Teknoloji

Spyware (Casus Yazılım) Nedir, Ne İşe Yarar?

Spyware nedir sorusu ile başlamak gerekir ise, spyware (casus yazılım), genel olarak bilgisayar cihazınıza girmek, hakkınızda veri toplamak ve izniniz olmadan third-party’e iletmek için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım olarak tanımlanır. Cihazı istila eder, hassas bilgileri ve internet kullanım verilerini çalar. Bu verileri; reklamcılara, veri firmalarına veya harici kullanıcılara iletir. Kötü niyetli casus yazılım açıkça çalınan verilerden yararlanmak için kullanılır. Aklımıza gelen bir diğer soru ise spy ne demek sorusudur. Spy kelime anlamı olarak casus, casusluk etme, gözetleme, gizli olan bir şeyi keşfetmek anlamına gelmektedir.

Spyware Casus Yazılım Nedir Ne İşe Yarar

Casus yazılım nedir ve ne işe yarar?” hakkında detaylı bilgi almak için makalemizi okumaya devam edin!

Yetkilendirilmiş olsun ya da olmasın tüm casus yazılımlar, verilerinize ve bilgisayar etkinliklerinize göz atar. Birçok güvenilir bilgisayar hizmeti ve uygulaması “casus yazılım benzeri” izleme araçları kullanır. Ancak, günümüzde casus yazılım tanımı çoğunlukla kötü amaçlı uygulamalar için kullanılmaktadır. Casus yazılım, internet kullanıcıları için en yaygın tehditlerden biridir. Kurulduktan sonra, internet etkinliğini izler, oturum açma kimlik bilgilerini izler ve hassas bilgileri gözetler. Casus yazılımların birincil amacı genellikle kredi kartı numaralarını, banka bilgilerini ve şifreleri elde geçirmektir.

Spyware Casus Yazılım Nedir Ne İşe Yarar 2

Spyware Zararlı Mı?

Casus yazılım, en zararlı olduğu durumda web tarama geçmişini, parolaları ve e-posta adresleri, kredi kartı numaraları, kişisel kimlik numaraları veya bankacılık kayıtları gibi diğer özel bilgileri izler. Tüm bu bilgiler toplanabilir ve kimlik hırsızlığı için kullanılabilir veya üçüncü taraflara satılabilir.

Siber saldırı Nedir? Siber saldırıdan korunma yöntemleri makalemizi inceleyebilirsiniz.

Casus Yazılım Nasıl Kaldırılır?

Kullanıcılar casus yazılımın sisteme bulaştığını belirlerse, aşağıdaki adımları uygulamalıdır:

  1. İnternet bağlantısını kesin.
  2. İstenmeyen yazılımların listelenip listelenmediğini görmek için aygıtın programlar listesine bakın. Varsa, cihazdan kaldırmayı seçin. Programı kaldırdıktan sonra tüm sistemi yeniden başlatın.
  3. Yukarıdaki adım işe yaramazsa, saygın bir virüsten koruma yazılımı kullanarak sistemi tarayın. Tarama, şüpheli programları bulun ve kullanıcıdan yazılımı temizlemesini, karantinaya almasını veya silmesini isteyin.
  4. Kullanıcı ayrıca bir virüs temizleme aracı veya casus yazılım önleme aracı indirebilir ve sistem üzerinden çalışmasına izin verebilir.

Mobil cihazlardaki casus yazılımlar, güvenlik programlarını kullanmak için de taranabilir. Mobil cihaz sahipleri de verilerini yedekleyebilir ve ardından cihazı fabrika ayarlarına sıfırlayabilir.

Spyware Casus Yazılım Nedir Ne İşe Yarar 1

Casus yazılımları kaldırmak için, cihaz sahipleri öncelikle sistemlerinde casus yazılımın bulunduğunu belirlemelidir. Bir saldırının varlığını gösterebilecek, aranacak birkaç semptom bulunmaktadır.

  • Cihaz normalden daha yavaş çalışır.
  • Tarayıcı ana sayfanız beklenmedik şekilde değişir.
  • Web aramaları sizi farklı bir arama motoruna yönlendirir.
  • Görev çubuğunda yeni veya tanımlanamayan simgeler görünüyor.
  • Cihaz sürekli çöker. Pop-up reklamlar, kullanıcının çevrimiçi veya çevrimdışı olmasına bakılmaksızın görünür.
  • Aygıtta sabit sürücü alanı bitmeye başlar.

Adware Nedir?

Adware, bir tarayıcı ekranında reklamları göstermek için tasarlanmış istenmeyen bir yazılımdır. Tipik olarak, kendisini yasal olarak gizlemek için gizli bir yöntem kullanır. Bilgisayarınıza, tabletinize veya mobil cihazınıza yüklemeniz için sizi kandırmak için başka bir programa yönlendirir.