Domain

İyi Bir Alan Adı Nasıl Seçilir?

İyi bir alan adı sahibi olmadan önce, domain sorgulama işlemi yaparak alan adınıza karar vermeniz gerekmektedir. Bir web sitesi kurmanın en önemli aşamalarından bir tanesidir. Alan adları markanızın kimliğini yansıtmaktadır, sitenizin ziyaretçi sayısını etkiler. Marka kimliğiniz hakkında, sayfanızın ziyaretçilerine ipuçları verir.

İyi bir domain sahibi olmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri sizler için listeledik!

Alan Adında Anahtar Kelime Kullanımı

Alan adı alma işlemi yapmadan önce, alan adınızda markanızı ve vermiş olduğunuz hizmeti  anlatan anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Anahtar kelimelerin, alan adınızda bulunması SEO açısından son derece önemli olan bir durum. Böylelikle arama motorlarında yapılan aramalarda sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayacaktır ve web siteniz kullanıcı tarafından kolay ulaşılabilir duruma gelecektir. Anahtar kelime seçimi yaparken, sektörünüzde en çok aranan kelimeleri belirleyin ve bir liste oluşturun.  Listenizi oluşturduktan sonra alan adınıza son şeklini verin.

Kısa ve Akılda Kalıcı Bir Domain Seçin

Alan adında anahtar kelime kullanımı kadar, domainin kısa ve akılda kalıcı olması da çok önemlidir. Ziyaretçilerinizin sizi kolay bir şekilde bulması için, mümkün olduğunca akılda kalıcı ve kısa olmasına dikkat edin. Alan adını ilk defa birine sözlü olarak aktardığınızda,  aktardığınız kişi onu hatırlayabilmeli ve bilgisayar başına geçtiğinde sitenize hemen girebilmeli.  Kısa olan alan adları hem sözlü olarak aktarılmada hem de yazılabilirlik yönünden her şekilde avantajlıdır.

Alan Adınız Benzersiz Mi?

Satın alamak isteğiniz alan adınızın başka kişi ve kurumlar tarafından önce alınmadığının kontrolünü yapın.  Daha önce tescillenmiş bir domain ise, whois sorgulama işlemi yaparak, domain sahibinin kim olduğuna ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bazı durumlarda ise tescil edilebilir konumda olan alan adlarının, başka kurumlar ve kişiler tarafından farklı uzantılar ile kullanıldığı durumlar olabilir. Uygun olanı, böyle bir alan adını tescil etmemektir.

Alan Adı (Domain)Uzantısı

Günümüzde en çok kullanılan uzantılar, .com, .net ve .org’ tur.  Akılda kalıcılık  ve bilinebilirlik açısından en fazla tercih edilen uzantı .com uzantısıdır. Çünkü  com uzantısı en güvenilir ve köklü alandı uzantısıdır. Her durumda com uzantısı seçmek  en iyi seçenektir. Örneğin teknik açıdan yetkin olmayan insanlar, hiç düşünmeden her websitesinin sonuna ister istemez .com alan adı uzantısını yazacaklardır.

Bu durumun istisnaları vardır.  Eğer bir tv kanalının web sitesine alan adı alacaksanız eğer .tv uzantısı kullanabilirsiniz. Bir e-ticaret sitesi, şirket web sitesi veya bir blog sahibi olacaksanız eğer .com alan adı seçmelisiniz.

.com alan adı ile aldığınız alan adlarınız için ayrıca .net alan adını da almanızda fayda var. Böylelikle alan adınızı korumaya almış olursunuz.

Alan Adınızı Uzun Süreliğine Tescillendirin

Alan adınızı, alan adı tescil en az 3 yıllığına satın almalı ve en çok kullanmış olduğunuz mail adresiniz ile kaydolmalısınız. Böylelikle alan adınızı kaybetme riskinden korunmuş olursunuz. Alan adını başka kişilere kaptırmamak için tescil süresi bitmeden uzatmalısınız.

Tire (-) Kullanmaktan Kaçının!

Mümkün olduğunca alan adlarınızda (-) işareti kullanmamaya çalışın. Örneğin; mutlu-tasarim.com yerine mutlutasarim.com kullanmalısınız. Siteniz spam olarak anlaşılabilir ve ziyaretçileriniz üzerinde yanlış izlenim bırakabilir.

Tire kullanılan domainlerde, yazım hataları ile karşılaşma oranı çok fazladır. Genellikle tire (-) işaretinin kullanılmasının nedeni, alınmak istenen alın adının daha önceden tescillenmesidir.

Alan adınıza karar verdikten  sonra, buraya tıklayarak tescil işlemlerini, Turkticaret.net güvencesi ile oldukça hızlı ve pratik bir şekilde başlatabilirsiniz.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın