Hosting Teknoloji

Dns_probe_finished_nxdomain Hatası Nedir?

Dns_probe_finished_nxdomain internette gezinirken karşınıza çıkabilecek hata durumlarından bir tanesidir. Bu hata girmeye çalıştığınız web sitesinin IP adresinin tarayıcınız tarafından çözümlenememesinden kaynaklanır. Dns_probe_finished_nxdomain nedir sorusunu kısaca açıklayalım. dns_probe_finished_nxdomain, web tarayıcısının bir web sitesine erişmeye çalışırken yaşadığı DNS çözümlemesi sorununu gösteren bir uyarıdır.

dns_probe_finished_nxdomain Hatasının Yaygın Nedenleri

Dns_probe_finished_nxdomain hatası için yayhın olan birkaç neden vardır. Bu nedenleri aşağıda listeleyelim:

  • Ağ Bağlantısı Sorunları: İnternet bağlantısının kararsız olması ya da bağlantının kopuk olması gibi sorunlarında da tarayıcı bu hatayı verebilir. Sorunlu ağlarda DNS çözümlemesi tamamlanamaz ve bu hatayla karşılaşılabilir. Ağ bağlantı problemleri, kablolu/kablosuz olması fark etmeksizin yaşanabilir. Genel olarak ağ aygıtlarının yeniden başlatılması bu hatanın giderilme yöntemlerinden biridir.
  • DNS Ayarlarının Bozulması: Bilgisayarda ya da yönlendiricideki DNS ayarlarının yanlış yapılandırılması sonucunda da bu hata ile karşılaşılabilir.
  • Tarayıcı ya da İşletim Sistemi Sorunları: Dns_probe_finished_nxdomain hatası kullanılan tarayıcıdaki sürümün eski olması, geçersiz ağ ayarları gibi durumlarda da çıkabilir. Yanlış yapılandırılan ya da güncel olmayan işletim sistemleri de bu hataya sebep olabilir.
  • DNS Sunucusu Sorunları: Kullanılan DNS sunucularının erişilebilir olmaması ya da yanıt vermemesi sonucunda da bu hata alınabilir. Bu senaryoda kullanılan tarayıcının belirlediği DNS sunucusunun değiştirilmesi gerekebilir.
  • Geçersiz Web Adresleri: Aktif bir hostinge bağlı çalışmayan, süresi geçmiş alan adlarının çözümlenmeye çalışması sonrası tarayıcı bu hayatı verebilir.

Dns_probe_finished_nxdomain Hatası Nedir

Google Chrome’da dns_probe_finished_nxdomain Hatası Nasıl Çözülür?

Google Chrome tarayıcısında yukarıda yer alan görseldeki hatayla karşılaşılması durumunda aşağıdaki adımlar ile çözüm sağlanabilir:

  • Sayfayı yenilemek: Bazen bu sorun geçici bir ağ probleminden kaynaklı olabilir. Sayfayı yenileyerek basitçe dns_probe_finished_nxdomain çözümü bulunabilir.
  • Alan adı kontrolü yapmak: Bu hatayı aldığınız siteye erişmek için doğru bir alan adı girdiğinizden emin olun. Alan adının doğru olarak yazıldığından ve gereksiz boşluk veya yazım hataları olmadığını teyitleyin.
  • DNS Önbelleği Temizleme: Tarayıcınızın DNS önbelleğini ve çerezlerini temizlemek bazen bu hatanın giderilmesini sağlar. Chrome’da bunu yapmak için “chrome://net-internals/#dns” adresine gidip “Clear host cache” kısmına tıklamanız yeterli olacaktır.
  • DNS Sunucusunu Değiştirme: DNS sunucusunun değiştirilmesi ile de bu hatayı çözülebilir. Farklı bir DNS sunucusu kullanarak internete erişim sağlanabilir ve sorun giderebilir.

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Chrome hatası yukarıdaki çözüm önerileri ile giderilebilir.

Dns_probe_finished_nxdomain Hatası Çözümleri

Bir web sitesine erişmeye çalışırken alınan dns_probe_finished_nxdomain hatası ziyaretçiler için olumsuz bir izlenim yaratır. Dns_probe_finished_nxdomain hatasının giderilebilmesi için bazı çözüm yolları bulunmaktadır. Aşağıda  çözüm yollarını açıklayalım:

Kullanılan Tarayıcının Önbelleğini Temizlemek

Kullanılan tarayıcıda eski ya da bozuk önbellek verileri birikebilir, bu da dns_probe_finished_nxdomain hatasına sebep olabilir. Kullandığınız tarayıcının ayarlar kısmından çerezler ve önbelleği temizleyebilirsiniz.

İşletim Sistemini Güncellemek

Kullanılan işletim sisteminin güncel tutulması genel olarak bu tarz hataları almanıza engel olur. Otomatik güncelleme alınmaması durumunda manuel olarak güncelleme yapılabilir.

Tarayıcıyı Güncel Sürümde Kullanmak

Tarayıcınızın sürümünün eski olması da bu hatayı almanıza sebep olan faktörlerden biridir. Tarayıcınızı güncel tutmak bu hatayı almamanız için size fayda sağlayacaktır.

CMD ile DNS Sıfırlama İşlemi

Bu hatayı çözmek için etkili adımlardan bir tanesi DNS ve TCP/IP ayarlarının sıfırlanmasıdır. Cihazınızdaki CMD yani komut sistemini açın ve ipconfig /flushdns yazarak bilgisayarınızdaki ön belleği temizleyin. Daha sonra ise TCP/IP protokolü sıfırlama için netsh int ip reset komutunu uygulayın. Son yapılan işlem sonrasında TCP/IP ayarlarınız varsayılan haline geri dönecektir.

DNS Sunucusu Değiştirme ve Güncelleme İşlemleri

DNS sunucusu değiştirme ve güncelleme işlemleri, internet bağlantısıyla ilgili sorunlar yaşayan kullanıcıların sorunlarını gidermeleri için bir çözüm olabilir. DNS (Domain Name System) internete bağlı cihazların alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan sistemin adıdır. Bazı durumlarda standart olarak atanan DNS sunucuları erişim problemlerine veya hız düşüklüğüne neden olabilir. Bu duruma engel olabilmek için kullanıcılar farklı DNS sunucularını tercih ederek internet bağlantı hızlarını ve güvenilirliğini artırmalarına ek olarak sansürlü web sitelerine erişimi engelleyebilirler. DNS sunucusu değiştirme işlemi genel olarak kullanıcı dostu bir arayüz aracılığıyla sunulur ve genellikle bilgisayar veya yönlendirici ayarlarında kolayca yapılabilen bir işlemdir. DNS sunucusu değiştirme işlemi, kullanıcıların internet deneyimini iyileştirmek ve ağ bağlantılarının daha  optimize şekilde çalışmasını sağlamak için tercih edilen etkili bir yöntemdir.