloji sektöründe olanlar genel olarak .net tercih eder, dernekler, sivil kuruluşlar ise tercihlerini .org uzantısından yana kullanırlar. Bazen de domain uzantıları ve anlamları konusunu geride bırakarak marka bütünlüğü açısından bir ismin yüzlerce uzantısı alınabilir. Bunu genelde büyük firmalar tercih eder. Bu tercihin sebepleri arasında işlem yaptıkları ülkelerin uzantıları ya da başka bir kişinin bu domaini alarak firmaya tehdit oluşturabilecek davranışlar sergilemesini önlemektir.

.com Ne Anlama Gelir?

.com uzantısı tüm domain uzantıları içinde en çok kullanılandır. “commerial” yani ticari kelimesinden türemiş olan bir alan adıdır. Bu domain uzantısı herkes tarafından bilinir her domain kayıt şirketi tarafından sağlanır. Herkes tarafından bilindiği ve çok kullanıldığı için aklınızda olan .com uzantılı domain başkası tarafından alınmış olabilir. Bu durumda ya isim değişikliğine gidebilirsiniz ya da .net .org gibi farklı domain uzantısı kullanarak domaini tescilleyebilirsiniz.

.net Ne Anlama Gelir?

.net uzantısı .com uzantısından sonraki en popüler uzantıdır. Ağ anlamındaki “network” kelimesinden türemiştir. Başlarda daha çok teknoloji bilişim sektöründe bulunanlar tercih etse de şu anda almak istediğiniz ismin .com uzantısı dolu ise hemen sonrasında .net uzantısı tescillenebiliyor.

.org Ne Anlama Gelir?

.org uzantısı “organization” kelimesinden türeyen genellikle kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarının, vakıfların kullandığı bir uzantıdır. Başlarda bu domaini kullanmak için kar amacı gütmeyen kuruluş olma zorunluluğu vardı fakat artık herkes .org uzantılı domaini alabiliyor. Yine de daha çok sivil toplum kuruluşları tarafından tercih ediliyor.

.online Domain Ne Anlama Gelir?

.online uzantısı diğer uzantılara göre daha yeni ve akılda kalıcı bir uzantıdır. İnternette bir iş yaptığını belirtmek isteyenler bu domaini kullanabilir. Özellikle de daralan .com ve .net pazarından dolayı alternatif olarak bu uzantı düşünülebilir.

.info Ne Anlama Gelir?

.info uzantısı “information” yani bilgi kelimesinden türeyen bir uzantıdır. Herkes tarafından kullanılabilir fakat daha çok bilgi içerikleri paylaşanlar bu uzantıyı tercih edebilir.

.edu Ne Anlama Gelir?

.edu uzantısı “education” yani eğitim kelimesinden gelir. Genellikle okul ya da kurs gibi kurumlar tercih eder.

.gov Ne Anlama Gelir?

.gov uzantısı “government” kelimesinden gelir. Kamu kurumları tarafından kullanılır.

Domain Uzantılarının Anlamları Nelerdir

Domain Alırken Hangi Uzantıyı Seçmeliyim?

Domain alırken sektörünüze göre, isminize göre bir seçim yapabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bir STK için genellikle .org, teknoloji sitesi genellikle .net, kamu kurumu genellikle .gov uzantısını tescil eder. Farklı uzantılar da bulunur onlara da örnek verecek olursak;

  • .blog: Blog içeriği paylaşılan bir site için oldukça güzel bir uzantıdır.
  • .market: online market için kullanılabilecek uzantıdır.
  • .cat: Kediniz için bir site açmak isterseniz gayet farklı ve güzel bir uzantıdır.
  • .fun: Eğlenceli bir projeniz varsa kullanabileceğiniz bir uzantıdır.
  • .me: Kendinizle alakalı bir web site için tercih edebileceğiniz bir uzantıdır.

.com uzantısı pazarının çok kullanımdan dolayı daralmasıyla yukarıdaki gibi farklı uzantılar da tercih edilebilir.

Sık Sorulan Sorular

Edu ve Gov uzantıları ne anlama gelir?

Edu, education kelimesinden gelen genellikle eğitim alanlarında kullanılan bir domain uzantısıdır. Gov uzantısı ise government kelimesinden gelen devletin kurumlarının kullandığı bir uzantıdır.

Domain alırken en önemli uzantılar nelerdir?

Domain alırken en çok bilinen .com uzantısı en çok tercih edilendir. En çok .com, net tercih edilmekle beraber .com.tr, .de gibi ülke uzantıları ya da yukarıda belirttiğimiz diğer uzantılar da tercih edilebilir.

Web sitesi uzantıları nelerdir?

.com, .net, .com.tr .org gibi tüm domain uzantıları web site uzantısı olarak kullanılabilir.

Sonuç

Domain uzantısı genel olarak 3 sınıfa ayrılır.

  1. ccTLD (.com.tr, .us, .de, .fr gibi ülke uzantıları)
  2. gTLD (.com, .net, .org gibi jenerik uzantılar)
  3. sTLD (.edu, .gov gibi sponsorlu uzantılar)

Yüzlerce çeşit domain bulunmaktadır. Böylesine geniş bir pazarda maalesef ki kötüye kullanımlar da mevcuttur. Kullanmakta olduğunuz bir domainin benzer bir versiyonu farklı biri tarafından alınıp müşterileriniz dolandırılmasına sebep olabilir. Buna phishing denir. Bu tarz durumların önüne geçebilmek için alan adınızın farklı versiyonlarını alabilir ve sizi phishing konusunda koruyabilecek bir domain firmasından yararlanabilirsiniz. Domain alırken domain firmasının ICANN üyesi olduğuna dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Bu alan adınızın bir güvence altında olduğunu gösterir.

ICANN akreditesine sahip, ücretsiz sağlanan whois, dns değişikliği, park sayfası vb hizmetler ile Turkticaret.Net‘te hem herkesin alabildiği domain uzantıları hem de belge ile alınan diğer uzantıları tescilleyebilirsiniz. En uygun domain fiyatları ile domainini güvenle tescillemek için buradan alan adınızı sorgulayabilirsiniz.