Teknoloji

En İyi 10 (IED) Kod Yazma Programı

Kod yazma programı, kaynak kodu düzenleyicileri ya da kod düzenleyicileri geliştirmek için oluşturulan yazılımlardır. Kodu düzenlemek ve yönetmek için işlevlere sahip editörlerdir. IDE’nin parçası olabilir veya bağımsızda olabilirler. Bazı editörler bir veya iki programa dilini kullanırken, bazıları birden fazla programa dilini kullanırlar. Dile bağlı olarak öneriler ortaya çıkabilir.

En iyi yapı editörleri ürettikleriniz ve iş akışınız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. En iyi kod düzenleyiciler kod yazarken daha hızlı, daha verimli olmanızı sağlamak için arabirim sunar ve kodlarda olan hataları gözlemlemenize ve nerede olumlu değişiklikler yapabileceğinizi sunar. Ayrıca özelleştirme potansiyeli sunar. Bunları göz önüne alarak size uygun olan kullanıcı arayüzünü ve kullanıcı deneyimi oluşturabilirsiniz.

Geliştiriciler ve Tasarımcılar İçin En İyi Kod Yazma Programları

  1. UltraEdit

UltraEdit, kod yazanlar için güçlü bir kodlama yazılımıdır. Günümüzde popüler olan programlama dillerinin büyük bir kısmını desteklemektedir. Bu konuda öne çıkan özelliklerinden bazıları;

  • Otomatik kod tanıma veya kodlama hizmeti için ekstra öneri sunmaktadır.
  • Kod ’un sonuçlarını hemen öğrenebilmeniz için canlı olarak ön izleme sağlamaktadır.
  • Yaygın olarak kullanılmakta olan kod parçalarını bulmak çok kolaydır.
  1. VSCode

VSCode, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ücretsiz kaynaklı bir IDE’dir. Büyük ve karışık projelerin geliştirebilmesi için uygundur. Git entegrasyonuna destek vermektedir ve üretkenliğinizi arttıracak çeşitli uzantılar sağlar.

En İyi 10 (IED) Kod Yazma Programı 1

  1. Atom

Atom,ücretsiz kullanılabilen bir IDE’dir. GitHub geliştirilmiş ve ücretsiz olarak kullanılmaktadır. GitHub ve GİT’le birlikte çalışılabilen yardımcı programlar sağlar. Bunlara bağlı olarak GitHub tarafından desteklenen uzantılar da sağlamaktadır. Bir diğer özellikte arayüzü zevklerinize göre özelleştirebilmenizdir.

  1. Brackets

Brackets, Adobe tarafından geliştirilen ve ücretsiz olan açık kaynaklı bir IDE’dir. Adobe, Photoshop, Illustrator, After Effects gibi oldukça kullanışlı tasarım ve düzenleyici ürünler sunmaktadır. Entegre edilmiş bir diğer üründe kodlama için sunulmuş düzenleyicilerdir.

Bu yazılım türünde PSD’den renkleri, yazı tipleri ve ölçüleri Web’e hazır olan CSS’yi almamızı sağlar. Yeni başlayanlar için kullanımı oldukça kolay ve HTML, CSS uygulamalarını dağıtmak için ve tarayıcılara gerçek zamanlı bağlantılar sunmak için uygundur.

  1. Notepad++

Notepad++, GPL tarafından oluşturulan ücretsiz olan açık bir kaynaktır. Özellikle yeni başlayan kullanıcılar için tüm geliştirme seviyeleri yeterlidir. Kullanımı basit düzenleyicidir. Birçok farklı dili destekler ve her birini HTML metin düzenleyicisi olarak kabul eder.

  1. Sublime Text

Sublime Text, bünyesinde yaklaşık 4500 adet uzantıya sahip bir düzenleyicidir. Kullanıcıların iyi bir deneyim yaşamalarına yardımcı olmak için hafif, hızlı ve yüksek performanslı bir arayüze sahiptir. Büyük projeleri birden çok yönden yönetebilir. Bununla birlikte düzenli olarak güncellenmektedir.

  1. Vim

Vim, programcıların programlama dilini ve her türlü metni değiştirmesine izin veren gelişmiş bir kod düzenleyicidir. Genellikle daha deneyimli programcılar içindir ve kapsamlı bir eklenti sistemlerini sağlama, dosya destek formatı ve birden fazla programlama dili gibi birçok işlevi desteklemektedir.

En İyi 10 (IED) Kod Yazma Programı 2

  1. GNU Emacs

GNU Emacs, kolayca geliştirilebilen ve değiştirilebilen ücretsiz bir kod düzenleyicisidir. Bu platformda en avantajlı noktalar, koddaki söz diziminin renklendirilme yapmasıdır. Yeni başlayanlar için son derece uygundur ayrıca özelleştirilebilir basit arayüz sunmaktadır.

  1. TextMate

TextMate, macOS’a özel olan ücretsiz bir kod düzenleyicidir. Günümüzde kullanılan birçok popüler dili destekler. İstediğiniz kodu bulmak ve değiştirmek kolaydır. Kod parçalarını depolayabilir ve kullanabilirsiniz. Arayüz ihtiyaçlarınıza göre kolayca ayarlama yapabilirsiniz.

  1. Geany

Geany, iş akışınızı kesintiyse uğratmadan yararlı özellik sunan kararlı, güçlü  programlama metin düzenleyicisidir. MacOS, Linux ve Windows üzerinde çalışır, 30’dan fazla dile çevirisi yapılmıştır. 50’den fazla programlama dili içermektedir.

Bonus: ChatGBT

Son dönemlerde oldukça popüler hala gelene yapay zeka tabanlı uygulamalar ortaya çıktı. En çok kullanılan programlar arasında ChatGBT bulunuyor. Yazılımcıların ve tasarımcıların elini inanılmaz kolaylaştıran her türlü kodsal soruya cevap bulabiliyorsunuz ya da kodlarda anlayamadığınız bir sorunu çözmenize yarayacak bilgiler veriyor. Sadece yazılım ve tasarım için değil neredeyse tüm meslek dalları ile ilgili cevapları barındırabiliyor.