Teknoloji

Web Site Güvenliği Nasıl Test Edilir?

Web site güvenliği, dijitalleşmenin hızlıca yayılmasıyla oldukça önemli bir durum aldı. Sitenizin güvenilir olması sitenize gelen ziyaretçileriniz için çok önemli bir kriterdir. Bir web siteniz varsa ziyaretçileriniz için onu daha güvenli hale getirmelisiniz. Aynı zamanda da sizin aktif olarak ziyaret ettiğiniz sitelerin güvenli olması çok önemlidir. Gün içinde birçok farklı site ziyaret ediyoruz, peki bir sitenin güvenli olduğunu nasıl anlarız ?

Site güvenliği için öncelikli bir konu olan SSL’den bahsedelim. Bir siteye girdiğinizde site linkinin solunda yer alan kilit simgesi o site güvenli mi onu gösterir. Mutlaka bir web sitenin SSL’s sahip olması gerekir. Tabi ki sadece bir SSL bu korumayı sağlamaz ama site güvenliği için en önemli kriterlerden biridir. Sitenize uygun bir SSL kullanımı da oldukça önemli konulardandır. Bunun haricinde güvenilirliğinin anlaşılabileceği durumlar vardır. Bunlar daha tekniktir ve testler aracılığıyla yapılır. Tahmin edilebileceği üzere birçok güvenlik testi vardır. Aşağıda en sık kullanılanları ekledik:

  • Sızma (Penetrasyon) Testleri
  • Güvenlik Açığı için Yapılan Taramalar
  • WAF (Güvenlik Duvarı) Testleri

Bunları yapabilecek sonrasında da size raporlama sunabilecek birçok firma bulunuyor. Bu konuda profesyonel bir firmadan destek almanız sizin için en doğru yoldur fakat buna bir bütçe ayırmanız gerekir. Eğer yeterli bütçeye sahip değilseniz siteniz için daha güvenli olacak birkaç öneri ekleyelim aşağıya.

Site Güvenliği için Öneriler

  • Sitenizde çok güçlü şifreler kullanmaya dikkat edin. Sitenizde bulunan tüm hesaplar için güçlü parolalar kullanmanız korsanların işini biraz daha zorlayacaktır. Güçlü parolaların yanı sıra düzenli bir şekilde onları değiştirmelisiniz. Güçlü parolalar için otomatik parolaları da kullanabilirsiniz.
  • Güncel yazılımlar kullanın. Güncel yazılımlar korsanların web sitelerine erişmesini zorlaştıran unsurlardandır. Eski yazılımlarınızdan mümkün olduğunca kurtulun.
  • Sitenizdeki tüm alanları test edin. Sadece web sunucusunu test etmek büyük hata olacaktır. Ona ek olarak veritabanı sunucusu, istemci tarafı kodu gibi sitenin her yönünden test etmeniz gerekir.
  • İki faktörlü kimlik doğrulaması yaptırmak diğer bir maddedir.  Bu doğrulamada 2 tane birbirinden farklı bileşen ile kişinin kimliği belirlenmektedir. Bu çift adımlı bir işlem olduğu için kaynak koruması konusunda oldukça önemli bir konudur.

 

Site güvenliği herkes için oldukça önemlidir. Müşteri verilerini korumak, bir güvenlik açığından dolayı müşteri kaybetmemek, ödeme alt yapılarını kullanmak temel olarak site güvenliğini gerektirir.