Hosting Teknoloji

Server Nedir?

Server nedir sorusu web site sahiplerinin merak ettiği sorulardandır. Diğer bir değimle sunucu ağdaki istemcilere kaynak, veri ve dosya paylaşımlarını yapan, genel olarak üstün donanımsal özelliklere sahip olan hizmet sağlayıcılarına denir.

Server Nedir Ne İşe Yarar?

Sunucunun ne olduğu sorusunu yukarıda yanıtladık, peki ne işe yarar? Serverların kullanım amaçları; ağ yönetmek, uygulama ya da dosya paylaşımı yapmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak, veritabanı barındırmak gibi sebeplerdir. Serverları evde kullanılan bir bilgisayar gibi düşünebiliriz. İçerisinde RAM(bellek), CPU(işlemci) gibi bileşenler yer alır. Bir web sitesini oluşturan kodların saniyeler içinde işlenmesi ve o anda siteyi ziyaret eden kişilere anında göndermeleri gerektiği için bilgisayarlardan çok daha güçlüdür.

Bunun yanı sıra sunucularda 7 gün 24 saat kesintisiz çalışma, dayanıklılık, yüksek hizmet kalitesi ve enerji verimliliği gibi yüksek düzeyli donanımlar da kullanılmaktadır. Web sitenizi internette yayımlamak için sitenizin ihtiyaçları doğrultusunda bir alan ya da sunucu kiralama işlemi yapabilirsiniz.

Server ile Neler Yapılabilir?

Farklı işleve sahip birçok sayıda sunucu türü vardır. Aslında sunucu türlerinin her biri kendi hizmet ettiği alanda temelde aynı işlevi görür. 

  • Sadece şirketinize ya da kendinize özel e-posta sunucusu, web sitesi çalıştırabilirsiniz.
  • Yüksek kaynak gerektiren, yazılımları özel olarak kullanması gereken web uygulamaları serverlar sayesinde çalıştırabilirsiniz.
  • Server ile birçok müşterilerinize web barındırma hizmeti sağlayabilirsiniz.
  • Oyun serverı olarak kullanabilirsiniz.
  • Şubeleriniz arasında merkezi bir sunucu çalıştırarak muhasebe ya da haberleşme programlarını kullanabilirsiniz.
  • Yedekleme ünitesi olarak kullanabilirsiniz.

Server Nerelerde Kullanılır?

Sunucuların nerelerde kullanıldığı sorusunu aslında bir önceki başlığımız altında yanıtladık. Bir özet de buraya ekleyecek olursak; sunucular veri toplayıp veri iletmek, web sitesi ve online oyun gibi uygulamaları barındırmak, bir ağdaki birden çok fazla bilgisayarın veri paylaşması sağlamak gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Sunucular Nasıl Çalışır?

Serverlar için internetin kalbi diyebiliriz. Web sitelerinin düzgün bir şekilde açılabilmeleri için ana oyuncular tarayıcılar ve serverlardır. Bir url girdiğinizde bilgisayarınız o siteyi açabilmek için sunucu ile iletişim kurar. Bir sunucu olmadan web sitesi açılamaz, online oyun oynanamaz, uygulamalar kullanılamaz. Sunucu içinde web sitesine, uygulamaya, oyunlara ait veriler saklanır.  Bu sebeple de verilere yetki dahilinde ulaşılabilir. Her sitenin bir IP karşılığı olur. Aranan adresleri IP’ye dönüştürme görevi DNS‘tedir. Bir siteye giriş yapmak istediğinizde bu ilk olarak tarayıcınızda etkin olan sunucuya danışılır, ilgili sitenin IP karşılığı istenir böylelikle de iletişim sağlanarak site açılmış olur.

Server Çeşitleri Nelerdir?

Server çeşitleri kullanım amaçlarına, sunduğu servislere göre farklılıklar gösterir. Sunucu çeşitlerini ve avantajlarının ne olduğunu açıklayalım;

Dedicated Server

Fiziksel sunucu diğer adıdır. Dedicated server paylaşımlı sunuculardan farklıdır. Bu sunucuda sahibi dışındaki hiçbir şahsın ya da şirketin verileri olmaz. Fiziksel sunucu kiralama işlemi yaptığınızda sistem kaynakları tamamen size tahsis edilir. Daha yüksek kapasitelerde trafiğe sahip olabilirsiniz, sunucu yönetimini kendiniz yapacaksanız da yazılımsal özelleştirmeyi kolayca yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgiler için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

VDS Server

VDS nedir sorusunu açıklamaya açılımı ile başlayalım; açılımı Virtual Dedicated Server‘dır. Sanal atanmış sunucu da denilebilir ve vps server ile karıştırılabilir. Vds server tek bir kişinin kullanımına sunulur. Özetle VDS serverın kendine ait; CPU, RAM, bant genişliği ve işletim sistemi olur. Bunun yanısıra VDS kullanıcıları, diğer kullanıcılar ile aynı sunucu kaynağını paylaşmazlar. Kaynakları paylaşımsız olduğu için farklı sitelerin kaynaklarını kullanması imkansızdır. Gecikme, trafik sorunları yaşanmaz. Dedicated serverlara göre fiyatları uygundur. İhtiyaç duyulduğunda kaynak artırımı yapılabilir.

VPS Server

VPS server nedir sorusu da çok yöneltilen ve vds server ile çok karıştırılan bir sorudur. Açılımı Virtual Private Server‘dır. Bir fiziksel sunucunun içinde sanallaştırma teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir yapıdadır. Yani fiziksel sunucunun sanallaştırma yazılımı sayesinde parçalara ayrılmış hali vps’dir. Tek bir kaynağın birden fazla kişi tarafından kullanılmasına olanak sağlar. Bileşenler web site sahipleri arasında net olarak paylaşılacağı için yavaşlayan bir site sizi asla etkilemez. Ayrıştırılan alanlar arasında dosya erişimi söz konusu olmaz. Kaynakları ölçeklendirme imkanı vardır. Güvenlik protokolleri uygulanır. Root erişimi ile kullanıcıya bağımsızlık sağlanır.

Bulut Sunucu

Bazı özellikleri vps serverlara benzer. Vps serverdan ayıran temel özellik; bulut sunucunun birden fazla fiziksel sunucunun bir araya gelerek oluşturduğu ağı sunuculara bölmektir. Vps serverda tek bir fiziksel sunucu söz konusudur. Bulut sunucular ölçeklendirilip ve depolama alanları artırılabilen yapıya sahiptir.  Vps sunucuda depolama alanının büyüklüğü fiziksel sunucuya bağlı olduğundan kapasite artırılamaz. Bulut sunucularda fiyatlama kaynaklara göre değişiklik gösterir. Bulut sunucu; kesintisiz hizmet, sınırsız depolama alanı, yüksek güvenlik sunan bulut sunucular için tıklayınız.

File Server Nedir Ne İşe Yarar?

File server‘ı açıklayalım; Türkçe karşılığı dosya sunucusudur ve istemci sunucu mimarisi içinde merkezi depolamadır.
 

Dosya sunucusu(file server), dosyaların depolanması ve ağdaki kullanıcılarla paylaşılması için ağ üzerinde merkezi bir konum sağlıyor. Kullanıcılar, önemli bir dosyaya ihtiyaç duyduklarında, dosyayı bilgisayarlar arasında aktarmak yerine dosya sunucusu üzerinden erişim sağlayabilirler. Ağ kullanıcılarının aynı dosyalara ve ağ erişimli uygulamalara erişmeleri gerektiğinde, bu bilgisayarı dosya sunucusu olarak yapılandırabilirsiniz.

Server Nasıl Kurulur?

Server nasıl kurulacağı sorusu sık sorulan bir soru olup, fiziksel sunucu kurma (dedicated server kurma) işlemi nasıl olacağı gibi birçok alt soruyu da doğurur.

Fiziksel sunucu işlemine nazaran sanal sunucu kurma işlemi daha kolay ve hızlıdır. Kurulum, hazır imajların mevcut olan fiziksel sunucular üzerinde açılarak gerçekleştiği için daha kolay ve hızlı bir işlem gerçekleşir. Hazır imaj ile kurulacak Linux ya da Windows işletim sistemindeki sanal sunucu yarım saat gibi bir sürede kurulacak kolaylığa sahip. Daha sonra da fiziksel sunucuda bulunan donanımları istediğiniz miktarda sanal sunucuya ayırıp, ekleme-çıkarma işlemi yapabilirsiniz.

TURKTICARET.Net’in 7/24 destek sağlanan, yüksek güvenilirliğe sahip, istediğiniz kaynaklara göre konfigüre edilebilen, kesintisiz sunucu hizmetlerini;

Hemen İncele